4 partiden Fransa'ya ortak tepki!

4 partiden Fransa'ya ortak tepki!
Güncelleme:

AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin TBMM grupları ortak bildiri yayımlayarak, Fransa Senatosu’nun sözde Dağlık Karabağ'a ilişkin skandal kararını kınadı.

Fransa Senatosu'nun Dağlık Karabağ ihtilafına ilişkin aldığı kararla ilgili AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti TBMM grup başkanvekillerinin imzasıyla ortak bildiri yayımlandı. Bildiride, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan siyasi partiler olarak Fransa Senatosu'nun uluslararası hukuka, ahlaka ve hakkaniyete aykırı bir şekilde, Yukarı Karabağ ihtilafına ilişkin 25 Kasım 2020 tarihinde kabul ettiği kararı en güçlü şekilde kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.

ULUSLARARASI HUKUK AÇISINDAN YOK HÜKMÜNDE
Fransa Senatosu görmezden gelse de, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1993 yılında aldığı 822, 853, 874 ve 884 sayılı kararları uyarınca Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğu belirtilen bildiride, Fransa Senatosu'nun almış olduğu kararın uluslararası hukuk açısından yok hükmünde olduğu kaydedildi.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'un imzası ile yayımlanan bildiride şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan siyasi partiler olarak Fransa Senatosunun uluslararası hukuka, ahlaka ve hakkaniyete aykırı bir şekilde, Yukarı Karabağ ihtilafına ilişkin 25 Kasım 2020 tarihinde kabul ettiği kararı en güçlü şekilde kınıyoruz.

Fransa Senatosu görmezden gelse de, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1993 yılında aldığı 822, 853, 874 ve 884 sayılı kararları uyarınca Dağlık Karabağ Azerbaycan toprağıdır ve Fransa Senatosu'nun almış olduğu karar uluslararası hukuk açısından yok hükmündedir. Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğu Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından birkaç gün önce ikrar ve beyan edilmiş, Karabağ Ermenistan tarafından bile tanınmamış iken Fransa Senatosu'nun ne kadar gerçeklerden uzak bir karar aldığı çok açık bir şekilde görülmektedir.

30 sene boyunca Ermenistan'ın işgali altında kalan Azerbaycan toprakları, Azerbaycan ordusunun son aylardaki kahramanca mücadelesi sayesinde işgalden azat edilmiş ve yeniden Azerbaycan egemenliğine katılmıştır. Türkiye olarak bu haklı mücadelenin ve destansı zaferin her anında, kardeş Azerbaycan'ın yanında olmaktan gurur duymaktayız. Azerbaycan ordusunun Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51'inci maddesi uyarınca meşru müdafaa kapsamında yürüttüğü harekât sonucunda asli sahiplerine dönen Azerbaycan topraklarının ebediyen Azerbaycan'ın hâkimiyetinde kalacağından en küçük bir şüphemiz bulunmamaktadır.

Minsk Grubu'nun eş-başkanlarından biri olmasına rağmen yaklaşık 30 yıl boyunca Ermenistan'ın gayrimeşru işgalini görmezden gelen, tarafsız davranması gereken tüm durumlarda işgalci Ermenistan'ın yanında saf tu-tan ve Azerbaycan'ın hakkını ve hukukunu kayıt altına alan tüm Birleşmiş Milletler kararlarını yok sayan, son zamanlarda Türkiye'ye karşı husumette sınır tanımayan Fransa'nın bu adımı, bizler için şaşırtıcı olmamıştır. Söz konusu karar, Fransa Hükümeti'ne çağrıda bulunan Senato'nun son derece vahim bir akıl tutulması yaşadığını göstermekte, bizleri sağduyulu Fransız halkının daha makul, aklı başında ve hepsinden önemlisi uluslararası hukuka saygı gösteren temsilcileri hak ettiği düşüncesine sevk etmektedir. Söz konusu kararın, Fransa Senatosunda büyük bir çoğunluğun oyları ile kabul edilmiş olması ise Fransa'nın geleceği hakkındaki endişelerimizin artmasına sebep olmaktadır.

Fransa Hükümeti'nin, uluslararası hukuk, hakkaniyet ve bölgedeki gerçeklerle tamamıyla ters düşen; akıl dışı asılsız iddialar, hayâl ürünü iftiralar ve ciddiye alınamayacak öneriler ihtiva eden bu kararı dikkate almayacağını ve akl-ı selimle hareket edeceğini ümit ediyoruz. Bu tür tarafgir ve provokatif girişimlerin bölgemize ve dünyaya barış, huzur ve istikrar getirmekten uzak olduğunu hatırlatırken, ülkemiz ve kardeş ülke Azerbaycan aleyhine böylesi hasmane adımları atanların Meclisimiz ve aziz Milletimiz tarafından not edildiğini ilan ediyoruz."

Fransa'nın skandal kararına Türkiye'den tepkiFransa'nın skandal kararına Türkiye'den tepki

 

text-ad
Etiketler fransa meclis TBMM senato
AK Partili Egemen Bağış ile cübbeli Ahmet birbirine girdi AK Partili Egemen Bağış ile cübbeli Ahmet birbirine girdi Samsun'da korkutan deprem Samsun'da korkutan deprem Türkiye'nin birinci partisi AK Parti mi, CHP mi anketi açıklandı! Türkiye'nin birinci partisi AK Parti mi, CHP mi anketi açıklandı! Yılların sarrafı açıkladı: Altında doğru yatırım hangisi: Gram mı, çeyrek mi, tam mı yoksa... Yılların sarrafı açıkladı: Altında doğru yatırım hangisi: Gram mı, çeyrek mi, tam mı yoksa... Trump ''şov'' sürüyor: Rusya'yı tehdit etti, İran'dan sonraki hedefi işaret etti! Trump ''şov'' sürüyor: Rusya'yı tehdit etti, İran'dan sonraki hedefi işaret etti! 15 Temmuz'da tepki çeken afiş: ''Milletin adı Türkiye'' 15 Temmuz'da tepki çeken afiş: ''Milletin adı Türkiye'' Cesur sahne şovlarıyla eleştirilerin odağındaki Hadise sessizliğini bozdu Cesur sahne şovlarıyla eleştirilerin odağındaki Hadise sessizliğini bozdu Özel'den canlı yayında dikkat çeken FETÖ ile mücadele eleştirisi Özel'den canlı yayında dikkat çeken FETÖ ile mücadele eleştirisi Cezaevindeki Fatih Altaylı'dan MHP lideri Bahçeli için olay olacak ifadeler Cezaevindeki Fatih Altaylı'dan MHP lideri Bahçeli için olay olacak ifadeler FETÖ'nün kanlı darbe girişimi sırasında Erdoğan'ın konakladığı oteldeki izler hala duruyor FETÖ'nün kanlı darbe girişimi sırasında Erdoğan'ın konakladığı oteldeki izler hala duruyor
Kopya gibi kaza bu kez faciayla bitti: 5 kişinin öldüğü facia kamerada! Kopya gibi kaza bu kez faciayla bitti: 5 kişinin öldüğü facia kamerada! Minguizzi cinayetinde cinayet gününe ait skandal görüntüler ortaya çıktı Minguizzi cinayetinde cinayet gününe ait skandal görüntüler ortaya çıktı İslam Memiş altın fiyatlarında yeni zirve için tarih verdi İslam Memiş altın fiyatlarında yeni zirve için tarih verdi Marmara Denizi'nde bir korkutan deprem daha Marmara Denizi'nde bir korkutan deprem daha Yıldız Tilbe'nin makyajsız hali olay oldu Yıldız Tilbe'nin makyajsız hali olay oldu Erdoğan'ın danışmanı Bülent Arınç'ı hedef aldı: ''Sesini kesse iyi olur'' Erdoğan'ın danışmanı Bülent Arınç'ı hedef aldı: ''Sesini kesse iyi olur'' Şemsiyeleri hazırlayın: Çok sayıda ilimiz için sağanak yağış bekleniyor... Şemsiyeleri hazırlayın: Çok sayıda ilimiz için sağanak yağış bekleniyor... Uğradığı ihaneti itiraf eden güzel oyuncu yeni aşkını ilan etti Uğradığı ihaneti itiraf eden güzel oyuncu yeni aşkını ilan etti Türkiye'de binlerce şubesi olan zincir markete ve tatlıcıya FETÖ operasyonu: Kayyum atandı! Türkiye'de binlerce şubesi olan zincir markete ve tatlıcıya FETÖ operasyonu: Kayyum atandı! 15 Temmuz darbe girişimi sırasında silah zoruyla bildiri okuyan Tijen Karaş’ın yeni mesleği şaşırttı 15 Temmuz darbe girişimi sırasında silah zoruyla bildiri okuyan Tijen Karaş’ın yeni mesleği şaşırttı