Para gelmeyince, uçaklar rotar yaptı !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlMeteoroloji çalışanlarını ödenek isyanı, uçakların 7 saate kadar rotar yapmasına neden oluyor.
Atatürk Havalimanı’nda 25 Nisan sabahı gerçekleşen 5 saatlik rötarların arkasındaki sebebin hükümetin, Avrupa’dan ‘Çalışanlara ödensin’ diye aldığı parayı başka yere aktarması olduğu ortaya çıktı. Bilindiği gibi Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Avrupa Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı’ndan (Eurocontrol) personel gideri olarak yıllık 40 milyon liraya yakın bir para alıyor.
Sözcü'den Bora Erdin'in haberine göre Eurocontrol’ün ‘meteoroloji personeline ödensin’ diye verdiği paraya Meteoroloji Genel Müdürlüğü el koyarak, personele ödenmiş gibi fatura ediyor.
2012 yılında 27 milyon, 2013’te 33 milyon, 2014’te ise 36 milyon lira ödeneğin tamamının nereye harcandığı ise bilinmiyor. Ücretlerini alamayan bir grup çalışan da 25 Nisan’da havalimanları için hava durumu bilgisini bir saat geciktirme eylemine imza attı. Bu durum İzmir-İstanbul uçuşunda 5, Mardin-İstanbul uçuşunda ise 7 saatlik gecikmeye neden oldu.
Aynı gün sabah saatlerinde meydan gelen THY’nin Milano-İstanbul seferini yapan Airbus 320 tipi uçağının bir motorunun alev alması da rötarların daha da artmasına yol açtı.
EYLEMLERİMİZ DEVAM EDECEK
Hava tahmininde bulunan bir meteoroloji çalışanı, haklarını alamadıkları için mart ayında işi yavaşlatma eylemi yaptıklarını hatırlattı. 25 Nisan’da meydana gelen ve 7 saati bulan rötarın ise bir saatlik iş yavaşlatma eylemlerinden kaynaklandığını dile getiren çalışan, “Biz sabah saatlerindeki tahminlerimizi 1 ila 3 saat arasında geciktirdik. Gün sonunda bu gecikme uçuşlarda 5-7 saat arasında rötarlara yol açtı.” şeklinde konuştu. Çalışan, parayı alamadıkları sürece eylemlere devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Meteoroloji çalışanlarının üyesi olduğu Türk Büro-Sen Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Yokuş, rötarların çalışanların haklarını almak için bireysel olarak yaptıkları bir eylem sonucunda oluştuğunu teyit etti. Yokuş, “Eurocontrol, aldığı hizmet karşılığında bir para ödüyor. Bu kaynak personele verilmiyor. Daha önce iş yavaşlatma eylemi yapmıştık. Sendikalı arkadaşlarımız bu sefer bireysel olarak bir eyleme imza atmışlar” şeklinde konuştu.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol