4 ESKİ BAKAN YÜCE DİVAN'DAN KURTULDU
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlMeclis'te 4 eski bakan için yapılan Yüce Divan oylamasında Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilmesine yönelik önergeler reddedildi.
17 Aralık 2013’te başlayan ve 1 yıl içinde takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık soruşturmasında eski Bakanların Yüce Divan oylaması tamamlandı.
Dört eski bakan için Meclis'teki oylamadan AK Parti'nin oylarıyla Yüce Divan kararı çıkmadı.
Ancak 4 oylamada da Ak Parti fire verdi. En fazla fire 50 ile Bağış'ta, en az fire ise 14 ile Bayraktar'da verildi.
ZAFER ÇAĞLAYAN: RET
Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Yüce Divan'a sevk edilmesi Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamada reddedildi. . İlk oylama Zafer Çağlayan için yapıldı, Yüce Divan önergesi 242'ye karşı 264 oyla reddedildi.
Oylama sonuçları: Oy sayısı: 517 , Kabul: 242 , Ret: 264 , Çekimser: 7 , Boş:1 , Geçersiz: 3
AK Parti'de 8 milletvekili mazeret bildirerek oylamaya katılmamıştı. Çağlayan hakkındaki önergeye 242 kabul oyu kullanılması AK Parti'deki fire oranının yüksek olduğunu ortaya koydu. AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Çağlayan’ın oylaması sonrası gazetecilere açıklama yaptı. Ünal 38 fire verdiklerini söyledi. Mhp lideri Devlet Bahçeli’nin ise kulislerde “Bu fire rakamı hükümete güvensizlik anlamına gelir; Hükümet aslında düşmüştür” dediği öğrenildi.
Diğer yandan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Meclis Genel Kurulu’nda eski Ekonomi Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan hakkında yapılan Yüce Divan oylamasında AKP’nin 60’a yakın bir fire verdiğini iddia ederek, “AKP’nin ve bu AKP içerisinde büyük çözülmenin başlangıcıdır” dedi.
MUAMMER GÜLER: RET
TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 241 kabul 258 red 6 çekimser oyla eski bakan Muammer Güler'in Yüce Divan'a gönderilmesi reddedildi.
Oylama sonuçları: Oy sayısı: 513 , Kabul: 241 , Ret: 258 , Çekimser: 6 , Boş:4 , Geçersiz: 4
AK Parti'de 8 milletvekili mazeret bildirerek oylamaya katılmamıştı. Güler hakkındaki önergeye 241 kabul oyu kullanılması AK Parti'deki fire oranının yüksek olduğunu ortaya koydu. AK Parti Yüce Divan'a ret için 304 oy bekliyordu, çıkan ret oyu ise 258 oldu. Yani AK Parti toplam 46 vekil fire verdi.
Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkındaki Yüce Divan oylamasının olumsuz çıkmasının ardından ilk defa açıklama yaptı. Önemli olanın “276 oy” olduğunu söyleyen Muammer Güler, “Oylar o rakamı bulmadı, hayırlı olsun diyorum.” dedi.
EGEMEN BAĞIŞ: RET
TBMM Genel Kurulu'nda yapılan gizli oylamada, Egemen Bağış hakkındaki önerge 255 ret oyuyla kabul edilmedi.
Oylama sonuçları: Ret: 255 , Kabul: 245 , Çekimser: 7 , Boş:6 , Geçersiz: 4
Egemen Bağış'ın oylama sonucu hakkındaki ilk değerlendirmesi "Hayırlı olsun, biz her şeye hazırız" oldu.
ERDOĞAN BAYRAKTAR : RET
TBMM Genel Kurulu'nda yapılan gizli oylamada, Erdoğan Bayraktar hakkındaki önerge de 255 ret oyuyla kabul edilmedi.
Oylama sonuçları: Kabul: 219 , Ret: 288 , Çekimser: 3 , Boş , Geçersiz: 7
İŞTE GÜN BOYU TBMM GENEL KURULU'NDA YAŞANANLAR:
ÖNERGELER BİRLEŞTİRİLDİ
Soruşturma Komisyonu raporunun görüşülmesinin tamamlanmasının ardından önergelere geçildi.
4 eski bakanın her biri için verilmiş 50'den fazla önerge birleştirilerek okundu. Önergelerin okunmasının ardından kritik oylama başladı.
İlk olarak Zafer Çağlayan'ın Yüce Divan'a sevkiyle ilgili gizli oylama yapıldı. CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli de sıraya girerek oylarını kullandı.
GÜN BOYUNCA NELER YAŞANDI ? - TIKLAYINIZ
MÜKERRER OY TARTIŞMASI
Oy tasnifi sürerken MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yerine Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun vekaleten oy kullandığını belirtti.
Bahçekapılı, kendilerindeki bilgiye göre Çelik'in yerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin vekaleten oy kullanacağı bilgisinin olduğunu söyledi.
Bahçekapılı'nın "Kendisine soralım" demesi üzerine Canikli, Vural'ın yanına gelerek tek oy kullandığını söyledi. Vural, mükerrer oy olduğu için oylamanın iptal edilmesi gerektiğini ileri sürdü.
Bu sırada grup başkanvekilleri, Eroğlu ve çok sayıda milletvekili Başkanlık Divanı önüne yığıldı. Tartışmalar sürerken Başkanvekili Bahçekapılı, gizli oylama sonucunu açıkladı.
Buna göre, Zafer Çağlayan hakkındaki önerge 242'ye karşı 264 oyla reddedildi. 7 oy çekimser, 1 oy boş, 3 oy da geçersiz sayıldı.
GÜN BOYUNCA NELER YAŞANDI ? - TIKLAYINIZ
BAŞKANVEKİLİ İLE VEKİLLER ARASINDA GERGİNLİK
Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Eski Ekonomi Bakanı ve Ak Parti Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan hakkında 53 önerge olduğunu belirtti. MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli'nin de olduğu MHP'li milletvekillerinin ayrı ayrı verdiği 47 önerge metninin aynı olduğunu belirten Bahçekapılı, birleştirilerek işleme alacağını söyledi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, milletvekillerinin verdiği önergelerde, Genel Kurul'un eski bakanlar ile ilgili suçlamaların tamamıyla ilgili Yüce Divan'a gönderebileceği gibi, suç isnatlarına ilişkin maddeleri ayırma suretiyle de gönderebilme iradesine sahip olduğunu kaydetti. Vural, Çağlayan hakkında TCK'nın 257. ve 255. maddeleriyle ilgili isnat bulunmadığından önergelerden çıkarılarak işlem yapılmasını istedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, rapora konu olan önergenin Çağlayan hakkında TCK'nın 204. ve 252. maddelerini içerdiğini, 257. ve 255. maddelerini içermediği için çekilmesi gerektiğini kaydetti.
Bahçekapılı, gizli oylamanın nasıl yapılacağı hakkında milletvekillerine bilgi verirken, Yüce Divan'a sevk için toplantı yeter sayısının olması kaydıyla, nitelikli çoğunluk olan 276'nın sağlanması gerektiğini söyledi.
Daha sonra Çağlayan hakkındaki Yüce Divan önergesinin gizli oylamasına geçildi. Oylama İşleminin sona ermesinden sonra açıklama yapılmas bekleniyor.
SALONDA HANGİ LİDERLER VAR ?
Genel Kurul salonuna ilk MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'de geldi. Uzun bir aradan sonra HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Genel Kurul'daki HDP sırasında yerini aldı. Bir süre burada oturan Demirtaş, ardından salondan dışarı çıktı. TBMM Genel Kurulu’na eski bakanlardan ilk olarak Erdoğan Bayraktar geldi. Muammer Güler ve Egemen Bağış da Bayraktar'ın ardından Meclis Genel Kurulu'nda yerini aldı.
ERDOĞAN BAYRAKTAR:
KONUŞMAK İSTİYORUM AMA…
Dört Bakanın bugün konuşup konuşmayacakları merak ediliyordu. Meclis iç tüzüğü eski bakanlara konuşma ve savunma hakkı yapma hakkı veriliyorken, bugüne kadar hiçbir bakan oylama öncesi konuşmamıştı.
Genel Kurul’a ilk genel Erdoğan Bayraktar oldu ve şunları söyledi:
“Konuşmak istiyorum, hala da istiyorum. Ama yakın arkadaşlarım dostlarım konuşmamamın daha hayırlı olacağını söylediler. O yüzden konuşmayacağım. Arkadaşlar sizi sevdiğim için bunu açıklıyorum. Siz de beni sevin, sevgiye ihtiyacım var”
EGEMEN BAĞIŞ:
SİYASETÇİLERİN DURUMA GÖRE A, B, C PLANLARI VARDIR
Egemen Bağış, Meclis'e geldiğinde gazetecilerin ''Konuşacak mısınız?'' şeklindeki sorusuna ''Dur bir bakalım. Duruma göre. Siyasetçilerin duruma göre A, B, C planları vardır'' yanıtını verdi. Bağış, ''Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz'' sorusuna ''Yüce Meclis'in takdiridir. Hayırlısı olsun'' cevabını verdi.
MUHAMMER GÜLER NE DEDİ ?
Genel Kurulu'na gelen eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in TBMM Başkanlığı'na vereceği konuşma yazısını yazdığı görüldü.
Güler yazısında şu ifadeleri kullandı:
"Sayın Başkan, Soruşturma Komisyonu'na verdiğim sözlü ve 41 sayfalık yazılı savunmama ilave edeceğim başkaca bir..."
MECLİS'TEN İLK KARELER - FOTO GALERİ
SÜRE SINIRI YOK
Genel Kurulu görüşmelerinde, komisyona, şahısları adına altı milletvekiline ve o sırada görevde bulunsun veya bulunmasın hakkında soruşturma açılması istenen bakana söz verilecek. Bakanlar için süre sınırlaması olmayacak.
Ancak daha önceki Soruşturma Komisyonu raporlarını inceleyen AK Parti kurmayları, geçmişte Yüce Divan'a gönderilmeme kararı alınan bakanların tamamın sınırsız konuşma hakları olmasına karşın bu haklarını kullanmadıklarını tespit etti.
Bu yüzden 4 eski bakanın konuşma yapmaması ya da konuşma yapmak isteyen olursa 10 dakika ile sınırlı bir konuşma gerçekleştirmesi planlanıyor.
AK PARTİ FİRE VERİR Mİ?
"Yüce Divan" kararı çıkması için 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bunun sağlanabilmesi için AK Parti’nin 53 fire vermesi lazım.
Nitelikli çoğunluğun yakalanmaması durumunda, kabul oyları fazla olsa bile, Yüce Divan'a sevk gerçekleşmeyecek.
BAŞBAKAN'IN YERİNE YALÇIN AKDOĞAN MI OY KULLANACAK ?
Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi bir ziyaret için İngiltere'de. AK Parti Konya Milletvekili de olan Davutoğlu, bu nedenle TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamada, "şahsen" oy veremeyecek.Davutoğlu, yurtdışına giderken Başbakanlık vekaletini yardımcısı Yalçın Akdoğan'a bıraktı.
Vekalet konusu, Resmi Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında yayınlandı. Bu durumda Akdoğan, Davutoğlu'nun yerine oy kullanma yetkisi taşıyor. Ancak Akdoğan'ın bu yetkiyi kullanıp kullanmayacağı oylama sonunda belli olacak.
BAKANLAR YERİNE DE VEKALET VAR
Yine Davutoğlu'na yurtdışı ziyarette eşlik eden bakanlar için de aynı durum söz konusu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik yerine, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, AB Bakanı Volkan Bozkır yerine de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam vekalet ediyorlar.
Davutoğlu için söz konusu olan, bu bakanlar için de söz konusu olabilecek. İslam ve Canikli, hem kendi yerlerine, hem de yurtdışında oldukları için vekalet ettikleri iki bakan adına oy kullanabilecekler.
Yine Başbakan'a eşlik etmek üzere İngiltere ve Davos'a giden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bugünkü oylamada oy kullanamayacaklar.
Resmi Gazete uyarınca, Babacan'ın vekaleti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ta, Şimşek'in vekaleti ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'te bulunuyor.
Yemen'e resmi ziyaret için giden Mevlüt Çavuşoğlu da, vekaletini Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a bırakmış durumda.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol