Müzede skandal üstüne skandal!

Müzede skandal üstüne skandal!
Güncelleme:

Antalya Arkeoloji ve Tarih Müzesi'nde kayıp eser skandalında sonra şimdi de zimmet krizi patladı. Müzedeki eserlerin zimmetinin 2008 yılından bu yana hiç kimseye verilmediği, eser sayımının ise en son 2009 yılında yapıldığı ortaya çıktı.

Antalya Arkeoloji ve Tarih Müzesi’nde yaşanan skandal 2020 Eylül ayında, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ‘gizli evrak’ prosedürü ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bazı eserlerin kayıp olduğunu bildirmesi sonrası ortaya çıktı. Kayıp eser tespitinden hemen sonra görevden alınan Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel’in yerine ataması yapılan Harun Güllü, 24 Temmuz 2020’de durum tespit tutanağı hazırlayarak arkeolog Akan Atilla’nın 2008 yılında emekliye ayrılmasından sonra arkeoloji bölümü eserlerinin zimmetinin hiç kimseye verilmediğini, eser sayımının ise fiilen 31 Aralık 2009 tarihinde bittiğini kaydetti.

MÜDÜR KOMİSYON KURDU

Hürriyet'ten Salim Uzun'un haberine göre, yapılan ilk çalışma sonrası Antalya İl Kültür Müdürlüğü’ne üst yazı yazan müze müdürü Güllü, rapor, envanter kontrolü, liste güncellemesi çalışmalarının devam ettiğini bununla birlikte kayıp eser ve eser parçalarının olduğunu vurguladı. Süreçle ilgili genel müdürlüğü de bilgilendiren Güllü, arkeoloji bölümü eserlerinin 2008 yılından bu yana zimmet sorumlusunun olmaması ve mevzuat gereği zimmetlenmesi gerektiğinden dolayı mevcut olan eserlerin mevcut halleriyle zimmetinin yapılması, bulunamayan eser ve eser parçalarının da tespit edilmesine ilişkin sayım-tespit-zimmet komisyonu oluşturulduğunu bildirdi.

Genel müdürlük, zimmet işlemlerinin 25 Kasım 2020 tarihine kadar, belgeleme ve diğer çalışmaların 1 Şubat 2021 tarihine kadar tamamlanması, her ay işlemlerle ilgili bilgi aktarılması talimatını verdi.

‘513 ESER ZİMMETLENEBİLİR’

7 uzmandan oluşan sayım-tespit-zimmet komisyonu, arkeoloji bölümü eserlerinin sayısını 17 bin 359 olarak tespit etti. Ancak komisyon zimmete alınabilecek eser sayısının 513 olduğunu raporladı. Bu rapor üst yazı ile İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne şu ifadelerle ulaştırıldı: “Genel Müdürlüğümüz talimatı gereği kurulan sayım/tespit/zimmet komisyonu üyeleri geçmişte yapılan çalışmalara katılan uzmanlardan oluşturulmuştur. Genel müdürlüğümüzce istenilen tarihe kadar zimmete alınabilecek eserlerin sayısına bakıldığı zaman 3 yıldan önce zimmet işlemlerinin bitmeyeceği bununla birlikte 12 yıldır yaşanan zimmet sorununun devam edeceği öngörülmektedir. Çalışmaların daha sağlıklı ve verimli yürütülmesi için müdürlüğümüzden veya başka müze müdürlüklerinden eserleri teslim etmek için komisyon başkanı ve üye görevlendirilmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz.”

GÖREVİNE İADE EDİLDİ

Müzede bu gelişmeler yaşanırken, 2010 yılında göreve başlayan 2020 yılında ise görevden alınan Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel’in yargı kararıyla görevine iade edildiği öğrenildi. Ayrıca Mustafa Demirel imzalı 2011 tarihli resmi evraka göre; eserlerin görevli uzman personele zimmetlenmesi için o tarihte de süreç başlatıldığı ancak ısrarla zimmet tutanaklarının hazırlanmadığı, tutanakların hazırlanmaması halinde ise sözkonusu personel hakkında disiplin kovuşturması yapılacağı vurgulanıyor.

KAYIP ESER İDDİASI

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, zimmet sayımı, envanter kontrolü, risk güncellenmesi, tasnif ve fotoğraf çekimi esnasında birden fazla önemli eserin kayıp olduğunu tespit etti. Bu tespit Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bildirildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Gökhan Yazgı, gerekli takibin yapıldığını açıklarken, Genel Müdür Yardımcısı Yahya Çoşkun, “Soruşturmacı kanalı ile konuyu araştırıyoruz” demişti.

Hürriyet

text-ad
Etiketler zimmet
Bahçeli'den erken seçim açıklaması Bahçeli'den erken seçim açıklaması 2 Nisan'da boykot çağrılarının finansal etkisi açıklandı! 2 Nisan'da boykot çağrılarının finansal etkisi açıklandı! Son 10 erken seçim anketinin ortalaması alındı! İşte partilerin oy oranlarındaki değişim... Son 10 erken seçim anketinin ortalaması alındı! İşte partilerin oy oranlarındaki değişim... Çekilen dizi gözde turizm merkezimizde doping etkisi yarattı: Gökten turist yağıyor! Çekilen dizi gözde turizm merkezimizde doping etkisi yarattı: Gökten turist yağıyor! İstanbul'un burnunun dibinde lapa lapa kar yağışı İstanbul'un burnunun dibinde lapa lapa kar yağışı 648 kişiyi hastanelik eden dönerciden pes dedirten ifade 648 kişiyi hastanelik eden dönerciden pes dedirten ifade TIME'ın ''Dünyanın En Harika Yerleri'' listesi açıklandı: Türkiye'den tek bir nokta var TIME'ın ''Dünyanın En Harika Yerleri'' listesi açıklandı: Türkiye'den tek bir nokta var Gel de çıldırma! Bayram öncesi zam üstüne zam gelen benzin, motorin ve LPG'ye büyük indirim geliyor! Gel de çıldırma! Bayram öncesi zam üstüne zam gelen benzin, motorin ve LPG'ye büyük indirim geliyor! Şarkıcı Aybüke Albere ile Ekrem İmamoğlu'nun fotoğraflarına mide bulandıran yorumlar! Şarkıcı Aybüke Albere ile Ekrem İmamoğlu'nun fotoğraflarına mide bulandıran yorumlar! Piyasalarda fırtınalar koparken dev banka altın tahminini güncelledi Piyasalarda fırtınalar koparken dev banka altın tahminini güncelledi
TRT'nin Aybüke Pusat kararı sonrası Teşkilat'ın reyting sonuçları açıklandı TRT'nin Aybüke Pusat kararı sonrası Teşkilat'ın reyting sonuçları açıklandı Türkiye'nin en zehirli yılanıyla karşılaşan vatandaşın tepkisi güldürdü Türkiye'nin en zehirli yılanıyla karşılaşan vatandaşın tepkisi güldürdü CHP'de Özgür Özel'in A Takımı'nda dikkat çeken değişiklik CHP'de Özgür Özel'in A Takımı'nda dikkat çeken değişiklik Bahçeli'den sürpriz ''Kılıçdaroğlu'' talimatı Bahçeli'den sürpriz ''Kılıçdaroğlu'' talimatı Yaklaşık 1 milyar TL ödeyip, 12 tane daire satın alan milletvekili kim ? Yaklaşık 1 milyar TL ödeyip, 12 tane daire satın alan milletvekili kim ? Yasak aşk kanlı bitti! Sokak ortasında kuzenine kurşun yağdırdı Yasak aşk kanlı bitti! Sokak ortasında kuzenine kurşun yağdırdı Tekirdağ'da iğrenç olay: 4 erkek çocuğuna cinsel istismar! Tekirdağ'da iğrenç olay: 4 erkek çocuğuna cinsel istismar! Kuzey Marmara Otoyolu'nda, yine aynı gişe, yine aynı facia! Kuzey Marmara Otoyolu'nda, yine aynı gişe, yine aynı facia! CHP'de Cumhurbaşkanlığı adaylığı için ''İmamoğlu olmazsa...'' adayı belli oldu CHP'de Cumhurbaşkanlığı adaylığı için ''İmamoğlu olmazsa...'' adayı belli oldu Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun memur ve emekli maaş zammı için rakam verdi Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun memur ve emekli maaş zammı için rakam verdi