ODTÜ yine yüzümüzü ağarttı

ODTÜ yine yüzümüzü ağarttı
Güncelleme:

Dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına Türkiye’den sadece ODTÜ girdi.

Dünya üniversitelerini araştırarak çeşitli kriterlere göre değerlendiren önemli eğitim kurumu CWUR, 2015’in en iyi üniversitelerini açıkladı. 1000 eğitim kurumunun yer aldığı listeye Türkiye’den sadece 10 üniversite girebildi. Vatan'dan İlker Akgüngör'ün haberine göre CWUR’un araştırmasına göre ilk 500 içinde Türkiye’den sadece 470’inci sırada ODTÜ yer aldı. 

Geçen yıla göre gerileme var
 
ODTÜ’nün ardından İstanbul Üniversitesi 623’üncü, Hacettepe Üniversitesi 634’üncü, Ankara Üniversitesi 725’inci, İTÜ 742’nci, Ege Üniversitesi 779’uncu, Boğaziçi Üniversitesi 837’nci, Bilkent Üniversitesi 842’inci, Gazi Üniversitesi 852’nci ve Dokuz Eylül Üniversitesi 954’üncü sırada yer aldı. Yapılan araştırmaya göre Türk üniversiteleri geçtiğimiz yıla göre geriledi. Geçen yıl Türkiye’nin birincisi olarak 396’ncı sırada bulunan ODTÜ tam 74 sıra geriye düştü. Diğer üniversitelerinde listede daha aşağı sıralarda kendilerine yer bulabildi. Türkiye’nin en gözde iki üniversitesinden biri olan Boğaziçi’nin Türk üniversiteleri arasında 7’nci sırada yer alması şaşırttı. 
 
CWUR yaptığı analizde köklü eğitim kurumları üniversite ve eğitimin kalitesi ile mezunların iş bulma oranlarının ağırlığı oluşturduğu, uluslararası yayınlar, etkili makaleler, üniversite araştırmalarına yapılan atıflar, uluslararası patent başvuruları, üniversitenin etkisi gibi 8 ana başlıkta değerlendirdi. 
 
Ana başlıkların dışında üniversiteler ve akademisyenlerin aldığı ödüller, öğretim üyeleri ve mezun sayıları, üniversite mezunu CEO gibi pozisyonlarda yer alan büyük şirket yöneticileri şeklindeki alt başlıklar sıralamanın belirlenmesinde değerlendirilen önemli etkenler oldu. 
 
Stanford zirvede
 
Listenin ilk 10 sırasında ise ABD ve İngiltere’nin köklü üniversiteleri yer aldı. Listenin zirvesinde Harvard (ABD) bulunurken ilk ona sırasıyla Stanford (ABD), MIT (ABD), Cambridge (İngiltere) Oxford (İngiltere), Berkeley (ABD), Chicago (ABD), Princeton (ABD), Cornell (ABD) girdi. ABD’nin dünyaca ünlü üniversitesi Yale’in 11’inci olarak ilk ona girememesi hayal kırıklığı yarattı.  
 
 Özel okula teşvikte maddi durum daha çok dikkate alınacak
 
Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle puanlamada öğrencinin akademik başarısının etkisi yüzde 50’den yüzde 26’ya düşürülürken ailenin toplam gelirinin oranı yüzde 10’dan yüzde 34’e çıkarıldı. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci “Ailenin toplam gelirinin genel puanlamada oranı, geçen yıl yüzde 10’du bu yıl yüzde 34’e çıkarıldı. Ailede öğrenim gören diğer çocukların oranı ise geçen yıl yüzde 22 iken bu yıl yüzde 20 olarak yeniden belirlendi. Ailede öğrenim gören diğer çocuklar başlığına ise ‘açıköğretim veya askeri okul öğrencisi’ kriterini de ekledik. Anne ya da babanın MEB personeli olması durumu da yeni bir kriter olarak düzenlemeye eklendi. Puanlama sistemine yeni düzenleme getirerek maddi durumları itibarıyla daha çok ihtiyacı olan ailelere öncelik tanımayı amaçlıyoruz” dedi. Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmak isteyen okul ve öğrencilerin müracaatlarının ağustos ayı içerisinde MEBBİS ve e-Okuldaki modül üzerinden alınacağını bildiren Yelkenci, “Eğitim ve öğretim desteği verilecek asil öğrenciler eylül ayı içerisinde tespit edilecek” dedi.

Etiketler üniversite odtü