2016 Yılı Bütçesi Tbmm Genel Kurulunda
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlHDP İstanbul Milletvekili Paylan:-"Mali milada ihtiyacımız var. Servet Vergisi konulmalı, Maliye Bakanı 'nereden buldun' diye sorabilmeli"
TBMM (AA) - HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Türkiye'de "mali milad"a ihtiyaç olduğunu belirterek, "Servet Vergisi konulacak. Maliye Bakanı, 'nereden buldun' diye sorabilmeli" dedi.
TBMM Genel Kurulunda; Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Gelir Bütçesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.
HDP'li Paylan, Maliye Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Meclisin bütçeyi yapma hakkını kullanamadığını, bürokratik oligarşinin hazırladığı bütçenin milletvekillerinin önüne geldiğini ifade etti. Paylan'ın "Bu bütçeyi Meclis hazırlamıyor. Aksi olsaydı... Bürokrasinin getirdiği kalemlerden tek bir kalemi bile değiştiremedik. Bürokrasi ne getiriyorsa onu onaylıyorsunuz" ifadelerine, AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.
İktidarın 14 yıldır rant dağıttığını savunan Paylan, şöyle devam etti:
"İstanbul tarumar oldu; ne yaşanırlığı ne silueti kaldı. Rant dağıttıklarınız vergi vermiyor. Çünkü rantın vergisi yok. İmalat yapanlar imalatı bıraktı, inşaatçı oldu. İnşaatçılık ne ballı börekmiş çünkü vergisi yok. İspanya bu yollardan geçti. İmalatı küçülttü, hizmet ve inşaatı büyüttü. Gün geldi balon patladı, ekonomisi geriledi. Bu yoldan geri dönmemiz lazım. Bunu rant vergisi getirerek, inşaat sektörünü vergilendirerek yapacağız."
Paylan, demokrasinin olduğu yere yatırımın geleceğine işaret ederek, "Siz Boydak'ları sırf muhalif diye içeri tıkarsanız, bir basın kuruluşunu kapatırsanız ülkeye yatırımcı gelmez, yatırım olmaz. Demokrasinin olduğu yerde yatırım olur, ekonominin çarkları döner. Arınç konuşuyor, Manisalı işadamlarına operasyon yapılıyor. Boydaklar muhalif diye kayyum atanıyor. Böyle devam ederse muhalif olmayanlar dahil AKP'nin yanında gözükenler de yatırımı durdurur" dedi.
Korku iklimi yaratılması halinde bunun ülkeye yayılacağını belirten Paylan, "Bu coğrafyada hiçbir zaman nereden buldun yasası çıkmadı. Bir mali milada ihtiyaç var. Herkes varlığını ortaya koyacak. Servet vergisi konulacak. Ondan sonra herkesin harcadığından Maliyenin 'nereden buldun' diye sorma hakkı olacak. Yoksa en muhteşem yasayı da getirseniz soramazsınız. Maliye Bakanımız 'nereden buldun' diye sorabilmeli. Her ay kredi kartından 50 bin lira harcayan ama 3 bin lira vergi verenden de sorabilmeli" ifadesini kullandı.
-"Dünya birden büyüktür"
HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Maliye Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, 2016 yılı bütçesini "savaş bütçesi" olarak tanımlayarak, "Bu bütçe; hem ülkemizde hem de Suriye'de Kürtlerin bir statü elde etme isteğine karşı yürüttüğü mücadeleyi yok etmek ve bastırmak için saplandığı bataklığın onaylanmış belgesi niteliğindedir. 7 Haziran seçimleri sonrasında bütçenin, savaşa dönük mal ve hizmet alımlarının artmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu haliyle bütçenin her 100 lirasından 9 lirasının mal ve hizmet alımına harcandığını söylemek yanlış olmayacak. Mal ve hizmet kaleminde, savunma ve güvenlik kalemi payı alımların üçte biridir" dedi.
HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan da Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Bakanlığın daha çok tesisleşmeyi esas aldığını, bu konuda Türkiye’nin, Avrupa’nın çok gerisinde bulunduğunu, şehirlerin dışında spor tesisleri yapıldığını, kent içindeki rantın spora değil TOKİ ve başka alanlara kaydırıldığını savundu.
Doğan, Türkiye’de spor denildiğinde akla futbolun geldiğini vurgulayarak, şunları ifade etti:
"İstiklal Marşını çok çaldırarak yozlaştırıyorsunuz. Lig maçlarında bile çaldırıyorsunuz. Değerini ve kutsiyetini azaltıyorsunuz. Futbolda seyirci hızla azalıyor. Şiddet ve küfrün egemen olduğu alanda seyirci gitmez. Şike iddiaları yüzde 99 yalandır, totodur. Yüzde 1 hatır şikelerinden bahsedebilir. Futbol kulüplerinin büyük borcu vardır. Çoğu kapanmakla yüz yüze. 4 katrilyon lira borcu var. UEFA ve FIFA görüşü alınmadan düzenleme yapılmamalı."
Türkiye'de 30 federasyon olduğunu hatırlatan Doğan, "14 yıldan beri AKP il ve ilçe kongreleri nasıl yapılıyorsa federasyon kongrelerinin de onlardan bir farkı yok. Bu da futbolun özerkliğine engeldir. Sporla ilgili yasal düzenlemeler çıkarılmadan Meclisin konuyla ilgili hazırlık yapması gerekir. Bununla ilgili yasadan önce araştırma önergeleriyle konuyu inceleyelim" önerisinde bulundu.
Ülkede, askeri dönemlerde bile yaşanmayan durumların yaşandığını savunan Doğan, 15 yıl belediye başkanlığı yaptığını, ancak HDP'de olduğu için Gaziantep'te adını taşıyan üç yerin isminin silinmek istendiğini belirtti. Doğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM için "Dünya 5'ten büyüktür" dediğini hatırlatarak, "Grubunuzdan rica ediyorum, dünya birden büyüktür" dedi.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol