On binlerce balık telef oldu !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlBalıkesir'de Canbalı Deresi'nde bir fabrikanın atıkları nedeniyle on binlerce balık telef oldu.
Balıkesir'in Canbalı Deresi'nde bir fabrikanın atıkları nedeniyle balıklar telef oldu. Sözcü yazarı Uğur Dündar, konuyla ilgili Twitter'dan tepki gösterirken, DOĞADER ve Karacabeyli yurttaşlar geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, "Deremizi kirletenleri cezalandırın. Derelerimizi yakın zamana kadar olduğu gibi temiz ve duru akmasını sağlayın. Balık katliamlarına, çevre, doğa katliamlarına izin vermeyin" dedi.
Balıkesir Canbalı Deresi’nde on binlerce balığın, fabrika atıklarından dolayı telef olmasına halk isyan etti. DOĞADER ve Karacabey’den duyarlı vatandaşların katılımıyla 24 Eylül’de yapılan açıklamayla yetkililer göreve çağrıldı. “Karacabey'de hiç bitmeyen doğa katliamı var. Bizim her yıl tanık olduğumuz doğa katliamları bu kez sınırları aştı. Fabrika atıklarıyla zehirlenen derelerimiz bu yıl içinde üç kez toplu balık ölümlerine sahne oldu. Türkiye, Karacabey'deki balık ölümlerini konuşuyor. Biz bugün burada derelerimizde yaşanan katliamlara ‘dur’ demek için toplandık” diye başlayan açıklama şöyle:
“Bu yılki toplu balık ölümlerini ilk olarak Haziran ayında Karadere üzerinde gözlemledik. Ramazan Bayramı arefesiydi. Bir ya da birkaç fabrika bayram öncesi rehavetini fırsat bilerek zehir saçan atıklarını Karadere'ye boşalttılar. Bizlerin bayramımız zehir olurken on binlerce balık ve bu balıkları besleyen suda yaşayan daha küçük canlı türleri Karadere'nin üzerini kapladı.
Karacabey İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, sudan örnekler aldı. Yapılacak inceleme sonucuna göre işlem yapılacağı açıklandı. Aradan üç ay geçti, ne sonuçlar açıklandı ne de her hangi bir fabrikaya işlem yapıldı.
ON BİNLERCE BALIK CAN ÇEKİŞEREK ÖLDÜ
Bir ay kadar önce 24 Ağustos günü kahredici toplu balık ölümlerini bu kez Canbalı Deremizde gördük. Kilometrelerce uzunlukta Canbalı Deresi’nin kenarlarında sazanıyla, yayınıyla 3 – 5 kilodan fazla gelenleriyle on binlerce balık can çekişerek öldü.
Karacabey İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, tavrını bozmadı. Basından alınan bilgilere göre müdür Cemer Erken, sudan ve balıklardan alınan örnekleri inceleyeceklerini duyurdu. Balıkların kokuşmuş olduğu için sağlıklı sonuçlar alınamayacağı öne sürdü. Balıkların Balıkesir tarafından ölü olarak geldiğini iddia etti. Oysaki balıklar ne kadar kokuşmuş olursa olsunlar, laboratuvar koşullarında bedenlerindeki zehir kesin sonuçlara ortaya çıkartılabilirdi. Ancak her nedense Erken, balık ölümleriyle ilgili aldıkları tahlil sonuçlarını bu güne kadar açıklamadı.
‘YETER ARTIK! KÖR DEĞİLİZ’
Son olarak toplu balık ölümlerine 20 Eylül günü Canbalı Deresi’nde tanık olduk. O günden bu yana balıklar ölmeye devam ediyor. Karacabey İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yine aynı bildik baştan savma açıklamaları yapıyor. Yeter artık. Biz kör değiliz. Eğer devlet yetkilileri herkesin gözü önünde olan katliamları halktan bu kadar gizliyorsa gözden uzak yerlerde kim bilir neler oluyor. Deremizi kirleten sanayi tesislerinin yüzlerce sayfa “Çevre Etki Değerlendirme Olumlu Raporları” (ÇED Olumlu Raporu) var. Bu raporları okuyanlar her şey ne kadar ayrıntısıyla düşünülmüş der. Oysa gelin görün ki, sermayenin, şirketlerin, fabrikaların uymaya söz verdikleri bu raporlarda sözü geçenlerin birçoğu uygulanmıyor.
‘KİMDEN YARDIM İSTEYECEĞİZ!’
Bu raporları dağıtan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, fabrikaları bu raporlara göre denetlemiyor. Eğer ‘Denetliyorum’ diyorlarsa yalan. İşte gelin görün. Bu yalnızca Canbolu Deresi’nde olan katliam. Oysa Türkiye'nin her yerinde başka talan, başka doğa katliamları yaşanıyor. Eğer devlet kurumları, gittikçe birer özel kurum gibi emir erine dönüşüyorsa, halk için görevini yerine getirmiyorsa, halkın değil şirketlerin çıkarları gözetiliyorsa, doğa katliamını yapanlar bulunup belirlenmiyorsa, sorumluları cezalandırılmıyorsa, doğa katliamların bir daha olmasına engel olmuyorsa biz vatandaş olarak kime güveneceğiz! Kimden yardım isteyeceğiz. Geleceğimizi nasıl planlayacağız.
Biz Karacabey halkı ve DOĞADER olarak buradan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na, Sağlık Bakanlığı'na, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne, Karacabey Belediyesi'ne sesleniyoruz. Gelin görevinizi yapın. Deremizi kirletenleri cezalandırın. Derelerimizi yakın zamana kadar olduğu gibi temiz ve duru akmasını sağlayın. Balık katliamlarına, çevre, doğa katliamlarına izin vermeyin. Bu konuda görevini yapmayan devlet kurumu yetkililerini cezalandırın. Bunları halka duyurun.
UĞUR DÜNDAR’DAN TEPKİ
Sözcü yazarı Uğur Dündar da balıklarla ilgili acı olayı ve fabrikaların dereyi kirletmesini Twitter’dan şu mesajla duyurdu: “Çok acı! Balıkesir’in Canbolu Deresi’nde bir fabrikanın atıkları nedeniyle balıklar ölüyor. Bu katliamı durdurmak için lütfen paylaşın…”
Konuyla ilgili Karacabey Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nü arayıp, müdür Cemer Erken ile de konuyu görüşmek istedik, ancak santralden Erken’in yerinde olmadığı cevabı verildi.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol