Ak Parti Ve Chp'nin "Dokunulmazlık" Görüşmesi
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlCHP Grup Başkanvekili Altay, partisinin dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin yöntem önerilerini AK Parti Grup başkanvekili Bostancı'ya iletti- Altay:- "Üç ayrı teklif sunduk. Onların da üçüncü seçenekle ilgili daha uzlaşılabilir bir yaklaşımda oldukl
TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, dokunulmazlıkların kaldırılmasında izlenecek yönteme ilişkin AK Parti'ye üç teklif sunduklarını belirterek, "Onların da üçüncü seçenekle ilgili daha uzlaşılabilir bir yaklaşımda olduklarına ilişkin bir kanaat aldım. Tabii onlar da yetkili kurullarında değerlendireceklerdir." dedi.
Altay, partisinin Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'yı ziyaret etti.
Altay'ın milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin izlenebilecek yöntemler konusunda partisinin önerilerini aktardığı ziyaret 15 dakika sürdü.
Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Altay, dokunulmazlıklarla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Anayasa değişikliği önerisi ile bir sürecin başladığını hatırlatarak, partisinin bugün yapılan Merkez Yönetim Kurulu toplantısında konunun kapsamlı olarak ele alındığını aktardı.
CHP olarak Anayasa'nın 83. maddesi ile düzenlenen dokunulmazlıklara karşı olduklarını geçmişte de ifade ettiklerinin altını çizen Altay, bu anlayışlarının sürdüğünü belirtti.
Altay, "Sayın Başbakan'ın 'Hodri meydan'lı teklifine Sayın Genel Başkanımız da 'Hodri meydan'lı bir cevap vermişti. Doğru ve gerçekçi olanın 83. maddede bir değişiklik yapmak olduğunu söylemekle birlikte, Anayasa'ya bir geçici madde eklemek suretiyle mevcut parlamentoya intikal etmiş dosyaların, dokunulmazlık zırhından arındırılması konusuna da kapalı olmayacağımızı belirtmiştik. Geldiğimiz bu noktada biz Adalet ve Kalkınma Partisi'ne işlerini daha da kolaylaştıracak bir anlayışla üç ayrı teklif sunduk. Bu üç tekliften hangisini arzu ederlerse hepsine açığız. Bu teklifler görüşmeye de açık tekliflerdir." diye konuştu.
Birinci tekliflerinin Anayasanın 83. maddesinin yeniden tanzim edilmesi olduğunu ifade eden Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Milletvekili seçilme yeterliliğine engel haller var kanunda rüşvet, zimmet, irtikap, cinsel taciz, yüz kızartıcı suçlar gibi. Buna terörü de ekleyerek, bir tanım yaparak 83. maddeyi yeniden düzenleyebiliriz. Dolayısıyla dokunulmazlık tümüyle kalkmamış olur. Siyasi anlamda milletvekilleri bakımından taşınan endişeler ortadan kaldırılır. Ama benim işlediğim bir suç milletvekili seçilmeme engel teşkil ediyorsa, milletvekiliyken de benzer bir suçu işlemişsem dokunulmazlık zırhından yararlanmayayım."
Altay, 1998 yılında benzer bir yöntemin parlamentoda denendiğini, ancak sonuç alınamadığını belirterek, bu kez alınabilmesini umut ettiğini söyledi. Bu şekilde bir değişikliğin kamu vicdanını tatmin edeceğini düşündüğünü ifade eden Altay, "Geçmiş örneğe baktığımızda, oraya biz CHP olarak, terör suçlarını özellikle ekledik. Yani terör, yüz kızartıcı suçlar, zimmet, rüşvet ve benzeri suçlar dokunulmazlık kapsamının dışında kalsın. Kamuoyunu, kamu vicdanını tatmin edecek birinci teklifimiz budur." değerlendirmesinde bulundu.
