O inşaatlar durmuyor !

O inşaatlar durmuyor !
Güncelleme:

Tarihî yarımadayı bozan inşaatlar tüm engellemere rağmen sürünce çareyi "suç duyurusunda" bulunmakta buldular.

Fatih ilçesinde Kennedy Caddesi ve Kumkapı Balık Hali'nin düzenlenmesi için mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaatlar sürüyor. Yürütmenin durdurulması için dava açan Fatih Belediyesi Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu, cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Zaman'dan Cafer Can ve Şakir Tanrıver'in haberine göre Avrasya Tüneli'nin Avrupa yakasındaki çıkış noktası olacak Kennedy Caddesi'nin genişletilmesi ve Kumkapı Balık Hali'nin marina olarak düzenlenmesi için İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen tarihi yarımada sınırlarındaki inşaat faaliyetleri tüm hızıyla sürüyor.

Yürütmenin durdurulması istemiyle İdare Mahkemesi'ne dava açan 8 isimden biri olan Fatih Belediye Meclisi Üyesi Fazıl Uğur Soylu, mahkemenin kararının uygulanmadığını belirtti. Konu hakkında cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Fatih Belediyesi'nin görevlerini yerine getirmediğini vurguladı.

17-25 Aralık soruşturması iddianamelerinde de yer alan Fatih'teki imar rantı ve yolsuzluklarının tarihi yarımadayı talan derecesinde etkilediğini söyleyen uzmanlar, eski İstanbul'un korunması için Boğaziçi İmar Kanunu gibi özel bir yasaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise Tarihi Yarımada'nın siyasi etkiden  bağımsız korunması gerektiğini ve Göztepe'den girip Yenikapı'dan çıkacak tünel ağzının da Tarihi Yarımada'nın trafiğini artıracağını söyledi.

Avrasya Projesi'nin bağlantı noktasının Tarihi Yarımada'dan verilmesi halinde trafik yoğunluğunun sit alanını tahrip edecek boyutlara ulaşacağını savunan Soylu, “Tünel iptal olsun demiyoruz ancak tünele tarihi yarımada yerine Zeytinburnu'ndan çıkış verilebilir.

Mesela Venedik'in tarihi dokusunu, özelliklerini koruyarak yaşatıyorlar. Biz ise yoğunluk artırıcı işlemler yaparak koruma imar planıyla koruma amacının dışına çıkıyoruz.”  ifadelerini kullandı.

İstanbul 2. İdare Mahkemesi, İstanbul'un ilk merkezi olan tarihi yarımadanın 1/1000'lik koruma imar planının iptali istemiyle açılan davada, 61 konu başlığından 37'sine yürütmeyi durdurma kararı vermişti. 7 konuda ise kısmen durdurma kararı çıkaran mahkemenin belirttiği yerler arasında Avrasya tüp tüneline bağlanması planlanan Kennedy Caddesi sahil projesi, Kumkapı balıkçı barınağı, Topkapı İETT arazisi, Yedikule eski gazhane binası, Sirkeci Garı, Fatih ilçesinde yer alan bazı kamu binaları ve yeraltı otoparkları gibi birçok önemli alan bulunuyordu.

Fatih'in çehresini değiştirecek planlara karşı dava açan isimlerden biri olan CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Soner Özimer, tarihi yarımadanın Boğaziçi İmar Kanunu gibi özel bir koruma yoluyla korunması gerektiğini söyledi.

Tarihi yarımadanın son yıllardaki tahribatının arttığını söyleyen eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu manada durdurma kararlarını olumlu bulduğunu söyledi. İstanbul'un şehircilik adına mahvedildiğini belirten eski Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu, tarihi yarımadanın  özel bir kanunla korunmaya ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Koruma için özel düzenlemeler şart

Eminönü ve Fatih ilçesinin tek elden yönetilmesinin dışında bir ilerleme sağlanamadığını belirten Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, “Tarihi yarımada için yapılmış olan 5 binlik planlara Mimarlar Odası olarak dava açılmıştı. Bu davada yargı yürütmeyi durdurma ve iptal kararları vermişti. Ancak İBB bu kararlar yokmuş gibi binlik planları yürürlüğe soktu.” şeklinde konuştu.