ÖSYM'den yüksek sınav başvuru ücretleri için tepki çeken savunma

ÖSYM'den yüksek sınav başvuru ücretleri için tepki çeken savunma
Güncelleme:

ÖSYM, başvuru ücretlerinin güvenliğin sağlaması nedeniyle yüksek olduğunu vurgulayarak, ÖSYM ücretlerinin daha düşük belirlenmesi, sınavların sıhhatini ve güvenliğini ciddi anlamda olumsuz etkileyeceğini söyledi.

ÖSYM, başvuru ücretlerin 'güvenliği sağlanabilmesi için' yüksek tutulduğunu savunurken, CHP Milletvekili Levent Gök, ise ÖSYM gelirlerini TBMM’nin gündemine getirdi. ÖSYM’nin sınav ücreti gelirlerindeki artışa dikkati çekerek Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e, kurumun sınav ücreti gelirleri ve kârlılık durumuna yönelik sorular yöneltti. ÖSYM, “sınavların sıhhati ve güvenliği için” başvuru ücretlerinin yüksek tutulduğunu savundu.

Bakan Özer’in, CHP’li Gök’ün sorusuna verdiği yanıt, sınav ücretlerin düşük tutulması durumunda sınavların ‘sıhhatini ve güvenliğini’ ciddi anlamda olumsuz etkileyeceğini savundu. 

Bakan Özer’in yanıtı şöyle:

“Başkanlığımız, adaylara sınavlarda sadece hak ettiğinin verilmesi, haksız kazanımların önüne geçilmesi için her türlü güvenlik tedbirinin alınması kapsamında büyük bir özveri ile çalışmaktadır. Ancak Türkiye genelinde büyük bir organizasyonu sorunsuz bir şekilde yerine getirebilmek için ihtiyaç duyduğu finansmanı adaylardan topladığı sınav başvuru ücretleri ile sağlayan başkanlığımız sınırlı kaynaklarla bu işi yürütmektedir.

‘GÜVENLİĞİ VE SIHATİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK’

Sınav başvuru ücretlerinin daha düşük belirlenmesi, sınav güvenliği, görevli sayısı, soru oluşturma ve bilişim teknolojileri kapsamında kısıtlamayı gerektirecektir ki bu durum sınavların sıhhatini ve güvenliğini ciddi anlamda olumsuz etkileyecektir.”

'EMEK ÇALINMAYA DEVAM EDECEK'

CHP’li Levent Gök, ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda defalarca güvenlik skandalı yaşandığını anımsattı.

ÖSYM’nin sınav güvenliğine yönelik sorumluluğunun gereğinin ne kadar yerine getirildiğinin kamuoyunca malum olduğunu belirten Gök, “ÖSYM şeffaf ve güvenilir bir yapıya kavuşturulmadığı sürece gençlerimizin geleceği çalınmaya, yetişmiş yurttaşlarımız beyin göçüne devam edecektir” yanıtını verdi

ÖSYM’NİN 2017- 2021 GELİRİ

2022 yılının henüz ilk yarısında 1 milyar TL’nin üzerinde gelir elde eden ÖSYM’nin 2017-2021 döneminde elde ettiği gelirler dikkat çekti. İdarenin geliri yıllar itibarıyla şöyle gerçekleşti:

•2017: 525 milyon 768 bin TL

•2018: 622 milyon TL

•2019: 546 milyon 26 bin TL

•2020: 860 milyon 512 bin TL

•2021: 767 milyon 630 bin TL

•2022 (Ocak-Haziran): 1 milyar 31 milyon TL 

 

Birgün