- "Onları da zamanı gelince biz yargılarız"
"Şayet, 'Biz sadece devleti bölenleri yargılarız, devleti soyanları yargılamayız' diyorlarsa, hayhay. Onları da zamanı gelince biz yargılarız." diyen Altay, ikinci tekliflerinin TBMM İçtüzüğü'nün 131, 132, 133 ve 134. maddelerine göre Anayasa Adalet Karma Komisyonunun süratle çalışmaya başlayarak parlamentoya intikal etmiş bütün fezlekeleri Genel Kurula indirmesi olduğunu söyledi. Altay, "İçtüzük hükümlerine göre bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasına 'evet' diyeceğiz." şeklinde konuştu.
Üçüncü tekliflerinin ise AK Parti'nin kendilerine sunduğu ve kamuoyuyla paylaştığı teklifin bir parça revize edilmiş hali olduğunu aktaran Altay, şöyle konuştu:
"Onlar dediler ki 'Şu anda TBMM'de bulunan bütün fezlekeleri Anayasa'ya geçici madde koyarak dokunulmazlık kapsamı dışına atalım ve Başbakanlığa ve ilgili yargı mercilerine gönderelim'. Biz diyoruz ki tamam, buna da varız. Şöyle varız, bunu daha güzelleştirdik, doğrulaştırdık biz. Anayasa'ya koyacağımız geçici maddenin, dolayısıyla Anayasa değişikliğinin tarihi itibarıyla o tarihten önce işlenmiş ama fezleke düzenlenmemiş, parlamentoya intikal etmemiş suçlar ortaya çıktığında da bu suçlar dokunulmazlık kapsamının dışında kalsın. Herkesin anlayacağı dilde; biz bu değişikliği yaptık, o an itibarıyla gelen fezlekelerde dokunulmazlığı kaldırıyoruz, ilaveten fezleke gelmemiş ama bir suç işlenmiş, polis takibinde, teknik takipte, orada, burada, emniyet soruşturmasında, bunlarla ilgili suç tarihini esas almak itibarıyla suç tarihi Anayasa değişiklik tarihinden önce ise milletvekilleri bakımından bu gelen fezlekeler de direkt dokunulmazlık kapsamı dışında değerlendirilsin."
Üçüncü tekliflerinin AK Parti'nin kendilerine getirdiği teklifin daha güncel, realist ve vicdanlı hali olduğunu dile getiren Altay, "Onların da üçüncü seçenekle ilgili daha uzlaşılabilir bir yaklaşımda olduklarına ilişkin bir kanaat aldım. Tabii onlar da yetkili kurullarında değerlendireceklerdir" dedi.
- "Bizde bir söz vardır; bugün öleni bugün gömerler, şimdi o noktada değiliz"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Altay, "Bakanlarla ilgili bir ifade de yer alıyor" denilmesi üzerine "Evet. 100. madde de bu kapsamda, aynı şekilde." diye konuştu.
Altay, "Yani sadece milletvekillerinin değil, bakanların da dokunulmazlıklarının kaldırılmasını mı istiyorsunuz?" sorusuna, "Tabii" karşılığını verdi. "Geçmişteki bakanlar?" sorusuna yanıt olarak da Altay, "Evet. Bunu da kapsayacak." dedi.
Altay, "Sizin getirdiğiniz önerilerin hepsine 'Hayır' denirse, AK Parti'nin mevcut teklifine 'Evet' diyecek misiniz?" sorusunu yanıtlarken de "Bizde bir söz vardır; bugün öleni bugün gömerler, şimdi o noktada değiliz. Bir teklif sunsak ipe un sermiş olurduk. İpe un sermemek için üç ayrı teklifle geldik. Herhalde birini kabul ederler diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Bir başka soruyu yanıtlarken de Altay, "Biz şimdi varsayalım Anayasa'yı Nisan'ın 15'inde değiştirdik, dokunulmazlıkları kaldırdık. Ama bir sene önce bir suç işlenmiş, yeni ortaya çıktı, fezlekesi yeni geldi. O da dokunulmazlık zırhının dışında kalacak, yargıya gidecek." dedi.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol