AKP’li kadın vekilden ‘cinsel suçlular’ için şaşırtan öneri
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlAKP Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak, ABD’de olduğu gibi taciz ve tecavüz suçlarına karışmış kişilerin bir semtte toplanmasını önerdi.
Meclis Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu’nun 14’üncü toplantısında AKP’li kadın vekilden çok tartışılacak bir öneri geldi. Sözcü gazetesinden Kamil Elibol'un haberine göre Nurcan Dalbudak’ın Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan’a yönelttiği soru tutanaklara şöyle yansıdı:
“Amerika’da bu taciz ve tecavüz suçlarıyla ilgili, karışmış ya da bu suça bulaşmış kişilerin yerleri, konutları, noktaları biliniyor ve tabii, biz bunu Türkiye’de uygulayamıyoruz. Mesela, Amerika’da kızı okumak için oraya yerleşecek olan bir arkadaşımız dedi ki; ‘Açtım, inceledim ve yaşayacağı o bölgede ev tutacağım zaman o bölgede hiç bu tip suçların olmadığı bir bölgeyi tercih ederek bunu yapabiliyorum’
“ÇOK BÜYÜK KONFOR”
Bu çok büyük bir konfor ve lüks yani ama tabii, Türkiye’de bunu uygulayamıyoruz. İnsan hakları, Avrupa Birliği vesaire noktasında.Bu uygulanmalı mı sizce? Yani bu, toplumu daha rahatlatır mı? Belki o kişilerin de daha sonra hatalarını, suçlarını çözebileceği noktada ama yerlerinin de bilinmesi toplum olarak bilinmesi.”
CİLT ALTINA GPS TAKMA
Prof.Dr. Tarhan, AKP’li Dalbudak’ın ABD’deki gibi suçlu semtler ve ya suçluların bir semtte toplanmasının Türkiye’de uygulanıp-uygulanamayacağı sorusuna şu yanıtı verdi:
“Tabii bu çok yaygın orada ve sosyal kontrol sistemi oldukça gelişmiş, iyi tespit ediliyor. Hatta ‘bazı kişilere cilt altına GPS takabilir miyiz? ve takip edebilir miyiz?’ diye de bu tartışılıyor şuanda. Böyle durumlarda insan hakları açısından çok tartışma ortaya çıkıyor ve bununla ilgili cilt altına takıldığında şu anda sürekli bir enerji kaynağı verecek, uzun enerji kaynağı verecek uydudan bir şarj şeyi yok.
HESAP VERME DUYGUSU
Mesela uzaktan kumandalı şarjlar geliştirilebilirse belki mahkeme kararıyla o da yapılabilecek. Nereye gitti, ne yaptı. Elektronik kelepçe yerine belki önümüzdeki yıllarda onlar yapılacak takip açısından. Yani güvenli alanlar, güvenli şehirler oluşturulması ve bu tarz kişilerin yakın takibi, buna insanlar gidiyor. Akıllı şehirler bunun için yapılıyor işte, akıllı şehirlerde bütün böyle, potansiyel suçlularla ilgili kayıtlar tutuluyor, insanlar takip ediliyor. Bu suçun yoğun olduğu, önlenemediği durumlarda bir seçenek olarak düşünülmeli bence. Masum insanlara zarar verme özgürlüğü yok. Bu tarz yasal sorunlar yaşamış bir suçluya, sokakta gezerken muhakkak hesap verme duygusunu da hissettirecek şeyler yapmak gerekiyor.”
KIBRIS’TA KULAK KOLYESİ
Asker kökenli Nevzat Tarhan, komisyon üyelerine yaptığı sunumda Kıbrıs Savaşı döneminde yaşanan bir insanlık suçunu şöyle anlattı:
“Kıbrıs’ta böyle bir asker insanların kulaklarını kesip kolye yapmıştı. Yani böyle ‘kahramanlık’ adı altında.Tabii, o hemen hastaneye sevk ediliyor ve gereken şey yapılıyor. İnsan ortamını bulduğu zaman şiddet uygulamaya yatkın hale geliyor, bu tarzda. Bunların hepsi genellikle şiddet davranışının normalleştirilmesiyle ilgili.Anne-babanın tutumları burada yani şiddet davranışını bastırma şeklinde de olabiliyor. Evde kuzu gibi oluyor, dışarıda şiddete yöneliyor.”
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol