ÖSYM Başkanı Prof. Ömer Demir istifa etti

ÖSYM Başkanı Prof. Ömer Demir istifa etti
Güncelleme:

ÖSYM Başkanı Prof. Ömer Demir ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme hatasından sonra oluşan tartışmalar neticesiyle görevinden istifa etti.

ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme hatasından sonra Başkanı Prof. Ömer Demir istifa ettiğini açıkladı

Görevinden istifa eden Prof. Ömer Demir düzenlediği basın toplantısında şu açıklamalarda bulundu:

"Personelin kasıt taşımayan dikkatsizlikleri sonucu ortaya çıkan yerleştirme hatası nedeniyle ÖSYM’nin kurum olarak tartışılmasının önüne geçmek maksadıyla görevden ayrılma talebimi ilgili makama bugün itibarıyla sunmuş bulunmaktayım. Yapan 3 arkadaş akşam saatlerinde bana gelip böyle bir hata yaptık ne yapacağız dediler? Yapılacak olan hatayı düzeltip kamuoyunun bilgilendirilmesidir dedik ve bahsettiğim süreç böyle çalıştı.

O arkadaşlarla ilgili ben kasıtsız bir kusur olduğunu gördüm ve onlara verilebilecek bir yaptırımın benim istifam bağlamında bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Normalde yerleşmemeleri gerekirken yanlışlıkla yerleştirildikleri için kişiler için nesnel hak mahrumiyetinden bahsedemeyiz ama idari kusur olduğunu kabul ediyoruz. Yanlışlık sonucu kişi bir hak kazanabiliyor olamaz.

Kurum hata yaptıysa hatasının nedir karşılığı yapılabilir. Kusurumuz var kurum olarak böyle yapmamalıydık. ÖSYM’nin sistematik çalışması ve yapmasıyla ilgili bir güven sorunu olduğuna dair bir algı yok bende. Ama 2010 meselesi memleketimizin başına kabus gibi çökmüştür. Binlerce kamu görevlisi kamudan ihraç edilmiştir. Bütün bu kurumlara verilen zarar gibi buraya da zarar verilmiştir. Bunun dışında bu kurumun kendi doğal çalışma düzeni içerisinde kusur üretme meselesine ilişkin sabıkası söz konusu değil. Bu kuruma sahip çıkmalıyız. Hepimizin haklarını elde etmesinde rol alan bir kurumdur. Buna sahip çıkmak buradan ayrılmayı gerektiriyorsa ayrılmalıyız. Burada bulunmayı gerektiriyorsa bulunmalıyız. Bunun özellikle vurgulanması için ben görevden ayrılma talebimi ilettim. Puan hesaplamasında iki ayrı ekip hesaplayıp yapıyor. Farklı bir sonuç olursa nereden kaynaklandığı yapılıyor. Ama yerleştirmelerde şimdiye kadar buna benzer bir riskle karşılaşılmadığı için ikili yerleştirme yapılmadı. Bundan sonra yapılabilir belki, çokta isabetli olur" diye konuştu.

 Demir, sorular üzerine "Şaibeli diye bir şey söz konusu olamaz. Bu kural ilk kez bu yıl gelmiş. Üst üste gelince böyle bir hata ortaya çıkmış oldu. Şaibeli bir durum söz konusu olamaz. Bütün adaylar cevap kağıtlarına ulaşabiliyorlar" dedi.

SKANDAL NEYDİ?

ÖSYM 2017 ÖSYS’de ikinci kez yanlış hesaplama yaparak özür dilemişti. Adayların ‘ek puanlı yerleştirme puanları’ yerine ‘ek puansız yerleştirme puanları’nın dikkate alındığı tespit edildi. Güncellemeyle 1110 adayın yerleştirmesi değişti. 1628 aday daha önce bir programa girmemişken yerleşir duruma geldi, bir bölümü kazanan 1499 aday ise yeni durumda herhangi bir bölüme yerleşemedi.

ÖMER DEMİR KİMDİR ?

Prof. Ömer Demir, 1963 yılında Trabzon'un Of ilçesinde dünyaya geldi. 1988 yılında ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun olan Ömer Demir, 1996 yılında doçent ve 2009 yılında da profesör olmuştur.

Anadolu, Kırıkkale, Çankırı Karatekin, Yıldırım Beyazıt ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitelerinde görev yapan Ömer Demir, 2003-2008 yılları arasında da bir süre Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı görevini üstlenmiştir.

2008 yılında dönemin Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül tarafından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine seçilmiştir ve beraberinde YÖK Başkanvekili olmuştur.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 11 Kasım 2014 tarihinde ikinci kez YÖK üyeliğine atanmıştır. 26 Mart 2015 tarihinde ÖSYM Başkanlığı görevini sürdüren Ömer Demir, 21 Ağustos 2017 tarihinde ÖSYM Başkanlığı görevinden istifa etmiştir.

Seçiniz...