2016 Yılı Bütçesi Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonunda

2016 Yılı Bütçesi Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonunda

Milli Savunma Bakanı Yılmaz: (1)(Suriye'ye 100 Türk askeri girdi iddiası) Doğru değildir"- "(Suudi Arabistan uçakları Türkiye'ye geldi mi?) Şu anda gelmedi, ancak keşif için geldiler. 4 tane F-16 uçağı gelecek, kararı verildi, keşfi yapıldı. Bugün gelmemi

TBMM (AA) - Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Suriye'ye 100 Türk askeri girdi" iddiasına ilişkin, "Doğru değildir" dedi.

Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2016 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

ASELSAN tarafından yürütülen "Hisar-A Projesi"nin bulunduğunu, 2020 yılında hizmete gireceğini aktaran Bakan Yılmaz, alınacak Çin füzesinin yapımının 5 yıl süreceğini ve 5 yılın sonunda teslim edileceğini söyledi.

Milli füze savunma sistemi geliştirme projesinin devam ettiğini dile getiren İsmet Yılmaz, teknoloji hazırlık seviyesi analizlerinin yapıldığını, yol haritasının belirlendiğini, bu süreçte yabancı iş birliğinin mümkün olduğunu anlattı.

Yılmaz, Şanlıurfa'nın ortasında kalan askeri tugay arazisinin bir başka yere taşınmasına ilişkin çalışmalarının olduğunu, bu konuda mutabakata varıldığını belirtti.

Bakan Yılmaz, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin yasanın çıkarıldığını anımsatarak, "Bu yasa çerçevesinde ihale yapıldı. İhaleyi, Suriye'de olaylar çıkınca iptal etmek zorunda kaldık. Bu güvenlik riskinin en yüksek olduğu noktada bizim mayınlı alanları temizlememiz söz konusu değil. Ama ne zaman bir bahar ve barış havası gelir, o zaman mayınların kaldırılması doğru olur" diye konuştu.

- "Askerlik süresinin kısaltılmasını düşünmüyoruz"

Bir milletvekilinin, "Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) UFO ile ilgili bir çalışma olup olmadığını" sorması üzerine İsmet Yılmaz, "Bu konuyla ilgili bir bilgi yok. Ancak, Uzay Ajansıyla ilgili bir çalışma Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Muhtemelen çok kısa bir zamanda gelir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı bir ajans kurulmuş olacaktır" yanıtını verdi.

Yılmaz, "100 askerin Suriye'ye girip girmediğine" ilişkin soruyu ise "Doğru değildir" şeklinde yanıtladı.

Askeri birliklerin büyük şehirlerde olmasının yük olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, birliklerin nüfusu yoğun olan illerden daha az olan illere taşınmasının uygun olacağını, bunun küçük illere katkı sağlayacağını söyledi.

Yılmaz, askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili soru üzerine de askerlik süresinin yeterince indirildiğini, şu aşamada daha fazla düşürülmesini düşünmediklerini belirtti.

İsmet Yılmaz, "Suudi Arabistan uçakları Türkiye'ye geldi mi" şeklindeki soruyu, "Şu anda gelmedi, ancak keşif için geldiler. 4 tane F-16 uçağı gelecek, kararı verildi, keşfi yapıldı. Bugün gelmemiştir ama yarın gelebilir. Ama prensipte mutabakata varıldı, gelebilirsiniz denildi" diye yanıtladı.

Bununla ilgili Meclis'ten tezkere çıkarıldığını anlatan Yılmaz, tezkerenin ilgili bölümünü de okudu.

- "Şu anda MİT için 379 milyon dolarlık karar alınmış"

Bakan Yılmaz, "Fondan MİT'e yapılan tedarik ve harcamalarla ilgili" soruya, "Şu anda toplam olarak MİT için 379 milyon dolarlık karar alınmış. Bir başka alınan karar da 185 milyon dolarlık proje başlama kararı. 2015 yılında nakit olarak aktarılan da 83 milyon dolarlık" şeklinde yanıt verdi.

Dünyada elektronik sınır güvenliği bakımından en yetenekli ülkenin İsrail olduğunu kaydeden İsmet Yılmaz, "İsrail'in de yaptığı duvar örmektir. İkinci ülke de Amerika'dır. Amerika ile Meksika arasındaki sınırın bir kısmı da duvardır. En ilkel ve klasik gibi gözüken bu sistem en sağlam sistemdir. Hem İsrail'de hem de Amerika'da vardır. Bu sadece duvar değil; duvar, tel örgü, sensörler, gözetleme kuleleri, diğer bütün teknolojik imkanları da ekleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, terörle mücadele için kullanılan teknolojik imkanları da anlattı.

Personelin güvenli şekilde nakli için mayına karşı korumalı araçlar, terörist faaliyetleri tespit amacıyla insansız hava sistemleri, araçların el yapımı patlayıcılara karşı korunması için jammerların emniyet birimlerine kazandırıldığını belirten Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Emniyet teşkilatının görevlerini eksiksiz icra edebilmesi için her türlü teknolojik desteğimiz devam etmektedir. 2006 yılından bu yana internet karıştırıcı sistemler yapıldı. Bu sistemler terör örgütlerinin uyguladığı yeni yöntemlere göre sürekli iyileştirilmektedir. Çünkü siz hangi teknolojiyi getirseniz, o da farklı bir teknoloji getiriyor. Farklı frekanslara yönelik bant değişikliklerini kapsayıcı kablo ile uzaktan sinyal gönderimini engellemek de dahil bütün önlemler alınmaktadır. Ayrıca el yapımı patlayıcıların tespit ve imha teknolojisi için yeni projeler başlatıldı. Elektromanyetik algılayıcılar toprağa nüfus eden radar, elektronik devre tespiti ve daha bir çok alanda yeni sistemler geliştirilmektedir."

(Sürecek)