Okullar yine hazırlıksız yakalandı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlYeni eğitim ve öğretim yılı için ziller dün çaldı. Ancak birçok devlet okulu yeni eğitim yılına hazırlıksız yakalandı.
Özel okullarda mezura ile tabela ölçmek kadar 'ince' davranan MEB'e, devlet okullarındaki kırık dökük, şantiye halinde ve hijyenden yoksun sınıfları düzeltmek için dört ay tatil yetmedi. Milli Eğitim'in görmezden geldiği tuvalet ve lavaboların hali velilerin tepkisini çekti.
18 milyon öğrenci için dün yeni eğitim-öğretim yılının ilk zili çaldı. 2 haftalık bir gecikmenin ardından açılan devlet okulları ise eğitim yılına yine hazırlıksız yakalandı. Özel eğitim kurumlarına polis eşliğinde baskınlar düzenlenmesine göz yuman Milli Eğitim Bakanlığı, devlet okullarındaki fiziki yetersizliği giderme yoluna gitmedi. Yaklaşık 3 milyon öğrencinin bulunduğu İstanbul'daki okullarda yaşanan sıkıntılar da velileri isyan ettirdi. Gaziosmanpaşa Adnan Menderes Ortaokulu eksikliklerin yaşandığı okullardan biri.
Okulda sınıf kapıları ya kırık ya da hiç yok. Dersler kapı açık bir şekilde yapılıyor. Sınıflar arasında mesafe olmadığından sesler birbirine karışıyor. Öğrenciler gürültüden rahatsız oluyor. Küçükçekmece Penyelüks Hasan Güreli İlkokul ve Ortaokulu'nda da boya ve tadilat malzemelerin ortada bırakılması, tuvalet ve lavaboların hijyen durumu tepki çekiyor. Velilerinden Ayşe K., “Devlet okullarında durum hiç değişmiyor. Kızım sabah okulda lavaboya girmemek için su bile içmeden okula gidiyor.” derken, başka bir veli de kendilerinden 130 lira iki aylık peşinat istendiğini, bundan sonraki her ay da 60 lira ücret talep edildiğini anlatıyor.
Şişli Ahievran Ticaret Meslek Lisesi ise Selahaddin Eyyubi Hamza Saruhan İlköğretim Okulu binasını kullanıyor.
Okulun yeni binası yapım aşamasında olduğu için lise ve ilköğretim öğrencileri iki yıldır birlikte eğitim görüyor.
Çocuğunun büyük sınıflarla bir arada okumasından rahatsız olan bir veli, “Bu birlikte okudukları ikinci yıl. Böyle giderse çocuğumu okuldan alacağım.” diyor. Nişantaşı Anadolu Lisesi öğrencileri de binaları tadilatta olduğu gerekçesiyle Süleyman Şah Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin binasında ders görüyor.
Dört katlı binanın bir katını imam hatip lisesi öğrencileri, diğer katlarını da Anadolu lisesi öğrencileri kullanıyor. Timurtaş Ortaokulu'nda da lise, ortaokul ve anasınıfı öğrencileri bir arada okuyor. Tabelası dahi kaldırılan okulda veliler lise öğrencilerinden şikâyetçi.
Uygulamaya tepki gösteren veliler, lise öğrencilerinin çocuklara kötü örnek oluşturduğu görüşünde. Bir veli, çocuğunu okula gönderirken tedirginlik yaşadığını şöyle aktarıyor: “Çocuğumuzu bu okula getiriyoruz ama başına ne geleceğini bilmiyoruz. Liseliler okul önünde sigara içiyor. Çocuğumuzu okulda nasıl koruyabiliriz?”
İstanbul'da okulların güvenlik durumu da alarm veriyor. Birçok eğitim kurumunda güvenlik görevlisi bulunmazken, okulların çevresinde haraç ve uyuşturucu çeteleri kol geziyor. Sarıyer'e bağlı Hacıosman Mahallesi'ndeki bir lisede okuyan öğrenciler de haraç çetelerinin baskısı altında olduklarını dile getiriyor.
Bir öğrenci, “Polis sadece devriye gezip, arada bir okulun kapısının önünde bekleyip gidiyor.” diyor. İstanbul Sarıyer'de ormanlık alanda bulunan Mehmet Şam Ticaret Meslek Lisesi'nde güvenlik görevlisi bulunmuyor.
Çocuklarının güvenliği konusunda endişeye kapılan Fettah Koç isimli veli, şu ifadeleri kullanıyor: “Okulun çevresinde ne bir polis, ne de bir güvenlik görevlisi var, burada yerleşim yok, her yer ıssız, kızım için endişeleniyorum. Ben kızımın kaydını aldırmak için geldim, ne yapayım? Çocuğumu buraya koruma ordusuyla mı göndereyim?”
Bazı okullarda öğrenciler kapısı kırık sınıflarla karşılaştı. Okullarda boya ve tadilat malzemelerinin ortada bırakılması, tuvalet ve lavaboların hijyen durumu tepki çekti.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol