O tutuklamalar talimatla mı ?

O tutuklamalar talimatla mı ?
Güncelleme:

Sulh Ceza Hakimlikleri'nde skandal tutuklama iddiası.

17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrası dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bir proje geliştiriyoruz. Binlerce dava açılacak” sözlerinden sonra kurulan Sulh Ceza Hakimlikleri 1 yılda aldığı kararlarla hukuka olan güveni sıfırladı. Hakimlikler yüzlerce skandal tutuklamaya imza attı.

Sulh Ceza Hakimlikleri, geçen yıl haziran sonunda yürürlüğe girdi. Birinci yılını dolduran Sulh Ceza Hakimlikleri, kararlarıyla hukuka olan güveni sıfırladı.

Bugün gazetesinden Metin Arslan’ın haberine göre üst mahkemeye itiraz sisteminin bulunmadığı, doğal hakim ilkesine aykırı şekilde kurulan bu hakimlikler, hükümetin talimatıyla yürütülen siyasi soruşturmalarda yüzlerce tutuklamaya imza attı.

DOĞAL HAKİM İLKESİNE AYKIRI

AKP’nin desteğiyle Meclis’ten geçen Sulh Ceza Hakimlikleri, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayının ardından 28 Haziran 2014 günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Adalete güveni yok eden kararlarıyla 1 yılını tamamladı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hakimlikler kurulmadan birkaç gün önce gazetecilere söylediği, “Yasal düzenlemeler Cumhurbaşkanı’nın önünde. Bir proje geliştiriyoruz. Bu işin altyapısını oluşturuyoruz” ifadeleri gerçeğe dönüştü.

HSYK, yasa çıktıktan sonra 18 Temmuz 2014’te Anayasa’daki ‘doğal hâkimlik ilkesi’ni yok sayarak 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında kilit isim Reza Zarrab, eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve bakan çocuklarını tahliye eden isimleri Sulh Ceza Hakimlikleri’ne atadı. Atananlar arasında Başbakan hayranlığını sosyal medyada açıkça beyan eden hâkimin de bulunması dikkat çekti. Hükümet kontrolündeki HSYK’nın kararıyla ilk etapta 112 yerde kurulan Sulh Ceza Hakimlikleri’nin sayısı Şubat 2015’te 139’a çıktı.

3 HAKİM NEDEN GÖREVDEN ALINDI ?
Diğer sayfada...

[PAGE]

GÖREVDEN ALINDILAR

Ankara’daki algı operasyonlarında tutuklama taleplerini reddeden üç Sulh Ceza Hakimi, 1 ay sonra görevden alındı. Erdoğan’ın proje olarak bahsettiği Sulh Ceza Hakimlikleri kurulduktan 4 gün sonra ilk arama ve gözaltı kararını 22 Temmuz Sahur Vakti operasyonuyla emniyet mensupları hakkında verdi. Proje hakimliklerin kararıyla 115 polis gözaltına alındı. 4 günlük gözaltı süresi aşıldı. Polisler, Çağlayan Adliyesi eksi 7’nci katta 8 gün gözaltına tutuldu. Sulh Ceza Hakimleri’nin kararıyla tutuklanan polisler 11 aydır tutuklu bulunuyor.

17-25 ARALIK’I KAPATTI

– Proje olarak göreve başlayan sulh ceza hakimlikleri, 17 Aralık ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının kapatılmasında önemli rol aldı. 17 ve 25 Aralık soruşturmalarında sonradan atanan savcıların verdiği kovuşturmaya yer olmadığı kararlarına yapılan itirazlar sulh ceza hakimlerinin kararıyla reddedildi.

– Tahşiye davası kılıf yapılarak özgür medyaya operasyon yapıldı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ile Samanyolu Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, dizin senaristleri ve emniyet müdürleri gözaltına alındı. Karaca dizi filmdeki senaryodan dolayı tutuklandı.

– Sulh Ceza Hakimlikleri’nin kararıyla CHP ve MHP’nin binalarında arama yapıldı. Partilerin afişleri kaldırıldı. Gümüşhane’de Sulh Ceza Hakimliği kararıyla CHP İl Binası 2 kez arandı, afişlere el konuldu. Kırıkkale ve Ankara Sulh Ceza Hakimleri’nin kararlarıyla MHP’nin ‘Ak Saray değil kara saray’, ‘17-25 Aralık’ı unutma’ afişleri ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçları işlendiği iddiasıyla toplatıldı.

YARGIDA EROZYONA SEBEP OLAN KARARLAR...
Diğer sayfada...

[PAGE]

HUKUKSUZ KARARLAR

Sulh Ceza Hakimlikleri’nin yargıda erozyona sebep olan soruşturmalarda verdiği kararlardan bazıları:

– 22 Temmuz sahur vakti operasyonunda ilk kararlarını veren Sulh Ceza Hakimlikleri 4 günlük gözaltı süresini aşarak zanlıların 8 gün gözaltında tutulmasına neden oldu.

– Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlarından geçmişte tutuklanan olmamasına ramen Sulh Ceza Hakimlikleri, Erdoğan’a yapılan hakaretler nedeniyle çok sayıda tutuklama kararı verdi. 100’ün üzerinde soruşturmada 10 kişi tutuklandı. Konya’da 11. sınıf öğrencisi 16 yaşındaki M.E.A. ilk tutuklanan isim oldu. Kamuoyu tepkisi üzerine 2 gün sonra serbest bırakıldı. Avukat Umut Kılıç, hakimlik mülakatı sırasında Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanarak cezaevine kondu. Avukat Kılıç, ancak iddianame düzenlenip asliye ceza mahkemesine dava açıldıktan sonra asliye ceza mahkemesi kararıyla serbest bırakıldı.

TWEET GÖZALTISI

– Sulh Ceza Hakimlikleri, Twitter, Youtube ve Facebook gibi sosyal medya araçlarını kapatan kararlar verdi. ’17 Aralık soruşturmasını kapatan savcıyı unutmayın’ tweeti atan haber spikeri Sedef Kabaş’ın evi sulh ceza hakimi kararıyla alındı. Kabaş gözaltına alındı. Attığı tweet nedeniyle bilgisayar, telefon ve tabletine el konuldu.

STK’LARA BASKIN

– Adana’da YGS birincisi özel okula vergi kılıfıyla, Manisa, Çanakkale, Malatya, Osmaniye’de ihtiyaç sahibi öğrencilere burs veren eğitim ve işadamları derneklerine, Elazığ’da ise bir dershaneye farklı gerekçelerle Sulh Ceza Hakimi’nin arama kararıyla baskınlar yapıldı. Bilgisayarlarına ve dernek  karar defterlerine el konuldu.

– Gazeteci Mehmet Baransu, Yargıtay’ın onadığı Balyoz Darbe Planı’nı Taraf Gazetesi’nde yayımlamaktan dolayı tutuklandı.

YASASIZ MAKUL ŞÜPHE...
Diğer sayfada...

[PAGE]

YASASIZ MAKUL ŞÜPHE

– KPSS’de kopya soruşturmasında Savcı Yücel Erkman’ın talebi üzerine Sulh Ceza Hakimliği kararıyla hamile ve emzikli çocuğu bulunan kadınlar da gözaltına alındı. Bilirkişilerin zayıf kanaati gerekçe gösterilerek çok sayıda kişi tutuklandı.

– Makul şüphe teklifi Meclis’te yasalaşmadan Adana’da gazeteci Aytekin Gezici’nin evi attığı tweetler nedeniyle Adana 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla makul şüphe gerekçesiyle arandı.

HAKİMLİK KALKTI

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, dönemin Başbakanı Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında 17 Aralık günü yapılan sıfırlama kayıtlarını yayınlamasından dolayı başlatılan soruşturmada verilen takipsizlik kararını Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği kaldırdı.