Mobilya alacaklar dikkat !

Mobilya alacaklar dikkat !
Güncelleme:

IKEA hakkında tartışma yaratan gelişme Türkiye'de mobilyalar ne kadar güvenli sorusunu akıllara getirdi..

IKEA’da iki çocuğun hayatını kaybetmesine neden olduğu iddia edilen şifonyerler dünyada tartışma konusu olurken, gözler Türkiye’de üretilen ürünlere çevrildi. Mobilya sektörü temsilcileri Türkiye’de de mobilyaların denetim yapılmadan alıcıyla buluştuğunu söyledi.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'in haberine göre İsveçli mobilya devi IKEA, geçen yıl iki çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan olayların incelenmesinin ardından, 27 milyon şifonyer için teknik destek sağlayacağını açıkladı. Bu olay Türkiye’de mobilyalar ne kadar güvenli? sorusunu akla getirdi. “Türkiye’de mobilyalar denetleniyor mu?” sorusuna Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan şu cevabı verdi: “Ancak şikayet olursa denetleme var. Ülkemizde maalesef mobilyalar hiçbir denetime tabi olmadan üretici ile buluşuyor. Bu da insan sağlığını tehdit ediyor.”

KANUN ÇIKMALI

Mobilyalarında da gıda kadar önemli olduğunu, insanla direk temas halinde olan ürünlerin sağlık açısından ciddi risk yaratabileceğini belirten İsmail Doğan, MOSDER olarak denetim alanında bir kanun çıkarılması için çalışmalara başladıklarını söyledi. Merdiven altı üretimin çok yaygın olduğuna dikkat çeken Doğan, “Biz her ürünün pazara çıkmadan önce denetlenmesini istiyoruz. Maalesef sağlık açısından tehlikeli üretimin önüne mevcut şartlarla geçemiyoruz” dedi. Türkiye’de şuan mobilyaların kalitesinin tamamen üreticinin inisiyatifinde olduğunu belirten Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, “Mobilya üreticisi isterse kalite belgesi olan güvenli malzeme seçiyor, istemezse seçmiyor. Sorunlu firmaları sadece tüketici cezalandırıyor” diye konuştu. IKEA’da yaşanan mobilya devrilme olayında sorunun tasarım kaynaklı olabileceğini belirten Güleç, Türkiye’de daha çok kullanılan kimyasal maddeler konusunda sorun yaşandığını dile getirdi.

ÖLÜM OLABİLİR

Mobilya sektöründe gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda ölüm olaylarının yaşanabileceğini belirten Lazzoni Mobilya’nın sahibi Yaşar Kababulut, “Geçmişte Türkiye’de bir yatak markasında ölüm vakası yaşandı. Bir anda ortalık karıştı. Ama buna rağmen aynı hatalarla üretim sürüyor. Çünkü denetim yok. İnsanlar kanserojen boya ve ahşabın kullanıldığı ürünlerle burun buruna yaşıyor. Evine, odasına, çocuğunun yatağına bu ürünler giriyor” dedi. Mobilyada markalı ve güvenli üretim yapanların pazarın yüzde 10’u kadar olduğunu, yüzde 90 ise merdiven altı olduğunu belirten Kababulut, pazarda haksız rekabet yaşandığını söyledi. Karı ön planda tutan firmaların özellikle kimyasal madde seçimlerinde ucuza yöneldiğini belirten Kababulut, “Biz tüm ürünlerimizin yanına sertifikasını koyuyoruz. Ürünün içeriği ne, nasıl ham madde kullanıldı alıcı biliyor. Bu tüm üreticiler için zorunlu olmalı” dedi.

IKEA’da ne oldu?

IKEA, geçen yıl iki çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan olayların incelenmesinin tamamlanmasının ardından, 27 milyon şifonyerin monte edilmemesi durumunda çocuklar için zararlı olabileceği kararı alındı. IKEA ABD’den yapılan açıklamada bu ürünlerle ilgili teknik bilgilendirme ve desteğin ücretsiz olarak verileceği belirtildi. IKEA Türkiye tarafından yapılan açıklamada ise, “Haberde bahsi geçen ürün, dünyadaki tüm IKEA mağazalarında; duvara montaj için gereken sabitleme malzemesiyle birlikte satılmaktadır. Ürünün ambalajında bulunan kullanım kılavuzunda, ‘mobilyanın devrilmesi sonucu ölümcül veya ciddi yaralanmalar meydana gelebilir. Devrilme riskini önlemek için mobilyanın duvara sabitlenmesi gerekmektedir.’ uyarısı yer almakta ve nasıl kullanılması gerektiği açıkça belirtilmektedir.  IKEA Amerika Birleşik Devletleri, kullanım kılavuzuna ve önerilere uyulmaması sonucunda yaşanan vakalar üzerine, tüketicilere bir güvenlik hatırlatması yapmıştır. IKEA Türkiye olarak, kullanma kılavuzunun yanı sıra satış sürecinde de müşterilerimize gerekli uyarılar yapılarak öneride bulunulmaktadır” denildi.