Akdoğan Putin'e sert çıktı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlBaşbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Putin'in ''soykırım'' demesine çok sert eleştiriler getirdi.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1915 olayları için 'soykırım' ifadesini kullanmasıyla ilgili, “Geçmişte başka milletlere, kendi vatandaşlarına yaptıkları zulümlerin, katliamların, soykırımların kuyruk acısıyla bugün herkes böyle yapmış gibi bir edayla suça ortak oluyorlar. Onlar kendi geçmişlerine, kendi yaptıklarına baksınlar diyorum” dedi.
AK Parti Ankara 1. Bölge Milletvekili Adayı Ahmet Gündoğdu’nun seçim bürosunun açılışına katılan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin RusyaDevlet Başkanı Vladimir Putin'in 1915 olayları için 'soykırım' ifadesini kullanmasını ve ABDBaşkanı Barack Obama’nın ise bu olayları büyük felaket diye değerlendirmesinin sorulması üzerine Akdoğan, “Bu tür alınan kararları, açıklamaları, ifadeleri şiddetle kınıyoruz ve kabul etmiyoruz. Bunlar özellikle dost ülkelerden geldiği zaman bu bizi daha çok üzüyor. Çünkü bu ülkeler, bunlar bizim çok boyutlu ilişkilere sahip olduğumuz ülkeler. Bu tür hadiselere de ikili ilişkilerimizi kurban etmemiz gerekiyor. İkili ilişkilerimize de hiçbir fayda sağlamayacak yorumlardır bunlar” diye konuştu.
“BU TÜR AÇIKLAMALAR NE TÜRKİYE-ERMENİSTAN İKİLİ İLİŞKİLERİNE KATKIDA BULUNUYOR NE BÜTÜN COĞRAFYADA YAŞAYAN ERMENİLERİN GELECEĞİNE BİR FAYDASI VAR”
Geçmişte yaşanan hadiselerle ilgili Başbakanın da, Cumhurbaşkanının da açıklamaları olduğunu hatırlatan Akdoğan, şunları kaydetti:
“Patrik Vekiline de bir mesaj gönderdiler ve Sayın Bakanımız da kilisede gerçekleşen ayine katıldı. Bu ortak acıdır. Osmanlı döneminde yaşanan acılar hepimizin ortak acısıdır. Bunu doğru tanımlamak gerekir. Ermeniler, Osmanlı’nın gerçekten onurlu bir parçasıydılar. bugün de Türkiye Cumhuriyeti’nin çok onurlu Ermeni vatandaşları var. O dönemde Osmanlı’nın gelişimine önemli katkıları vardı. Bugün de Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişimine aynı şekilde katkıda bulunmaya çalışıyorlar. Bu tür açıklamalar, yorumlar ne Türkiye-Ermenistan ikili ilişkilerine katkıda bulunuyor ne bütün coğrafyada yaşayan Ermeniler’in geleceğine bir faydası var. Ne de dostluk, komşuluk ilişkileri ortak bir geleceği dostluk zemininde inşa etmek açısından bir faydası var. Bizim Osmanlı’nın bütün torunlarına gönül kapılarımız açıktır. Bugün Çanakkale’de geçekleşen törende 21 devlet başkanı var. 73 ülkeden katılımlar var. Bugün de bu Çanakkale ruhu farklı bir şekilde ortaya çıkıyor. Çanakkale’de 73 ülke mensubunun katıldığı anma töreni, yeni bir Çanakkale ruhu ortaya koyuyor. Geçmişte acılar yaşanmış olabilir, bize saldırmış olabilirler, kurşun sıkılmış olabilir ama gelin ortak bir geleceği dostluk zemininde inşa edelim demektir.”
“SURİYE’DE YÜZ BİNLERCE İNSAN KATLEDİLDİ, KEŞKE PUTİN BUNUNLA İLGİLİ BİR AÇIKLAMA YAPSAYDI”
Bir tarafta Çanakkale ruhunun olduğunu ve büyük savaşlara rağmen insanların bir araya gelerek bir dostluk köprüsü oluşturduğunu ifade eden Akdoğan, “Öbür tarafta kin ve nefreti nasıl daha fazla derinleştiririz diye bir takım açıklamalar yapılıyor. Geleceği kin ve nefret üzerine kuramayız. Dostluk üzerine kurmak durumundayız. Bir de bu ülkeler önce kendi geçmişlerine baksınlar. Geçmişte başka milletlere, kendi vatandaşlarına yaptıkları zulümlerin, katliamların, soykırımların kuyruk acısıyla bugün herkes böyle yapmış gibi bir edayla suça ortak oluyorlar. Onlar kendi geçmişlerine, kendi yaptıklarına baksınlar diyorum. Bugün dünyanın birçok yerinde yaşanan acılar var. Bunlara karşı hangi tavrı sergiliyorlar. Suriye’de yüz binlerce insan katledildi. Keşke Putin bununla ilgili bir açıklama yapsaydı, Esed’i kınayabilseydi, bu acıları paylaşabilseydi. Bunları kınayan biziz. 2 milyon insana kucağını açan biziz. Bugün dünya genelinde yaşanan dramlar, acılar karşısında sessiz kalanlar geçmiş hadiseler üzerinden farklı beyanatlar içerisine giriyorlar. Bunlar kabul edilemez. Çanakkale’de olduğu gibi bütün milletler biraraya gelelim, geçmiş acıları, düşmanlığı kışkırtmak için değil, dostluğu nasıl geliştirebiliriz diye kurmaya çalışalım” ifadelerini kullandı.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol