Marmara'daki deprem sonrası korkutan uyarı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlDün gece saatlerinde Marmara Denizi'nde Balıkesir açıklarında meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremin ardından bir açıklama yapan Prof. Dr. Süleyman Pampal "Büyük depremi üretecek olan fay enerjisini biriktirmeye devam ediyor" dedi.
AFAD dün saat 23.05'te Marmara Denizi Balıkesir açıklarında 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiği duyurdu. Yerin 4.33 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem nedeniyle kısa süreli panik yaşanırken ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Diğer yandan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 4.5 olarak açıkladı.
CNN Türk canlı yayınına katılan Jeoloji Profesörü ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal Balıkesir'de meydana gelen depremi değerlendirerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.
'250 YILLIK SÜRE DOLMAK ÜZERE'
Balıkesir Erdek'te meydana gelen depremin Marmara Denizi'nin normal depremlerinden biri olduğunu söyleyen Pampal şöyle devam etti:
"Marmara deprem tehlikesinin büyük olduğu deniz. 17 Ağustos depreminde Körfez çıkışına kadar Batı'dan Doğu'dan kırıldı. Burada Marmara Denizi'nin içinden geçen orta Marmara fayı bölgesinde 7 üstündeki deprem bizi korkutuyor. 250 yıllık süre dolmak üzere.
Kuzey Anadolu'nun kuzey ve güney kolu Marmara'da aktif fay üreten faylar. Gönen, 1964'te 7.0 büyüklüğünde depremdi. Bölge aktif faylarla bürünmüş durumda. Çanakkale civarında 5-6 civarında depremlerle etki yaptı. Kuzey Anadolu fayının kuzey ve güney kolundan kaynaklanacak depremler. Hem İstanbulluları hem Balıkesirlileri tedirgin ediyor"
'BÜYÜK DEPREM İÇİN FAY ENERJİ BİRİKTİRMEYE DEVAM EDİYOR'
Ekonominin yüzde 60'ının İstanbul'da döndüğünü belirten Pampal kentin yapı stokuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Yapı stoku çok kötü. Bu depremler bizi tedirgin ederken bir taraftan da hızlandırmalı. Deprem olacaksa olacak, önleyemiyoruz. Bu fayların tarihsel süreçte ürettiklerini biliyoruz.
Yıkıcı depremin enerjisi ile 4.1'lik deprem arasında dağlar kadar fark var. Büyük depremi üretecek olan fay enerjisini biriktirmeye devam ediyor"
BALIKESİR'DEKİ DEPREM BÜYÜK MARMARA DEPREMİNİ ÖNLER Mİ?
Meydana gelen 4 veya 5 şiddetindeki depremlerin büyük depreme etkisinin olup olmayacağını konusuna da değinen Prof. Dr. Pampal şunları söyledi:
"6 Şubat'tan 3-4 gün önce yakınlarım arıyordu, 4-5 büyüklüğünde deprem oluyor, bunlar herhalde büyük depremi önler diyorlardı. 'Sakın öyle düşünmeyin, bu sizi uyarsın' dedim.
Bu deprem olacak, engelleyemiyoruz. Sonuçlarını kontrol edebiliriz. Bunun en önemli çaresi yapıları dirençli hale getirmek. Van depremi bir milat oldu. Kentsel dönüşüm yasası çıktı. Bunlar olumlu adımlar, destekliyorum"
'KENTSEL DÖNÜŞÜM YAVAŞ, İSTANBUL UYUYOR'
İstanbul'da kentsel dönüşümün çok yavaş ilerlediğini belirten Pampal, "İstanbul'da kentsel dönüşüm yavaş gidiyor. İstanbul uyuyor. Sık sık gidiyorum. Mahallelere girdiğimde hiç çalışma görmüyorum. Belediyeler, vatandaşlar el birliği ile çalışmalı.
17 Ağustos'ta başlamıştık İstanbul'u depreme hazırlayalım diye, 20 yıldan fazla zaman geçti. Çok uzun sürmez. Depremin şu kadar süre içinde olacak diye kimse süre veremez. Yapılan çalışmalar çok yetersiz. Ne kurtarsak kardır. Büyük hızla, el birliği ile bu konuya seferberlik ruhu ile hazırlanmalıyız" diye konuştu.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol