Mimar Sinan'daki dayak olayında korkunç iddia

Mimar Sinan'daki dayak olayında korkunç iddia
Güncelleme:

Mimar Sinan Üniversitesi’nde şiddete uğrayan çocukların aileleri, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MGSÜ) Bale Anasanat Dalı’nda eğitim gören 10 - 11 yaşlarındaki bale öğrencilerinin, bahçede koştukları gerekçesiyle, lisans öğrencisi B.T. tarafından kırbaçla dövülmeleriyle ilgili soruşturma başlatıldı.

Cumhuriyet gazetesinden Hilal Köse'nin haberine göre şiddet gören çocukların bazılarının ifadesi dün alındı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi ailelere destek vermek üzere harekete geçti.

Velilerin tedirginliği ise sürüyor. Rektörlükle ve okul yöneticileriyle yapılan görüşmelerde, “böyle bir olayın bir daha yaşanmayacağına dair” güvence verilmediği gibi, olayın basına yansıması üzerinde daha çok duruluyor.

Bazı veliler şikayetçi olmaktan çekinirken, bazıları da çocuklarını okuldan almayı düşünüyor. Soruşturmayı ve 15 Kasım’da okulda yaşananları velilerle konuştuk. Çocuklarının güvenliğinden endişe ettikleri için isimlerini gizli tutuyoruz. Şikayetçi veliler, “Okul yönetimiyle yapılan ilk toplantıda şiddet uygulayan öğrenci için, ‘on yıllık emek verdik, yedirmeyiz’ dendi. Çok başarılı bir öğrenciymiş. Dövülen çocuklar kimin?” diye soruyor.

İşte şikayetçi velilerin yaptığı açıklamalar:

Çocuğumun konservatuvarda eğitim alması için uğraşıyorsun. Bunca çaba, orayı önemsemen, koyduğun yerle orantılı. Ve burada, sistemli bir şiddetin yaşandığını öğrenmiş olmanın şokunu yaşıyorsun. Çocukların başına gelenlere mi üzüleceksin, bu kurumda böyle şeylerin yapılıyor olmasına mı? Kahredici... Diğer bölümlerde de çocuklar var. Ancak bütün şikayetler bale bölümünden geliyor. Sistemli bir şey olmasa, okul anında müdahale ederdi. Bize hiç gerek kalmadan olayı uygun şekilde hallederdi. Hep tekrar ediyorum. “Beğenmiyorsanız çocuğunuzu alın, bir daha olmayacağının güvencesini veremeyeceğiz” demeleri, şiddetin kanıksandığını, bütün yönetimin de bunu onayladığını gösteriyor bize.

TEKME TOKAT DAYAK İDDİASI

Çocuklar bazen üst sınıflarla gösterilere çıkarılıyor. Pratik yapmaları, sahnelerde seyirciyle buluşmaları için önemli. Ancak kulislerde bu çocukların dövüldüğünü, tekme tokat dövüldükten sonra sahneye çıkarıldıklarını duyuyoruz. Velilerle yapılan ilk toplantıda, saldırgan çocukla ilgili söylenen şeyler var: “Biz on yıllık emek verdik bu çocuğa, çocuğumuzu yedirmeyiz size...” Çok başarılı bir öğrenciymiş. Olabilir. Çok iyi dans edebilir. Bizim derdimiz onunla değil, biz bu çocuğu hiç tanımayız ki. O çocuk sizin yedirmezsiniz. Diğer çocuklar kimin? ‘Beğenmiyorsanız alıp gidin’ diyebiliyorsun. Sokağa atmak için hazırsın. Nasıl bir anlayış bu? Asıl mesele burda. Biz rektörlüğün, YÖK’ün İstanbul Valiliği’nin ve ilgili kurumların asıl bu sistemi sorgulaması gerektiğini düşünenlerdeniz. Bir sistem kurulmuş ve içinde şiddet var. Çünkü bu şiddeti sürekli uygulayanlar okul yönetimi tarafından görevlendiriliyor.

ÜST SINIF, ALT SINIF

Bize, “okulda sistematik şekilde üst sınıftakilerin alt sınıftakilere ağabeylik yapıp disiplini bu şekilde sağlayıp kontrol ettiği” söylendi. Okulda üst sınıf öğrencileri, bir alt sınıf gürültülü davranırsa sorumlu tutuluyor. Küçük yaş gurubundaki öğrencilerin düzen disiplini için yetişkin öğrenciler mümessil tayin ediliyor ve bu eylemler okulun doğası gereği normal kabul ediliyor. Bors derslere öğretmen olarak giriyorlar. Ama bu suç.

"ÖLDÜRÜRÜM" TEHDİDİ

Çok korkmuş haldeler. Rapor alıp okula gitmeyenler var. Okula gitmekten çekinenler var. Yedikleri tokatları açıklamamaları hep korkudan kaynaklı. Ben çocuğuma azcık heyecanlı konuşsam, ‘bana niye bağırıyorsun’ diyor. İlişkimiz böyleyken, birileri onu dövüyor ve korkudan sesini çıkaramıyor. Çünkü, ‘söylerseniz sizi öldürürüm’ deniyor. ‘Öldürürüm’ sözü çok sık kullanılıyormuş. Yönetim, saldırganı çocuklardan özür dilemesi için göndermiş. O, ‘iyi mi oldu beni şikayet ettiniz? Mutlu musunuz?’ deyip, yine çocukları tehdit etmeye yönelmiş.

Bölümden açıklama: Gerekli tedbirler alındı

MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Lisans 3 öğrencisi ve ilköğretim 5. sınıf öğrencileri arasında 15 Kasım’da yaşanan olaya okul idaresi tarafından hemen müdahale edilmiştir” denildi. Ertesi gün idare tarafından velilerle toplantı yapıldığı, iki öğrenci velisinin, lisans 3 öğrencisini darp ettiği ifade edilerek, “Tepkinin nedeni olan şiddete şiddetle karşılık vermiştir. İdarece velilerden talep edilen şikâyet dilekçelerinin müdürlüğümüze ulaştırılması üzerine öğrenciyle ilgili disiplin soruşturması başlatılmış ve sürecin sağlıklı devamını sağlamak adına gerekli tedbirler alınmıştır. Okulumuzun adının basında öğrencilerimizin kazandıkları başarılarla değil de bu şekilde yer alması son derece üzücüdür ” ifadeleri kullanıldı.