''Vekillere 4 yıl prim kıyağı'' AYM'ye taşındı !

''Vekillere 4 yıl prim kıyağı'' AYM'ye taşındı !
Güncelleme:

Milletvekillerine çalışmayacakları 75 gün için peşin maaş ile çalışmadan 4 yıl prim ödenecek..

Hürrriyet'ten Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre mahkemeye bireysel başvuru yapan Avukat Sedat Vural, “Bunu bırakın hukuku, insanlık, vicdan ile açıklamak mümkün değil” dedi.

Hem emekli, hem serbest çalışan avukat olarak vergi ve destek primi ödeyen Vural, AYM’ye dün yaptığı başvuruya, benzer konuda 2007’de açtığı bir davada “taraf ehliyetini” onaylayan Danıştay kararını ekledi. Vural, başvurusunda Anayasal hükümlerin yanı sıra, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin “Adil yargılanma”, “Ayrımcılık yasağı”, “Mülkiyetten yararlanma” kararlarını gerekçe gösterdi.

15 Ekim’de yapılacak 3 aylık ödeme ile 1 Kasım’dan sonraki prim desteğinin “tedbiren durdurulmasını” talep eden Vural dilekçesinde şu görüşü savundu:

VERGİMDEN ÖDENİYOR

“Devlet gelirlerinin büyük oranda vergiden oluşması, maaş ve primin bu vergilerden ödenmesi gerçeği, benim davada ehliyetimin ve kişisel menfaat güncelliğimin somut kanıtıdır. Yapılan ödemeler tüyü bitmemiş yetim hakkıdır. Kamu gelirlerinin ve kamu bütçesinin israfı, buna bağlı görevi kötüye kullanma ve TBMM’yi aşağılama suçudur. Milletvekillerine yapılan ayrıcalık, toplum vicdanında ve demokratik rejime güvende ciddi yaralar açacağı gibi demokrasi kültürüne, demokratik siyasi etiğe, hak ve adalete açıkça aykırılık teşkil edecektir.

Listelerde yer verilmeyen 100’e yakın milletvekiline çalışmadan 3 aylık maaş, 1 Kasım’da yerlerine seçileceklere yeniden 3 aylık maaş verilmesi, mükerrer ödemeyi göz göre göre kabullenmek, bunları hukuka uygun bulmak mümkün değildir. Hukuk devletinde hiçbir makam ve mercinin kendisine verdiği yetkiyi kendisinin ya da bir başkasının çıkarı doğrultusunda veya bir siyasal amaca yönelik kullanması mümkün değildir.

Sosyal hukuk devleti, toplum ve çalışma yaşamında adalete ve eşitliğe dayalı bir hukuk düzeni kurmak durumundadır. Eşitlik ilkesi ortada haklı bir neden bulunmadıkça, hiçbir kişiye, aileye, zümreye ya da sınıfa ayrıcalık tanınmasına mutlak engeldir. Kamu hizmetinde eşit davranış, eşit yararlanma temel niteliktir. Haklı bir nedene dayanmayan bu yasalar AİHS’ye açıkça aykırıdır.”