3. Havalimanı için yolsuzluk iddiası !

3. Havalimanı için yolsuzluk iddiası !

CHP'li Aykut Erdoğdu, 3. Havalimanı ihalesi hakkında yolsuzluk iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

Aykut Erdoğdu bugün 3. Havalimanı ihalesinde yaşandığını iddia ettiği yolsuzluklara ilişkin basın açıklaması yaptı.

CHP İstanbul milletvekili ve geçen dönem CHP Yolsuzlukları Araştırma Birimi Başkanı Aykut Erdoğdu bugün yaptığı basın açıklamasında, 3. Havalimanı ihalesinde yolsuzluk olduğunu ve yolsuzluğa Erdoğan Ailesi’nin katıldığını iddia etti. Oda Tv’nin haberine göre açıklamasında yolsuzluklar incelendiğinde karşılarına bir dizi karışık işlemle hissedarları gizlenmeye çalışılan Ar Enerji ve Zirve Holding Şirketleri’nin çıktığını belirten Erdoğdu, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve TBMM ve AKP Grubu tarafından kapatılan 17/25 Aralık soruşturmasında 3. Havalimanı müteahhitlerinden 630 Milyon Dolar rüşvet alındığı ve bu tutarla ATV-Sabah Medya Grubunun satın alındığı belgelenmişti. Bu rüşvet olayıyla ilgili yaptığımız araştırmada işlemlerin merkezinde Zirve Holding AŞ’nin olduğunu tespit ettik” ifadelerini kullandı. Erdoğdu “Aralarında Arkgaz, Ar Enerji, CIG Petrol, Ay Yıldız Holding gibi Şirketlerin adının geçtiği ve sonucunda Zirve Holding AŞ ile sonuçlanan bir dizi Şirket kuruluşu ve hisse devirleri yapılmıştır. Berat Albayrak, Remzi Gür, Fatih Baltacı, Fettah Tamince, Cemal Kalyoncu gibi birçok dosyada karşımıza çıkan isimlerin adının geçtiği bu operasyonlar sonucunda Recep Tayyip Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen’in de adı karışmıştır” iddiasında bulunurken “Ziya İlgen Kalyoncu ailesine ait Ar Enerji Şirketi’nin hisselerin %50’sini almış ve daha sonra Ar Enerji Şirketi Zirve Holding’e devir edilmiştir. Ar Enerji Şirketi aynı zamanda Socar Türkiye Şirketinin hissedarların arasındadır” dedi.

ZİRVE HOLDİNG HAKKINDA FLAŞ İDDİA

“Zirve Holding ATV-Sabah Medya Grubunu satın almak amacıyla toplanan 630 Milyon dolar rüşvet havuzunun kasa şirketidir” suçlamasında bulunan CHP’li Erdoğdu, şu iddialarda bulundu:

İŞTE AYKUT ERDOĞDU’NUN AÇIKLAMALARININ TAMAMI

Değerli Basın Mensupları,

Bugün sizlerle Recep Tayyip Erdoğan’ın neden İstanbul 3. Havalimanı projesiyle bu kadar ilgilendiği sorusuna cevap niteliğinde birtakım bilgileri paylaşacağım. Kısaca bir hatırlatma yaparak sözlerime başlamak istiyorum.

Hepinizin bildiği gibi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndayken ATV-Sabah Grubu Çalık Grubu’na satılmıştı. Çalık Holding Vakıfbank ve Halkbank’tan sağlanan krediyle ATV-Sabah Grubunun sahibi olmuştu. Yıllar sonra Çalık Holding yönetemediği ATV-Sabah Grubunu elden çıkarmak istedi. Bizzat Recep Tayyip Erdoğan tarafından zamanın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım görevlendirildi ve kamuoyunun hafızasına 17-25 Aralık Yolsuzluk Soruşturması sırasında havuz müteahhitleri olarak kazınan firmalardan 630 milyon dolar rüşvet toplandı. Bu toplanan rüşvetlerle Ayyıldız Holding kuruldu. Bu şirketin adı daha sonra Zirve Holding olarak değiştirildi. Şirket ATV-Sabah Grubunu Çalık Holding’ten satın aldı. Rüşvetin diyeti olarak da havuzcu müteahhitlere 3. Havalimanı projesi verildi.

İşte bu şirketin kuruluşu, öncesi ve sonrasındaki ortaklık hareketleri, doğalgaz sektöründe atılan imzalar, verilen imtiyazlar belirli bir zaman diliminde birlikte değerlendirildiğinde büyük resim ortaya çıktı.

ATV-Sabah Grubunun satın alınmasına giden süreçte dikkat çeken ilk şirket Azerbaycan devlet şirketi SOCAR (StateOilCompany of theAzerbaijanRepublic). SOCAR, 7.6.2010 tarihli hükümetler arası anlaşma sonucunda Türkiye’de yıllık 1.2 Milyar m3 doğalgaz satışı işine 1.1.2013 itibariyle başlamıştır. SOCAR’ın Türkiye’deki şirketi SOCAR Gaz Ticareti A.Ş. İstanbul Ticaret Sicili’ne 837766 sicil numarası ile tescil edilmiş ve şirket 17.10.2012 tarihli Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan olunmuştur. Sermayesi 4.000.000 TL olan şirketin:

1-   SOCAR Turkey Enerji A.Ş. (Sermaye payı %70)

2-   CIG Enerji Yatırım Madencilik İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Sermaye payı %30)

olmak üzere 2 ortağı bulunmaktadır. Şirketin kuruluş amacı Ana Statüsünde ‘başta gaz türleri olmak üzere her türlü enerjinin en geniş anlamda ticareti’ olarak gösterilmiştir.

Socar Gaz Ticareti A.Ş.’nin büyük ortağı olan SocarTurkey Enerji A.Ş. 12.4.2007 tarihinde SOCAR & TURCAS Enerji A.Ş. adıyla kurulmuş, 30.12.2011 tarihinde şirket unvanı SOCAR Turkey Enerji A.Ş. olarak değiştirilmiştir. Unvan değişikliği 5.01.2012 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan edilmiştir. SOCAR Turkey Enerji A.Ş.’nin yönetimi Azeri vatandaşlarından oluşmaktadır. Şirket İstanbul Ticaret Sicili’nde 609880 sicil numarası ile kayıtlıdır.

Diğer ortak olan CIG Enerji Yatırım Madencilik İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. İstanbul Ticaret Sicili’nde 829651 sicil numarası ile kayıtlıdır. CIG Enerji, 4.6.2013 tarihinde yaptığı Olağan Genel Kurul toplantısında şirket unvanını Arkgaz Enerji Yatırım Madencilik ve İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş. (Arkgaz) olarak değiştirmiş, bu değişiklik 14.6.2013 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan olunmuştur.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık yaptığı dönemde yaşanan bu şirket hareketlerinde dikkat çekici gelişmeler Arkgaz’da gözlendiğinden çalışmalarımız da Arkgaz üzerinde yoğunlaşmıştır.

Arkgaz iki ortaklı bir şirket olup, sermayesi 2.500.000 TL’dir. Ortakları iki ayrı şirketten oluşmaktadır. Bunlar:

1-   CIG Petrol Gaz ve Enerji A.Ş. (Sermaye payı %60, sicil no İstanbul/861661)

2-   Ar Enerji A.Ş. (Sermaye payı %40, sicil no İstanbul/657027)

Azeri gazının ticaretinde Azerilerle ortak olan ve şaibeli ilişkiler ağının merkezindeki Arkgaz’ın küçük ortağı Ar Enerji A.Ş. 26.2.2008 tarihinde 500.000 TL sermaye ile kurulmuştur. Kuruluş tarihinde şirketin ortaklık yapısı aşağıdaki gibidir:

1-   Hasan Kalyoncu (% 40)

2-   Cemal Kalyoncu (% 35)

3-   Ömer Faruk Kalyoncu (% 15)

4-   Haluk Kalyoncu (% 5)

5-   Nevzat Şatıroğlu (% 5) (AKP Şişli İlçe Başkanlığı da yapmıştır)

Ar Enerji A.Ş.’nin 18.2.2009 tarihli Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanan 6.2.2009 tarihli yönetim kurulu kararı ile ortaklık yapısı aşağıdaki şekilde değişmiştir:

1-   Cemal Kalyoncu (% 35)

2-   Ömer Faruk Kalyoncu (% 30)

3-   Haluk Kalyoncu (% 25)

4-   Mehmet Kalyoncu (% 5)

5-   Kübra Kalyoncu (% 5)

Bu ortaklık yapısının 1.2.2013 tarihli olağan genel kurul toplantısında da korunduğu imza altına alınan toplantı tutanağından da görülmektedir. Ancak yapılan incelemede; ortaklardan Kübra Kalyoncu ve Mehmet Kalyoncu’nun bir tarihte Ar Enerji A.Ş.’deki hisselerini elden çıkardığı, Recep Tayyip Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen’in ise Ar Enerji A.Ş.’ye % 50 pay ile ortak olduğu, ayrıntısı ileride anlatılan 1.1.2013 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan edilen bir hisse devrinden görülmektedir.

Ortaklık yapısındaki bu değişikliğin hangi tarihte olduğuna dair gerek Ticaret Sicil Gazetesi’nde, gerekse de İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında herhangi bir bilgiye rastlanılamamıştır. Diğer taraftan, bahsekonu hisse değişimi ile Ziya İlgen’in Ar Enerji A.Ş.’ye ortak olması, Cemal ve Ömer Faruk Kalyoncu’nun hisselerinin azalmasının, Kübra ve Mehmet Kalyoncu’nun ise ortaklıktan ayrılmasının 1.2.2013 ile 24.6.2013 arasında bir tarihte gerçekleştiği düşünülmektedir. Ziya İlgen’in, Ar Enerji A.Ş.’nin 11.2.2013 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan edilen olağan genel kurul kararı ile şirketin yönetim kurulu başkan yardımcılığına da getirildiği görülmektedir.

Ar Enerji A.Ş. 10.5.2013 tarihli yönetim kurulu kararıyla, daha önce şirket yönetim kurulundan istifa eden ve hisselerini de devreden AKP eski Şişli İlçe Başkanı ve bir dönem adı Mart 2014 yerel seçimlerinde AKP Şişli Belediyesi Başkan adaylığına da geçen Nevzat Şatıroğlu’na, ‘şirketi borçlandırma yetkisi olmaksızın 2. Derece imza yetkisi vermiştir.

Son olarak ise Ar Enerji A.Ş., 1.10.2013 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanan 20.9.2013 tarihli yönetim kurulu kararıyla şirketteki paylarını şirkete dışarıdan ortak olarak giren Ayyıldız Holding A.Ş.’ye devretmiştir. Ziya İlgen’in Ar Enerji A.Ş.’de % 50 pay sahibi olduğu da ilk kez bu hisse devri sırasında görülmektedir. Kalyoncu ailesinin Ar Enerji’de hisselerinin azaldığı işlemlere ilişkin olarak açık kayıtlarda herhangi bir bilgiye rastlanılmamıştır. Ticaret sicil kayıtlarına göre Ar Enerji A.Ş.’nin sermayesi de 500.000 TL olarak devam etmektedir.

Ayyıldız Holding A.Ş. 50.000 TL sermaye ile Ömer Faruk Kalyoncu tarafından 23.8.2013 tarihinde kurulmuş olup İstanbul Ticaret Sicili’nde 880456 sicil numarası ile kayıtlı bir şirkettir. Ayyıldız Holding A.Ş. şirket unvanını 30.9.2013 tarihinde Zirve Holding A.Ş. olarak değiştirmiş ve bu durum 4.10.2013 tarihli Ticaret Sicil Gazetesinde ilan olunmuştur.

Zirve Holding A.Ş.’nin sermayesi, 2 kez olağanüstü genel kurul toplantısıyla önce 50.000 TL’den 380.000.000 TL’ye (21.10.2013 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi) daha sonra ise 500.000.000 TL’ye (10.12.2014 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi) yükseltilmiştir.

Böylece Azeri gazının Türkiye’de pazarlanması işinde Azerilerle ortak olan Arkgaz’ın küçük ortağı Ar Enerji A.Ş.’nin kontrolü, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen’in de sürece dahil olduğu bir dizi şirket hareketiyle ATV-Sabah grubunu satın alan Zirve Holding A.Ş.’ye geçmiştir. Yapılan operasyon ile havuz müteahhidi Kalyon Grup ATV-Sabah’ı satın alıp Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğini yerine getirmiş, karşılığında ise bir yandan Azerbaycan doğalgazını Türkiye’de pazarlayan şirkete ortak olmuş, diğer taraftan da İstanbul 3. Havalimanı yapım ve işletmeciliğine katıldığı 5’li konsorsiyum (Cengiz-Kolin-Limak-Kalyon-Mapa) vasıtasıyla ortak olmuştur.

Arkgaz’ın büyük ortağı (% 60 hissedar) CIG Petrol Gaz ve Enerji A.Ş., 50.000 TL sermaye ile 2 şirket ortaklığı ile 4.4.2013 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan olunmuştur. Daha sonra şirket sermayesi 30.9.2013 tarihinde 675.000 TL’ye yükseltilmiştir. İstanbul Ticaret Sicili’nde 861661 sicil numarası ile kayıtlı olan CIG Petrol Gaz ve Enerji A.Ş.’nin ortaklık yapısına bakıldığında ortakların:

1-   Akfel Mühendislik Enerji Tesisleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Sermaye payı %50)

2-   FTG Gayrımenkul Yatırım Turizm Madencilik ve İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş. (Sermaye payı % 50)

olduğu görülmektedir.

CIG Petrol Gaz ve Enerji A.Ş.’nin % 50 payla kurucu ortağı durumundaki Akfel Mühendislik A.Ş. İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünde 325010 sicil numarası ile kayıtlı bir şirket olup, sermayesi 5.000.000 TL’dir. Şirket ortakları :

1-   Mehmet Fatih Baltacı (% 83.74)

2-   Murad Abdurrahman Baltacı (% 14.78)

3-   Şükriye Baltacı (% 0.49)

4-   Mehlika Betül Baltacı (% 0.49)

5-   Melike Baltacı (% 0.49)

olarak görülmektedir.

Akfel Mühendislik A.Ş. daha sonra, 2.7.2013 tarihinde feshedilmiş, 8.7.2013 tarihli Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edildiği üzere 5.000.000 TL’lik sermayesinin 3.786.330 TL’lik bölümü yeni kurulan Akfelenerji Doğalgaz ve Elektrik Yatırımları A.Ş.’ye, 1.213.670 TL’lık bölümü ise Akfel Petrol ve Doğalgaz Mühendislik A.Ş.’ye devredilmiştir. Sözkonusu bölünme sonucu oluşan Akfelenerji Doğalgaz ve Elektrik Yatırımları A.Ş İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünde 874839 sicil numarası ile kayıt altına alınmış olup kuruluş sermayesi, yukarıdaki bölünme işlemi sonrasında oluştuğu üzere, 3.786.330 TL’dir. Akfelenerji A.Ş.’nin ortaklık yapısı da değişmemiştir.

Bu haliyle Azeri gazının pazarlanması işinde Türkiye ayağını oluşturan Arkgaz’ın 2 ortağından biri olan CIG Petrol Gaz ve Enerji A.Ş.’nin 2 ortağından birinin şirket unvanı Akfelenerji A.Ş. olarak değişmiştir.

Akfelenerji A.Ş. de 28.8.2013 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanan ilanla unvanını Akfel Holding A.Ş. olarak değiştirmiş, 9.1.2014 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanan olağanütü genel kurul kararıyla da 3.786.330 TL olan sermayesini 32.000.000 TL’ye yükseltmiştir. Yeni sermayedeki ortaklık payları ise değişmemiş, Mehmet Fatih Baltacı hakim ortak (%83.74) olarak şirketteki söz hakkını sürdürmüştür.

CIG Petrol Gaz ve Enerji A.Ş.’nin diğer ortağı olan FTG Gayrımenkul A.Ş İstanbul Ticaret Sicilinin 622245 sicil numarası ile 10.4.2007 tarihinde 50.000 TL sermaye ile kurulmuş bir şirkettir. AKP’ye yakın, 2009 yılında IMF/Dünya Bankası Guvernörler Kurulu Toplantısı’na evsahipliği yapan İstanbul Harbiye Kongre Merkezi’nin yenileme işini ihalesiz alan Fettah Taminceşirkette % 99.99 paya sahiptir. FTG Gayrımenkul A.Ş. Mart 2012’de şirket unvanına madencilik faaliyetlerini de eklemiştir.

Azeri gazının Türkiye’de satışı işiyle başlayan ve ATV-Sabah grubunun Çalık Holding’tensatın alınmasına kadar giden süreçte şirketler arasında bu gelişmeler olurken, zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen’in esrarengiz bir şekilde % 50 ortak olması sonrasında Zirve Holding Azerilerle gaz satışı işinde ortak olan Arkgaz’ın tek sahibi haline gelmiştir.

Özetlemek gerekirse;

Hükümetler arası anlaşma ile yıllık 1.2 Milyar m3 Azeri gazının 1.1.2013’ten itibaren Türkiye’de satışı için SOCAR Gaz Ticareti A.Ş. isimli şirket kullanılmaktadır. Bu şirketin Türkiye ortağını Arkgaz A.Ş. isimli şirket organize etmektedir. Arkgaz A.Ş.’nin arkasında Ar Enerji A.Ş. ve CIG Enerji A.Ş. isimli şirketler yer almaktadır. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen Ar Enerji A.Ş.’de önce yönetime girmiş, daha sonra şirkette % 50 pay ile hakim ortak durumuna gelmiş ardından şirketteki tüm hisseler, adı daha sonra Zirve Holding A.Ş. olarak değiştirilecek olan ve Ömer Faruk Kalyoncu’nun tek ortak olduğu Ayyıldız Holding A.Ş.’ye satılmıştır. Ayyıldız Holding ismini Zirve Holding olarak değiştirmiş ve ardından ATV-Sabah grubunu Çalık Holding’ten satın almıştır.

Şirketlerdeki ortaklık hareketleri ve ortakların kimliği ile şirketlerdeki hareketliliğin zamanlamasına bakıldığında, tam da 17-25 Aralık Soruşturması esnasında meydana çıkan dinleme tapelerini doğrular biçimde, Zirve Holding A.Ş.’nin esas itibariyle dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği doğrultusunda, ATV-Sabah Grubunu medya şirketlerden kurtulmak isteyen zor durumdaki Çalık grubundan satın alması için kurulduğuna dair haklı bir şüphe de ortaya çıkmaktadır.

Hatırlanacağı üzere; medya grubunun borcunu ödemekte zorlanan ve bu nedenle de medya şirketlerinden kurtulmak isteyen Çalık ailesinden ATV-Sabah grubunun satın alınması için gereken paranın (630 Milyon dolar) toplanması amacıyla bir rüşvet havuzu oluşturulması ve bu paranın bugün 3. Havalimanının ihalesini alan konsorsiyumun ortaklarından toplanması işi ile ilgili olarak bizzat dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı görevlendirdiği, Binali Yıldırım’ın da ATV-Sabah grubunun Çalık ailesinden satın alınması için gereken parayı toplamak üzere ‘havuz müteahhitleri’ ile görüşmeler yürüttüğüne dair dinleme tapeleri kamuoyu tarafından savcılık soruşturması sonucu düzenlenen fezlekeler Meclis’e resmi olarak ulaşmadan çok önce internette kimliği belirsiz kaynaklarca yayınlanmıştır. Gerçekten de bu tapelerde kendisinden rüşvet istenen müteahhitlerden birisi olan Kalyon ailesi, içerisinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eniştesinin de yer aldığı bir dizi şirket operasyonu sonucunda ATV-Sabah grubunu satın alan şirketi kurmuş ve Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği doğrultusunda, kamuoyunun AKP’ye yakın olarak bildiği isimlerin de içinde olduğu bir dizi hisse alışverişi sonucunda, montaj olduğu iddia edilen dinleme tapelerini doğrular şekilde, ATV-Sabah grubunu Çalık ailesinden alarak bu grubu rahatlatmış, ardından da Recep Tayyip Erdoğan’ın montaj olduğunu söylediği dinleme tapelerini doğrular biçimde, İstanbul 3. Havalimanı projesini alarak havuz müteahhitleri ödüllendirilmiştir.

Arkgaz A.Ş.’nin yönetiminde Kalyon grubun sahibi Kalyoncu ailesi, Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın dostu Fettah Tamince, enerji ihaleleri sözkonusu olduğunda sürekli olarak adıyla karşılaştığımızFatih Baltacı, Recep Tayyip Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen hakim konumdadır. Şirket yönetimlerinde ve ortaklıklarda adı geçen Ziya İlgen’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına emanetçi olarak hareket ettiği düşünülmektedir. Ziya İlgen’in Ar Enerji şirketine ne zaman ve nasıl ortak olduğuna dair sicil bilgilerine ulaşılamamaktadır.

Azerbaycan kökenli Socar Şirketi ile ilgili Sayıştay Raporlarına yansıyan şaibeli işlemlerin en göze çarpanı 2010 yılında yapılan uluslararası anlaşma değişikliğiyle yapılmıştır. Bu işlemlerin özete aşağıda yer almaktadır.

Türkiye ile Azerbaycan arasında 12 Mart 2001 tarihinde doğalgaz alım anlaşması yapılmıştır. Anlaşmaya göre kontrat dönemi boyunca gazın metre küp fiyatı 70 ABD dolarının altına inmeyecek ve 120 ABD dolarının da üstüne çıkamayacağı hüküm altına alınmıştır. Ayrıca, Türkiye’nin aldığı doğalgazı diğer ülkelere ihraç etme hakkı da vardı.

2007 yılında Azerbaycan’dan gaz alınmaya başlandı. Aynı yıl doğalgazın metre küp fiyatı 300 doların üstüne çıktı. Azerbaycan doğalgazında üst fiyatın 120 dolar olması, yapılan anlaşmayı Türkiye için çok avantajlı hale getirdi.

Alınan gazın ilk faturası 120 dolar/metre küp üzerinden ödendi. Azerbaycan 2008 yılında fiyat konusunda revizyon istedi. 4 Haziran 2010 tarihinde Azerbaycan ile Türkiye arasında yeni bir anlaşma yapıldı. Bu anlaşma ile Türkiye lehine olan 70-120 dolar fiyat bandı ve ihracat hakkı maddeleri yürürlükten kaldırıldı. Üstelik 2010’da yapılan bu yeni anlaşmanın geriye yönelik olarak 15 Nisan 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesine karar verildi.

Yeni anlaşma sonucunda Türkiye Azerbaycan’a geçmiş 2 yıl için 1,4 milyar dolar fiyat farkı ödedi.

Ayrıca yeni anlaşmaya göre BOTAŞ’ın Azerbaycan doğalgazını ihraç hakkı ortadan kaldırılmış ve BOTAŞ’ın Yunanistan’a (DEPA’ya) satacağı doğalgaz miktarı olan 2 milyar metre küplük kısmının Azerbaycan doğalgaz şirketi SOCAR’a, ilgili anlaşma ile birlikte devredileceği kararlaştırılmıştır. Azerbaycan’dan ucuza alarak piyasa fiyatından Yunanistan ve Bulgaristan’a ihraç edeceğimiz 2 milyar metre küp doğalgaz hakkımızdan vazgeçilmesiyle milyonlarca dolar kârdan mahrum kaldık. Bu tespitlerin tamamı Sayıştay Raporlarında yer almıştır.

Doğalgaz sektöründe yaşanan bir diğer şaibeli gelişme Ruslara Karadeniz’den geçiş hakkı verilerek NABUCCO projesini çöpe atılıp alternatif TANAP’ın devreye alınmasıdır. Bu gelişmeler karşısında Putin’in “Türkler Bana Noel Hediyesi Verdi” ifadesi hafızalarımıza yer etmiştir.

TANAP projesi kapsamında Azeri gazının Türkiye’ye getirilmesi ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması konusu daha önce gündeme gelmişti. Bu boru hattı Türkiye-Gürcistan sınırında başlayıp, tüm Türkiye’yi geçip, Edirne’de sınırda bitiyor. Hattın sahibi Azeri SOCAR şirketi. TANAP’tan akacak olan doğalgazdan yıllık 6 Milyar m3 gazı BOTAŞ’ın yurtiçine verme hakkı var. BOTAŞ Türkiye’de 1000 m3 gazı 11 dolara taşıyan bir kamu şirketi. Ancak TANAP’ta BOTAŞ Azeri gazını aynı paraya taşıma yetkisine sahip değil. AyırcaBOTAŞ bu gazı Eskişehir’den önce de boru hattından çekemiyor. Eskişehir’de gazı hattan alıp yurtiçine vermek istediğinde BOTAŞ’ın 1000 m3 gazı taşıma maliyeti minimum 79 dolara geliyor. Aynı şeyi Edirne’de yapmak istediğinde bu rakam minimum 103 dolara yükseliyor. BOTAŞ kendi hattından 11 dolara taşıyabildiği gazı bu proje nedeniyle ortalamada 90 dolar civarında ilave maliyetle taşıması sözkonusu. Ayrıca bu maliyet, 15 yıl boyunca her yıl % 1 oranında artırılacağına dair hüküm dolayısıyla sabit de değil. Hesaplamalarımıza göre TANAP’ta15 yıl boyunca yılda 6 milyar m3 doğalgazın taşınmasına BOTAŞ fazladan 7.5 Milyar dolar para ödeyecek.

Saygılarımla,

Aykut Erdoğdu”

Oda TV