AK Partili Kuzu başkanlık sistemini açıkladı

AK Partili Kuzu başkanlık sistemini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı olan AK Partili Burhan Kuzu, Türk tipi başkanlık sistemini açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Burhan Kuzu, Türk tipi Başkanlık modelini anlattı. Kuzu, Başkanlık Sistemi'ne geçildiğinde bakanları ve yöneticileri başkanların seçeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Başkanlık Sistemi modelinin Türkiye’ye özgü olacağının altını çizerek 'Başkanlık sistemi'nin ‘Türk tipi’ versiyonunun detaylarını açıkladı.

Seçimlerin ardından yeni anayasa ve gerektiğini söylerken öngörülen Başkanlık Sistemi'ni de anlatan Kuzu, başkanın 5 yıllığına iki kez seçilebileceğini, “devlet başkanı” sıfatını alacağını ve yürütmenin başı sayılacağını söyledi.

Star'da yer alan habere göre, AK Parti İstanbul Milletvekili ve eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, yeni anayasa konusunu dolayısıyla Başkanlık Sistemi'ni kısa sürede Meclis’e götürmeyi hedeflediklerini söyledi.

İşte Kuzu'nun o açıklamaları:

"REFERANDUM İMKANI VERİN DENİLİR"

“Seçim sonuçlarında görüldü ki artık yeni anayasa ve Başkanlık Sistemi Türkiye’ye Türk Tipi modelle uygulamaya konulmalıdır. Yeni anayasa çalışmaları için Meclis’te Anayasa Uzlaşma Komisyonu oluşsun da metin çıkaralım denilirse sonuç almak kolay olmaz. Siyasi partilerle görüşülür. En kestirme yol olarak başkanlık modelinin yer alacağı metin bazı rötuşlarla komisyondan geçer. Muhalefetin onayına sunulur. Referandum imkanı verin denilir.”

"TÜRK TİPİ DEMEMİZİN SEBEBİ ŞUDUR"

“Model Türk Tipi olacak. Türk tipi dememizin sebebi şudur, bu sistem Amerika’da doğup büyüdü ve orada federal yapı var. Türkiye’de de federal yapılı bir model kuramayacağımıza göre o zaman demek ki üniter yapıda bir model kurmalıyız. Bizim savunduğumuz Fransız modeliyle Amerika modeli arasında bir yerde duran bir model. Türk modeli dememizin sebebi budur. Kendimize ait bir takım değerleri sisteme dahil ediyoruz. Pratikte başkanlık sisteminde başkanın yetkileri parlamentonun çok aşağısında. Başkan tek başına hükümet olup yönetimde bulunabilecek bir durumda değil. Aksine hükümet kök söktüren bir parlamento var. Sistem anlatılanın tam tersi bir model. İngiltere, Almanya, İtalya ve Türkiye’nin başbakanı yani parlamenter rejimlerin başbakanları ABD Başkanı Barack Obama’dan en az 3 kat daha fazla yetkili. Sistemde yürütme çok güçlü değil ama sürekliliği var.”

"TÜRKEŞ" ÖRNEĞİ

"Türkeş, 9 Işık Kitabı’nda Türkiye’nin kurtuluşunu Başkanlık Modeli’nde gördüğünü ifade etti. Sistemi karalayarak milliyetçi kesimi yanında tutmak isteyenler buna karşı çıkıyor."

AK Parti'nin seçim beyannamesindeki sistem şöyle çalışacak:

- Başkan 5 yıllığına iki kez seçilebilecek.

- Başkan, “devlet başkanı” sıfatını alacak ve yürütmenin başı sayılacak.

- Başkan; kanunları onaylayacak, gerekirse TBMM’ye geri gönderecek, Anayasa’ya aykırılığı iddiasıyla Anayasa

Mahkemesi’nde iptal davası açabilecek.

- Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başkomutanı olacak.

- Üst düzey kamu yöneticilerini başkan tarafından atanacak.

- Bakanlar, başkan tarafından Meclis dışından atanacak ve görevden alınacak. Yeni milletvekilleri bakan olamayacak. Her bakan, başkana karşı sorumlu olacak.

- Başkan, ihtiyaç duyduğu konularda başkanlık kararnamesi çıkarabilecek.

- Başkan halka karşı sorumlu olduğu için görevinden alınması mümkün olmayacak.

- Yeni anayasada yargı bölümüne ilişkin düzenlemeler de olacak. Askeri ve sivil yargı ayrımı son bulacak.

- HSYK ikiye bölünecek ve üyeler Meclis tarafından seçilecek.