Oxford Üniversitesi: ''Virüs Çin'den gelmedi, hep buradaydı''

Oxford Üniversitesi: ''Virüs Çin'den gelmedi, hep buradaydı''
Güncelleme:

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını devam ederken, Dünyaca ünlü Oxford Üniversitesi'nden bir uzman salgının çıkış noktası ile ilgili olarak, "Virüs Çin'den gelmedi, hep buradaydı" açıklamalarında bulundu.

"Yeni tip koronavirüs, Çin'in Wuhan kentindeki laboratuvardan çıkmadı. Dünyanın her yerinde uyku durumundaydı." Dikkat çeken bu açıklama Oxford Üniversitesi'nden geldi. Üniversitenin kanıta dayalı tıp merkezi uzmanı Dr. Tom Jefferson, dünya genelinde şimdiye kadar yarım milyondan fazla insanın hayatına mal olan yeni tip koronavirüsün, uzun zamandır dünyanın her yerinde uyku durumunda bulunduğunu savundu.

The Daily Telegraph gazetesine açıklamalarda bulunan Jefferson, "Bence virüs hep buradaydı. Burada derken her yerde kastediyorum. Muhtemelen uyku durumundayken çevre koşulları tarafından aktif hale getirilen bir virüsle karşı karşıyayız" ifadesini kullandı.

Virüsün Çin'de ortaya çıkmadan çok önce Avrupa'da görüldüğüne dair delillerin olduğuna dikkat çeken Jefferson, İspanyol epidemiyoloji uzmanlarının 2019 Mart ayında Barcelona'nın atık sularında yeni koronavirüse rastladıklarını bildirdiklerini hatırlattı.

İngiliz uzman Jefferson, yeni tip koronavirüsü 1918-1920 döneminde 100 milyona yakın can alan İspanyol gribiyle de kıyasladı. "1918'de Batı Samoa'nın her 3 sakininden biri, İspanyol gribi yüzünden hayatını kaybetti. Oysa bu halkın dış dünyayla hiçbir teması yoktu. Bunun açıklaması ancak şu olabilir ki bu virüsler hiçbir yerden gelmiyor ve hiçbir yere gitmiyor. Onlar hep burada ve bazen bir şey onları aktif hale getiriyor. Dünya nüfusunun yoğunluğu veya çevre koşulları olabilir" yorumunda bulundu.

Yeni tip koronavirüsün izlerine geçen yılın kasım ayında Brezilya'nın Florianopolis kentinde, aralık ayında ise İtalyan’nın Milano ve Torino kentlerinde rastlandığı ifade edilmişti.