Bahçeli: MHP, Cumhurbaşkanlığı adayı göstermeyecek

Bahçeli: MHP, Cumhurbaşkanlığı adayı göstermeyecek
Güncelleme:

MHP Lideri Bahçeli, ittifak konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile şu ana kadar bir görüşme yapmadıklarını söyledi. Bahçeli, MHP'nin cumhurbaşkanı adayı göstermeyeceğini belirterek, "Erdoğan aday olursa destekleriz" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, medyanın Ankara temsilcileriyle sohbet toplantısında bir araya geldi.

Bahçeli'nin burada yaptığı açıklamalarından satır başları şöyle:

''Birçok yanlış bilgi akışı var haksız değerlendirmeler var. Bazen de olayları saptıran konuşmalar olmaktadır. Aklınızda ne varsa kamuoyunda bir takım değerlendirmelerde neresi doğru neresi yanlış hangi kanaatteyseniz açıkça sormanızı tercih etmekteyim. Her şeyi sorabilirsiniz.

''YOĞUN BİR SİYASİ ORTAMIN BAŞLANGICINDAYIZ''

2018 yılı siyaseten çok hareketli olacaktır. Siyasi partilerinde özellikle TBMM'de temsil edilen siyasi partilerin kurultay süreci bu yıl içerisinde yaşanacaktır. Belki de 2018 yılının yarısına kadar süre içerisinde siyasi partiler büyük kurultaylarını tamamlayacaklardır. Kurultayda önemli hedefler ortaya koyacaktır. Sonuçların netleşmesinin arkasından 3 konu üzerinde faaliyetlerini sürdüreceklerdir. Bir tanesi yerel yönetimler seçimidir bunun günü 30 Mart 2019'dur. Diğeri ise Cumhurbaşkanlığı seçimi ve eş zamanlı olarak da milletvekilliği genel seçimleridir bunun da tarihi 3 Kasım 2019'dur. Yoğun bir siyasi ortamın başlangıcındayız.

SİYASETTE İTTİFAK TARTIŞMASI

MHP olarak şu an AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey ile ittifak konusunda ve siyasetin geleceği konusunda herhangi bir görüşmemiz olmamıştır. Ancak kamuoyunda tartışılan konular, dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanının gündemine veyabizim gündemimize de düşmektedir. Onun için bu konu, ileriki günlerde arzu ediliyorsa bir görüşme talebi olduğu takdirde görüşülür. Olmadığı takdirde biz inandığımız konular üzerinde görüşlerimizi tekrarlayarak, Türkiye'nin istikrarlı bir ortama kavuşması açısından yükleneceğimiz sorumluluğu yerine getirme gayreti içinde olabiliriz.

''MHP İTTİFAK OLAYI SÖZ KONUSU OLACAKSA BU YASAL OLMALIDIR''

12 Eylül ara rejimi sonrası veyahut darbe sonrası Türkiye'nin yeniden siyasi yapılanma sürecine girdiği ortamda seçim mevzuatı üzerinde görüşmeler olmuştur. 1991 yılında Refah Partisi, MHP ve Islahatçı Demokrasi Partisi ittifak oluşturmuşlardır. Bu yasal değildir, zorunlu bir ittifak olarak da nitelendirilmiştir. Seçimden Refah Partisi adıyla girildiği için seçim sonuçları onun adına yazılmıştır MHP ile Islahatçı Demokrasi Partisi'nin ne kadar oy aldığı belli değildir. Yüzde 16 küsur oy oranıyla TBMM'de temsil edilen partilerin oylarının ne olduğu belli olmadığı içindir ki Hazine yardımından mahrum kalmışlardır. Bu tecrübeyi yaşayan birisi olarak bir deneyimi yaşamış bir kişi olarak önümüzdeki yılları da gözönüne aldığımız takdirde MHP ittifak olayı söz konusu olacaksa bu yasal olmalıdır. Yasal olmanın bugünkü imkanı nedir? Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin uygulamaya geçeceği süreç içerisinde çıkartılacak olan uyum yasalarından, seçim, siyasi partiler gibi kanunlar olacaksa o zaman siyasi partilere ittifak yapma imkanı, seçim sistemine de bu ittifakın nasıl gerçekleşeceğine dair maddelerin konulması gerekmektedir.

Partilerin aldıkları oy oranıyla Türkiye genelinde geçirdikleri sıkıntıları ifade ederken bir cümle sarf etmişizdir yüzde 10 barajı ağır bir barajdır. Sanki yeni kurulmuş 15 günlük parti barajı aşıyor, muhtemelen olabilecek, gelecekteki birtakım siyasi oluşumlar barajı aşabilecek ama MHP aşamayacak gibi ters bir yorum içine giriyorlar. Bu haksızlıktır. MHP'nin baraj diye bir sorunu yoktur. Türkiye'nin içinde düştüğü durumları dikkate alan bir takım yorumlar yaptığımızda Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin uygulama sürecine girdiğimizde uyum yasaları da gündeme gelecekse bugün veya yarın seçim kanununda siyasi partiler kanununda acaba bir ittifak kavramı yer alabilir mi? Bu nasıl olabilir sorusunu soruyor ve tartışılmasını istiyor.

Buradan hareketle A partisi seçime girecek B partisi seçime girecek C partisi seçime girecek alfabe 29 ama A partisi seçime girerken MHP C partisini ittifak olarak takdim ediyor. İki partinin aldığı oylar belli olacak ama ikisiyle beraber ittifakın oyları da belli olacak. C'de bir sır vardır o da Cumhurbaşkanlığı seçimidir.

''MHP CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYI GÖSTERMEYECEK''

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halk oylamasıyla kabul edilmiştir. Bu süreç 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak olan milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimi ile uygulamaya bütün kurum ve kurallarıyla beraber geçecektir. Böyle bir süreci farklılaştırmak ayrımlarla krizi davet etmek doğru bir şey değildir. Bu sürecin anayasal desteklerini sağlayan partiler bir anlayışla hareket etmek durumundadır. MHP Cumhurbaşkanlığı adayı göstermeyecektir. MHP Cumhurbaşkanlığı adayı göstermeyecektir, MHP'nin genel başkanı Cumhurbaşkanı adayı olmayacaktır. Herhangi bir sebeple Sayın Recep Tayyip Erdoğan aday olmaktan vazgeçerse o kendisinin bileceği iştir. Ama yeni ruh diye 7 Ağustos'ta başlatılan ruha MHP sadıktır.

''DÜŞÜNCEMİZ CUMHUR İTTİFAKI''

Düşüncemiz cumhur ittifakıdır. MHP'nin cumhurbaşkanı adayı yoktur. Genel Başkan aday olmayacaktır. MHP ittifak olursa ittifakla olmazsa kendi partisi olarak milletvekilliği seçimlerine girer Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alır.''

''DÜŞÜNCEMİZ CUMHUR İTTİFAKI''

Düşüncemiz cumhur ittifakıdır. MHP'nin cumhurbaşkanı adayı yoktur. Genel Başkan aday olmayacaktır. MHP, ittifak olursa ittifakla, olmazsa kendi partisi olarak milletvekilliği seçimlerine girer, Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Yenikapı ruhuyla hareket ederek Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alır.

''MHP'NİN BARAJI AŞMA AŞAMAMA GİBİ BİR MESELESİ YOK''

MHP'nin barajı aşma aşamama gibi bir meselesi yoktur. MHP inandığı yolda yoluna devam etmektedir. Bazı ittifakların da normak olması isteniyorsa o zaman ittifak yapılabilir diyoruz. Geçmiş dönemlerdeki kaygılarımızı dile getiriyoruz. MHP dağ bayırı dolaşacak kendi oyunun ne olduğu belli değil. Bu belli olsun. MHP üzerinde çok büyük oyunlar var. MHP varoluş gayesini sürdürdüğü sürece misyon ve vizyonun terk etmediği sürece üzerinde küresel güçlerin iç ve dış odakları oyunlar oynayabilir. Eğer bir gün birileri MHP ile uğraşmaktan vazgeçerse biliniz ki MHP misyonunu ve vizyonunu kaybetmiş 87 tane sıradan parti haline gelmiş demektir.''

MHP'NİN KABİNEYE GİRME TALEBİ VAR MI?

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiği anda MHP kimin cumhurbaşkanı olmasıyla alakalı önceki sözlerinin arkasında durarak Recep Tayyip Erdoğan veya başka birisi kuracağı hükümetin içerisinde şu kadar bakanlık isteriz gibi ahlak dışı bir davranışın partisi olamaz. Cumhurbaşkanı seçilecek olan kişi anayasaya göre yürütmeyi kendisi kurar. MHP'nin hiçbir şart altında hükümetin oluşması sırasında bir talebi olmaz. Bu talebi yapanlara karşı da sert cevap verir, ahlaksızlık olarak görür.

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

Erken seçim zaten doğru değil. İran karışıyor böyle bir ortamda kim hangi erken seçimi düşünüyor? Türkiye'nin normak sürece geçinceye kadar onu gölgeleyecek bir yola sapmak doğru değildir.

ABDULLAH GÜL'ÜN OLASI CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI

Sayın Abdullah Gül Bey Adalet ve Kalkınma Partisi içerisinde özel bir yeri olan şahsiyettir. Kademe kademe yükselmiştir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş sürecinin sağlıklı olmasında herhangi bir engelleyici yanlışın yaşanmamasında yarar vardır. Abdullah Gül'ün 'Ben adayım' diye ortaya çıkması izah edilebilecek bir durum değildir. Sağın, solun dolduruşuna gelmemesinde yarar vardır.

İTTİFAK YEREL SEÇİMLERDE DE OLUR MU?

İttifak hayatın bundan sonra her alanında olacaktır anlamını taşımaz. İttifak herkesin vazgeçtiği ve hayatımızın gerçeği olarak yaşayacağımız bir kavram değildir.

SEÇİM BARAJI KONUSU

Her türlü tartışmadan sıyrılmak için yüzde 12 olsun. Başka türlü ne söylemiş olsam tartışacaksınız. Yüzde 12 olursa hayırlı olur.''

''ÜLKÜCÜLERİN KESİNLİKLE SOKAKTA OLMAMALARI GEREKİR''

Ülkücülerin kesinlikle sokakta olmamaları gerekir. Bu kesin bir talimattır. Türkiye'yi karıştırmak isteyen sokağa dökmek isteyen hiçbir gayrimilli unsur uyumaz. 24 saat Türkiye uyanık kalmak mecburiyetindedir.''

ABD'DEKİ HAKAN ATİLLA DAVASI

Eğer suç Amerika'da işlenmişse Amerikan yargısı Türkiye'de işlenmişse Türk yargısı olması lazım. Amerika Rıza Sarraf'ı paketleyip bize göndersin elindeki delillerle birlikte. Amerika ne oluyor ki Türk'ün egemenlik hakları üzerinde söz sahibi oluyor.

ERDOĞAN'DAN RANDEVU TALEP EDECEK MİSİNİZ?

Bizim muhalefet partisi olarak Meclis'te dördüncü parti olarak gidip biz sizlerle ittifak yapıyoruz demek siyaseten yakışık olmaz.''

Seçiniz...