Özel okul teşviklerinde kriterler değişti !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlÖzel okul teşviklerinde ailenin gelir durumu daha belirleyici olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), ilk kez geçen yıl başlattığı özel okulda okuyan yoksul ve başarılı öğrenciye teşvik uygulaması için başvurular önceki gün başladı. Bu yıl ilk kez teşvik verilecek öğrenci sayısı 230 bin olarak belirlendi. Geçen yıl teşvikten yararlanan 120 bin öğrenciyle birlikte bu sayı 350 bine ulaşacak. Bu yıl başvuru ve süreç ile ilgili bazı değişiklikler yapıldı. Destekten yararlanmak isteyen öğrenciler ve aileleri "Tespit Formu"nu doldurarak girdikleri kriterlerle puan toplayacak ve sıralamaya göre teşvikten yararlanacaklar.
Sabah gazetesinden Ceyda Karaaslan'ın haberine göre özel okulda okuyan öğrenciye verilecek eğitim desteğinde ailenin gelir durumu daha belirleyici olacak. Geçen yıl yüzde 10 etkili olan gelir durumunun ağırlığı yüzde 34'e çıkarıldı. Anne veya babası MEB'de çalışan öğrencilerde geçen yılda olmamasına rağmen bu yıl sisteme dâhil edildi. Onlar için belirlenen puan 70. Anne veya babasından birini kaybetmiş öğrenciler ise 80 puan alacaklar. Geçen yıl akademik başarı toplam puanlamayı yüzde 50 etkilerken bu yıl bu oran yüzde 26'ya çekildi. Bu yıl teşvik alacak liselilerin kontenjanı yüzde 47 artırıldı. Geçen yıl 75 bin olan lise kontenjan sayısı 110 bine çıkarıldı. Bu yıl teşvik verilecek öğrenci sayılarında geçen yıla oranla okul öncesinde 30 bin; ortaokulda ise 25 bin azaltmaya gidildi. Öğrenci başına 3 bin 750 TL'ye kadar kesintisiz teşvik ödenecek. İşte 2 Eylül'e kadar sürecek teşvik başvurularıyla ilgili tüm detaylar:
DEĞERLENDİRME NASIL YAPILACAK?
Öğrencinin başarısı, ailenin geliri, öğrenim gören kardeşler, anne babanın durumu, disiplin cezası, şehit ve korunmaya muhtaçlık durumuna göre 6 farklı kriterde değerlendirme yapılacak. Aylık geliri 10 bin TL'den fazla olan ailelerin çocukları 40 puan, aile geliri bin TL'den az öğrenciye 340 puan verilecek. Kardeşlerin öğrenim durumlarına göre de öğrenci 80 ile 60 arasında puan kazanacak. Bu puanlamadan sonra öğrenciler 'en fazla puan alandan en az puan alana' şeklinde dizilerek teşvike hak kazananlar belirlenecek.
BAŞVURULARI KİM, NEREYE YAPACAK?
Anaokulu, birinci ve 5'inci sınıflar resmi kayıtlı oldukları, e-okul'da görülen özel veya devlet okuluna başvuracak. 8'inci sınıfı bitiren öğrenciler ise, merkezi tercih ve yerleştirme sistemine başvurmuşlarsa herhangi özel okula aday kayıt yaptırmış olsalar bile 14 Ağustos'taki yerleştirme sonuçlarının ilanını bekleyecek. Merkezi tercih ve yerleştirmeye başvurmayıp herhangi bir özel okula kaydolanlar, e-okul sisteminde aday kayıt olarak görüldüklerinden başvurularını mezun oldukları okula yapmaları gerekecek. Ara sınıflar kayıtlı oldukları özel veya resmi okula başvuracak.
GEREKLİ BELGELER
Uluslararası olimpiyatlarda, ulusal düzeyde ve il genelinde yapılan yarışmalarda alınan derecelerin belgeleri.
Ailenin Nisan-Mayıs-Haziran aylarından birine ait toplam gelir durumunu gösteren belge ve kira gelir taahhütnamesi.
Üniversite öğrencisi kardeşlerin öğrenim durumunu gösteren belge.
Açıköğretim veya askeri okullarda öğrenim gören kardeşlerin öğrenim durumunu gösteren belge.
Vazife başında vefat eden MEB personeli belgesi.
5580 sayılı kanunun 13'üncü maddesinde belirtilen harp veya vazife malulü sayılanlar ile haklarında koruma, bakım veya barınma kararı verildiğine dair belge.
BAŞVURU SÜRECİ
Destek başvurusu için belirtilen belgeleri hazırlayan veliler, öğrencilerinin kayıtlı oldukları okullara gidecekler.
Okul yönetimi velinin hazırlamış olduğu belgeleri kontrol ederek alıp e-okul üzerinden başvuru yapıp onaylanacak.
Veli başvuru yaptığına dair çıktının bir örneğini imza karşılığı alıp saklayacak.
Eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrencilerin veli/vasisi yine okula giderek e-okul üzerinden 15 okul tercihi yapacaklar.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol