2016 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda

2016 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda
Güncelleme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı: (1)- "Diyarbakır'ın Sur İçi bölgesi kentsel sit alanı ilan edilmiştir. Buradaki yapı tipleri, yükseklikleri, kat yükseklikleri, kat adetleri, bina tipleri o yöresel mimarinin ve tescilli yapıların bir benzeri şekilde yapıl

TBMM (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Diyarbakır'ın Sur İçi bölgesi kentsel sit alanı ilan edilmiştir. Buradaki yapı tipleri, yükseklikleri, kat yükseklikleri, kat adetleri, bina tipleri o yöresel mimarinin ve tescilli yapıların bir benzeri şekilde yapılacaktır. Sur İçi'nde TOKİ konutları yapılmayacaktır" dedi.

Sarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Kentsel dönüşüm harcama planlarına değinen Sarı, kira yardımları, faiz desteği, kamulaştırma proje tasarım uygulamaları için 2012'den bu yana toplam 2 milyar lira harcama yapıldığını söyledi.

Sarı, bütçe başlangıç ödeneklerinin yıl sonu harcama durumuna ilişkin yıl içerisinde bakanlığa aktarıldığını kaydetti. Bakanlığa tahsis edilen başlangıç ödenekleriyle yıl sonu harcama tutarları arasında çok yüksek farklılık bulunmadığını vurgulayan Sarı, ödenek üstü harcama yapılmasının kesinlikle söz konusu olmadığının altını çizdi.

- "268 noktada kirlilik izleme çalışması yapıldı"

Fatma Güldemet Sarı, Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi'nin Mayıs 2014'te başladığını ve bu yılın mayıs ayında da tamamlanıp yürürlüğe girmesinin öngörüldüğü bilgisini paylaştı.

Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü ve Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Yönetmelik'in 2017'ye ertelenmesine ilişkin Sarı, "Söz konusu yönetmelik şu an yürürlükte olup, üst seviyeli kuruluşlar 31 Haziran 2016 tarihine kadar güvenlik raporlarını bakanlığa sunmak zorundadır" ifadesini kullandı.

Sarı, deniz kirliliğinin önlenmesi, denizlerin mevcut kalite durumunun belirlenmesi amacıyla 268 noktada kirlilik izleme çalışmasının yapıldığını, gemi atıklarının kontrolü için 261 limanda atık alım hizmeti verildiğini söyledi. Kazalara bağlı deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla 293 kıyı tesisinin risk değerlendirmesi ve acil müdahale planlarının bakanlıkça onaylandığını bildiren Sarı, yapılan tüm çalışmalar neticesinde mavi bayraklı plaj sayısının 436'ya yükseldiğini vurguladı.

- "İstanbul'da hava kirliliği problemi olmadığı görülmektedir"

"İstanbul'da hava kirliliğinin alarm verdiği" yönündeki bir soru üzerine Sarı, "İstanbul ilimizde hava kalitesinin etkin şekilde Marmara Temiz Hava Merkezi kurulmuştur. Bu merkez tarafından yönetilen toplam 28 hava kalitesi ölçüm istasyonuyla, AB normlarıyla bire bir uyumlu olarak hava kalitesi ölçümleri sürekli ve anlık 'havaizleme.gov.tr' internet adresinden halkın bilgisine sunulmaktadır. En son veriler incelendiğinde 90'lı yıllarda hava kirliliği açısından en problemli illerin başında yer alan İstanbul'da hava kirliliği problemi olmadığı görülmektedir" cevabını verdi.

Sarı, "Ankara'da yaklaşık bir buçuk yıl önce tapu kaydı çalındı" iddialarının sorulması üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Geçmiş yıllarda kurumumuzca belediyelerle yapılan protokol kapsamında çeşitli amaçlarla CD ortamında tapu bilgileri, belediyeyle paylaşıldı. Bu kayıtların bir kısmı emlakçıların eline geçtiği tespit edildi, kurumumuzca yapılan ihbar sonucu olay ortaya çıkarıldı, bu olayın personelimizle herhangi bir ilgisi olmadığı anlaşıldı. Söz konusu emlakçılarla ilgili ise verileri izinsiz ele geçirmeyle alakalı adli işlem yapıldı. Hazırlanan tapu kadastro verilerinin paylaşımına ilişkin yönetmelikte offline CD ortamında veri paylaşımına son verildi. Protokol yapılan kurumlarla da online veri paylaşımı yapıldı."

- "Bölgesel farklılıkları gözeten bir imar yönetmeliği için çalışıyoruz"

Ömrünü tamamlamış gemilerin ithalatında Basel Sözleşmesi ön bildirim sisteminin kullanıldığını hatırlatan Sarı, yapılan inceleme sonucunda radyoaktif atık içeren gemilerin ön bildirim formunun onaylanmadığını söyledi. Sarı, radyoaktif atık içermeyen gemilerin ise gemi söküm bölgesine geldiğini belirterek, radyasyon ölçümleri ve tehlikeli madde envanterinin teyit edilmeden gemilerin sökümüne izin verilmediğini vurguladı.

Sarı, İmar Yönetmeliğiyle ilgili oluşturulan ve her bölgeden il, ilçe, büyükşehir belediye yetkililerinden, akademisyenlerden ve STK'lardan 100 kişilik komisyonun oluşturulduğunu anımsattı. Bu komisyonun yeni İmar Yönetmeliği üzerine çalışmaların son aşamasına geldiğini bildiren Sarı, "Sade, net, anlaşılır ve bölgesel farklılıkları gözeten bir imar yönetmeliği için çalışıyoruz" dedi.

Sarı, 336 bin 737 yeni binanın, 22 bin 114 eski bina olmak üzere toplam 358 bin 851 enerji kimlik belgesinin düzenlendiğini de söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin teklif ettiği 7 alan için Bakanlar Kurulu kararlarının alındığını hatırlatan Sarı, bu kararların kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak belirlendiğini aktardı.

- "Sur İçi'nde TOKİ konutları yapılmayacaktır"

Diyabakır Sur İçi'nde "Kentsel dönüşüm olmaması gerektiği" yönünde öneride bulunulduğuna dikkati çeken Sarı, şöyle devam etti:

"Ben, her fırsatta bunu dile getiriyorum. Diyarbakır'ın Sur içi bölgesi kentsel sit alanı ilan edilmiştir. Buradaki yapı tipleri, yükseklikleri, kat yükseklikleri, kat adetleri, bina tipleri o yöresel mimarinin ve tescilli yapıların bir benzeri şekilde yapılacaktır. Kesinlikle TOKİ, Sur İçi'nde hiçbir şekilde bildiğiniz 'TOKİ projesi mantığında' bir yapılanmaya gitmeyecektir. Buradaki yapı sistemleri, uygulanacak mimarı detaylar ve bütün kat yükseklikleri de dahil olmak üzere 2012'de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Sur İlçe Belediyesi meclis kararıyla koruma imar planı çerçevesinde yapılacaktır. Tekrar ediyorum, Sur İçi'nde TOKİ konutları yapılmayacaktır. Sur İçi'nde toplu konut yapısının yeri yoktur ve yapılmayacaktır. Toplu konut mantığında bir yapılaşmanın tam tersi, bölgenin ve yörenin mimarisinde Sur İçi'ndeki yapılaşmanın bir devamı şeklinde oradaki bölgede kentsel sit alanı olan yerde koruma imar planı çerçevesinde bir düzenleme yapılacaktır."

Terör nedeniyle zarar gören bölgelerin "nasıl inşa edileceğine ilişkin kaynak olmadığı" yönündeki eleştiriye karşılık ise Sarı, "Tespit çalışmalarının tamamen sonuçlanması neticesinde ihtiyaç duyulan kaynak tam anlamıyla ortaya çıkacaktır. Gerekli ödenek ihtiyacı devletimizin farklı bütçe tertiplerinden ödenek artırmak suretiyle karşılanacaktır. Tespit çalışmalarımızı Silopi'de yaptık, bunlar üzerine de gerekli devam eden kaynak tespiti ve maliyet tespiti yapılmaktadır" cevabını verdi.

- "148 faaliyetin olumsuzluğu tespit edildi"

Sarı, Bakanlığın taşra için planlamasına ilişkin, "Bakanlığın imar planı onama yetkisi mahalli idarelerin plan değişikliği talebini sürümcemede bırakması halinde söz konusudur. Mahalli idarelerin reddettiği plan değişikliği talepleri, bakanlığımızca da reddedilmektedir" dedi.

Tüm Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurularının olumlu sonuçlandırılmasına yinelik yapılan eleştiriye Sarı, "Bu süreçte çevresel etkilerin olumsuz olacağı tesit edilen projelerin ÇED süreci sonlandırılmakta, dosya iade edilmektedir. 2015 yılında 148 faaliyetin olumsuzluğu tespit edilerek süreç sonlandırılmış, dosya iade edilmiştir. 2015'te verilen kararlara bakıldığında yaklaşık yüzde 35'inin komisyonca iade edilen ÇED raporlarından oluştuğu görülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)