Otizm Eğitimini Ailelerin Ayağına Götürdü

Otizm Eğitimini Ailelerin Ayağına Götürdü
Güncelleme:

Özel Eğitim Uzmanı Hacı Şahin, otizmli çocukların ebeveynlerinin bilincini artırmak, ev ortamında çocuğun gelişimini desteklemek ve eğitimin kalitesini yükseltmek amacıyla geliştirdiği programı, "OPA" adıyla kitaplaştırdı- Şahin:- "Türkiye'de özel eğitim

İSTANBUL (AA) - HANİFE SEVİNÇ - Özel Eğitim Uzmanı Hacı Şahin, otizmli çocuklar için hazırladığı, esas olarak ebeveynlerin bilincini artırmak, ev ortamında çocuğun gelişimini desteklemek ve eğitimin kalitesini yükseltmek amacıyla geliştirdiği programı "OPA" adı altında kitap haline getirdi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece otizmli çocuklarda çalıştığı için standart bir program hazırladığını belirterek, bundan yararlanmak isteyen ama Ankara da olmayan, sürekli gelemeyecek ailelerin taleplerini karşılamak amacıyla da paket program uygulamasına geçtiklerini söyledi.

Kurumda verilen eğitimin ailenin anlayacağı şekilde sadeleştirilip yazılı hale getirildiğini vurgulayan Şahin, gereksinimi olan çocukların dil-iletişim, sosyal iletişim, dikkat, akademik ve farkındalık (bilişsel) gelişim alanlarındaki performansını en üst seviyeye çıkarmak amacıyla 20 yıllık deneyim ve binlerce çocukta uygulanarak etkililiği kesinleşen programın ailelere yönelik özel eğitimi desteklediğini anlattı.

Hacı Şahin, OPA1 adıyla kitaplaştırdığı programın çocuğun eğitime alternatif değil, destek amaçlı olduğunu vurgulayarak, "Ailelerin en büyük sıkıntısı çocuğun gelişimine nasıl katkıda bulunacağını bilememektir. Türkiye'de özel eğitim merkezlerinde standart bir program uygulanmadığından çocuğun gelişimi tesadüf idealist öğretmenlere bağlıdır. Bu durumda yetersiz eğitime maruz kalan çocuklar da aileler de çaresiz kalmaktadır. OPA yazılı standart bir program özelliğinde olduğundan ailelerin eğitime katılımını sağlayarak, bu anlamda önemli bir açığı da kapatmaktadır." diye konuştu.

- Yurt dışındaki Türk ailelerden ilgi

Kitabın özellikle Anadolu'da otizmli çocuğuna sürekli eğitim aldıramayan aileler için önemli olduğunu dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin tüm ilinden ve İspanya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Mısır, Amerika ve Kanada'da yaşayan Türk aileler de paket programdan faydalandılar. Ailenin 2-3 aylık süre ile her gün, nasıl, hangi malzemelerle çalışacağı planlandı. Bu uygulama, çocuğun gelişimini yüzde yüz etkiledi. Bundan faydalanan bine yakın aile paket programın çocuklarında etkili olduğunu söylemektedir. Ailelerin yanında diğer illerdeki rehabilitasyon merkezlerinden de bunu kullananlar oldu. O kurumlardan da olumlu tepkiler aldık. Sonra bu programı daha da sistemli hale getirip, bize ulaşan ulaşamayan tüm ailelerin yararlanması amacıyla OPA'yı oluşturduk. OPA1 çıktı, uygulanmaya başlandı."

Hacı Şahin, günlük yapılacakların belirlendiği kitapta, çocuklarla çalışmanın nasıl yapılacağı, aşama aşama hangi konuların ele alınacağı, çalışma sonunda çocuğa verilecek ödül gibi her şeyin ayrıntılı ele alındığını söyledi.

Büyükşehirlerde ailelerin otizmli çocuğuna özel eğitimini devamlı sağlayabildiğini, ancak Anadolu'daki birçok ilinin bu açıdan yeterli olmadığını ifade eden Şahin, "Aileler, ayda ya da 2-3 ayda bir eğitime gelebiliyor. Bu aileler OPA1 kitabındaki programa göre, gün gün çocuğa neler yaptıracağını uygulayabiliyor. Bu şekilde çocuk daha hızlı bir gelişim gösteriyor, özel eğitimi aksamadan devam ediyor." dedi.

- "Anlaşılır bir dil kullanıldı"

Programın çocuk ve yetişkin arasında ortak ilgiye dayalı etkinliklerin oluşturulması esasına dayandığını belirten Şahin, "Kitap evde uygulanmaya yönelik hazırlandığından, anne-baba, gölge abla, yaşam koçu gibi alan dışı kişilerin de rahatlıkla anlayabileceği açık ve sade bir dille anlatılmıştır. OPA'da yer alan tüm konu ve amaçların öğretim süreci, materyali, ölçütü, yöntemleri tek tek anlatılmış ve uygulayıcının nasıl davranması gerektiği en küçük ayrıntılarıyla ifade edilmiştir. Bu açıdan değerlendirildiğinde tüm uygulama süreci anlatılmış tek program olma özelliğini de taşımaktadır." bilgisini verdi.

Hacı Şahin, kitabın ilk tanıdan itibaren 5 yaş sonuna kadar olan çocukların dil (konuşma), iletişim, dikkat ve kavram becerilerinin kazandırılmasına yönelik olduğunu ifade ederek, her biri 2-4 aylık programı içeren 3 bölümün yer aldığı kitabın 1 yıllık eğitim sürecini kapsadığını anlattı.

Şahin, 6 yaştan itibaren, okul hayatı, okuma-yazma, temel matematik becerileri ve sosyal iletişim, problem davranışların kontrolü, öz bakım ve günlük yaşam becerileri ile farkındalık (soyut kavram) kazanma becerilerine yönelik amaçlardan oluşan OPA2'nin de yakın zamanda kitap haline getirileceğini söyledi.

- "Aileler maddi kayıptan kurtulmuş oldu"

Özel eğitim uzmanı Hacı Şahin, kitabın çocuğun dil, iletişim, farkındalık gibi performansını artırdığını, ayrıca günlük hayatta davranış şekli geliştirerek, daha sorunsuz bir hayat sürmeye başladığını, çocuğun rehabilitasyon merkezlerindekinin yanında daha fazla eğitim almasına olanak sağladığını ve daha ekonomik olduğunu kaydetti.

Türkiye'de özel eğitimin çok pahalı olduğunu belirten Şahin, "Bir çok vakada 6 aylık programlarla çok büyük paralar harcamak zorunda kalan ve hiçbir şey elde edemeyen ailelerle karşılaştık. Sadece OPA1'in süresi ortalama 9 ay, en fazla bir yıl. Bu süre boyunca her gün eğitim alacak birçok ailenin bu ücreti karşılaması çok zor. Devlet desteği ayda ancak 8 saat bireysel, 4 saat grup. Bu eğitim önemli bir katkı olmasına rağmen yetersiz kalıyor. OPA ile aileler büyük maddi kayıptan kurtulmuş oluyor." diye konuştu.

Etiketler otizm