Operasyonlarda kullanılan iz takip köpeklerinin eğitimleri devam ediyor
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlEmniyet Genel Müdürlüğü ek binası ile polisevine saldırıyı yapan terör örgütü DHKP/C'li Muharrem Karataş ile Serdar Polat'ın yakalanmasında polis köpeklerinin kullanılması, 'İz Takip Köpekleri'ni gündeme getirdi.
Emniyet Genel Müdürlüğü ek binası ile polisevine saldırıyı yapan terör örgütü DHKP/C'li Muharrem Karataş ile Serdar Polat'ın yakalanmasında polis köpeklerinin kullanılması, 'İz Takip Köpekleri'ni gündeme getirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü'nün yaklaşık 9 ay önce başlattığı 'Şehir İçi İnsan ve İz Takibi' Ar-Ge çalışması devam ediyor. Almanya'daki köpek eğitim merkezlerinde de incelemelerde bulunan yetkililer, projeyi 2 yıl içinde bitirmeyi hedefliyor.
Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Köpek Eğitim Merkezi'nde konuya ilişkin köpeklerin eğitimi sürüyor. 'Koruma Köpekleri', 'Arama Köpekleri' diye 2 alanda eğitim veriliyor. Arama köpekleri de kendi içerisinde sabit kokularla ve değişken kokularla çalışan köpekler olmak üzere 2 gruba ayrılıyor.
Sabit kokuları arayan köpeklerin başlıca branşları ise şunlar: "Uyuşturucu madde, patlayıcı madde, silah mühimmat, çay ve tütün, kağıt para ve kadavra arama köpekleri." Köpekler, eğitimlerini tamamladıktan sonra sahaya inecek. Zaman zaman köpeklere gerçek olaylarda da deneyim kazandırılıyor. 'Kuşka' adlı iz takip köpeği, kaybolan bir insanı nasıl bulduğunu performansıyla ortaya koydu.
Şahısın uzaklaşırken bıraktığı kokuyu takip eden Alman köpeği 'Kuşka', yaklaşık 500 metre sonrasında büyük bir başarıyla hedefi buldu ve ödülünü aldı.
Uzman Köpek Eğitmeni Komiser Taner Uludağ, projeye 9 ay önce başladıklarını ve Emniyet Genel Müdürü ile KOM Daire Başkanı'nın büyük önem verdiğini vurguladı. Kişilerin, bir yerden bir yere hareket ederken, üzerlerinden koku moleküllerinin döküldüğünü anlatan Uludağ, şöyle devam etti: "Köpeğe de burda o kişinin dökerek gittiği kokuyu takip etmesini istiyoruz. Bu eğitimde zor olan taraf; patlayıcı ve narkotik köpek gibi önceden öğretilen bir kokuyu bulmuyor. Anında yeni öğretilen bir kokuyu beynine yazıyor ve sizin bıraktığınız izi örnek kokuyu kokladıktan sonra bu izi takip ediyor."
Projede zorlandıkları kısımlar da olduğunu dile getiren Uludağ, şunları söyledi: "Sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımızdan yardım bekliyoruz. Bu eğitimleri yaparken, her seferinde, her eğitimde farklı bir insan kokusu, farklı yaş grupları, farklı cinsiyetleri kullanmak zorundayız. Çünkü normal kaybolan insanlar, kimin kaybolacağı belli değil. Bu yaşlı, çocuk, genç olabiliyor. Bizim köpeğe bir ezberden ziyade, her seferinde farklı bir kokuyu bulabilmesi için eğitimlerde de farklı kokulara ihtiyaç var. Bundan dolayı da gönüllülük esasına göre bize yardımcı olmak isteyen vatandaşlarımızdan, sivil toplum örgütlerinden, izci klüplerinden bu akla gelen her yer olabilir. Bize gelip, eğitimlerde, önden yürüyüp kaybolan insanı canlandırabilmek için bize yardım gerekiyor. Bu konuda toplumumuzdan yardım bekliyoruz." CİHAN
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol