Marmara Denizi'nde büyük tehdit: Müsilajdan daha tehlikeli

Marmara Denizi'nde büyük tehdit: Müsilajdan daha tehlikeli
Güncelleme:

1 litrelik atık yağ 1 milyon litre suyun kirlenmesine neden oluyor. Sudaki oksijeni azaltan, oksijen geçirgenliğini bozan ve güneş ışınlarının suya geçmesini engelleyen atık yağlar, Marmara Denizi'ni esir alan müsilajdan daha ciddi sıkıntılara neden olabilir.

İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Atilla Arıkan, "Çoğumuzun evde standart olarak yaptığı şey atık yağı lavaboya dökmek. Öncelikle evin giderleri tıkanıyor. Bunları açmak için kimyasallar kullanıyoruz, bunlar zaten ekstra çevresel zarar veriyor. Daha sonra kanalizasyonların tıkanmasına sebep oluyor. Kanalizasyonları açmak için bu kez ciddi bir maliyet ve efor sarf etmemiz gerekiyor. Kanalizasyonların sonun arıtma tesisleri varsa oradaki mikro organizmalara zarar verebiliyorlar, oradaki sistemin verimini düşürüyorlar. Arıtma tesisi yoksa zaten doğrudan denize ve nehirlere gidiyor. Bu sefer doğrudan yüzeysel su kaynaklarında etkilere sebep oluyor" dedi. 

MÜSİLAJIN ÇOĞALMASI İÇİN ZEMİN HAZIRLIYOR 

Marmara Denizi 2021 yılı başlangıcıyla müsilaj alarmı vermeye başladı. Yapılan eylem planlarında biyolojik atıklar ve arıtma tesislerinin önemi ön plana çıktı. Türkiye genelinde yıllık 1.5-2 ton bitkisel atık yağ üretiliyor. Bunun büyük bölümü ise evlerden çıkan atık yağlar. Söz konusu yağların lavabolara dökülmesi ise korkutucu döngüyü başlatıyor. Kanalizasyon yoluyla denize karışan bu yağlar sudaki oksijeni bitiriyor, güneş ışınlarının suyun altına inmesini engelliyor. Bu durum uzmanlara göre hem müsilaj ile aynı etkiyi yaratıyor hem de çoğalması için zemin hazırlıyor. 

Marmara Denizi'nde büyük tehdit: Müsilajdan daha tehlikeli - Resim : 1

"MÜSİLAJINDA ESASINDA SONUÇLARI AYNI"

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Atilla Arıkan, atık yağların kirlilik etkisi konusunda "Türkiye'de yaklaşık 1.5-2 milyon ton bitkisel atık yağ üretimi söz konusu. Bunun büyük bir kısmı evlerden kaynaklanan atık yağlar, bir kısmı margarinler, bir kısmı da sanayiden kaynaklanan bitkisel atık yağlar. Çoğumuzun evde standart olarak yaptığımız şey lavaboya dökmek. Öncelikle evin giderleri tıkanıyor. Bunları açmak için kimyasallar kullanıyoruz, bunlar zaten ekstra çevresel zarar veriyor. Daha sonra kanalizasyonların tıkanmasına sebep oluyor. Kanalizasyonları açmak için bu kez ciddi bir maliyet ve efor sarf etmemiz gerekiyor. Kanalizasyonların sonunda arıtma tesisleri varsa oradaki mikro organizmalara zarar verebiliyorlar, oradaki sistemin verimini düşürüyorlar. Arıtma tesisi yoksa zaten doğrudan denize ve nehirlere gidiyor. Bu sefer doğrudan yüzeysel su kaynaklarında etkilere sebep oluyor. Öncelikle bu yağlar su yüzeyini tamamen kaplıyorlar ve güneş ışıklarının suyun içerisine girmesini engelliyorlar. Oradaki mikro organizmaların büyümesi için ışık gerekli, Onun yanında havadaki oksijeninde suyun içerisine girmesini engelliyorlar. Sudaki oksijen çok düşük seviyelere geldiği zaman oradaki mikro organizmaların ve balıkların ölmesine neden oluyorlar. Son birkaç aydır müsilaj problemi var. Müsilajın da esasında sonuçları aynı. Orada da sudaki mikro organizmalar aşırı büyüdükten sonra ölüyorlar ve sudaki oksijeni tüketiyorlar. Bu sefer üst üste bir kaç defa benzer etki oluyor ve tamamen ciddi sonuçları olan bir probleme neden oluyor. Aynı zamanda yağlar oksijenin tüketilmesine de sebep oluyor. Sadece yüzeyden oksijenin gelmesini engellemiyor, bir taraftan da yağlar oksijenin tüketilmesine sebep oluyor. Zaten müsilajdan dolayı mevcut bir problem varsa bu ciddi sonuçlara neden olabiliyor" dedi. 

Arıkan, atık yağların bertaraf edilmesi konusunda ise "Öncelikle büyük bitkisel atık yağ üreticilerinden başlandı. Bunlar atık yağlarını topluyor ve lisanslı firmalara veriyorlar. Ama bizler de evlerde bunları ayrı toplamak zorundayız ve bunları lavabolara dökmememiz gerekiyor. Bunları evde ayı bir plastik şişenin içinde toplayıp ilçe belediyeleri tarafından kurulması gereken atık getirme merkezlerine götürmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

"ASLINDA ARITMA TESİSLERİ İÇİN İSTENMEYEN MALZEMELER"

Arıkan, ileri biyolojik arıtma tesisleri konusunda ise, "Tek başına çare değil, yağlar gerçekten arıtılması çok zor malzemeler. O nedenle bizim arıtma tesislerimizde, özellikle iler biyolojik arıtma tesislerine bu yağları gönderdiğimiz zaman oradaki sistemin tamamen veriminin düşmesine neden oluyor. Aslında arıtma tesisleri için istenmeyen malzemeler. Atık yağları bazen çöplere atıyorlar, onlar çöpler toplandıktan sonra depolama sahalarına gidiyor. Oralarda da yangınlara sebep oluyor, aşırı sıcaktan, güneş ışığından dolayı. Bu atıklar toplanarak biyodizel tesislerine gidiyor. Burada da bizim atık olarak düşündüğümüz bir malzeme tamamen kaynak olarak bir yeşil yakıta dönüşüyor. Bu hem iklim değişikliği hem de fosil yakıtların tüketilmesi açısında oldukça çevreci bir yaklaşım. Bir milyon litre suyun kötü hale gelmesine sebep olabilir, bizim sadece evde yanlış yere attığımız yağ 1 milyon litre suyun kirlenmesine sebep olabilir" diye konuştu. 

"MÜSİLAJ İÇİN ÇOĞALMASINA UYGUN BİR ORTAM YARATIYOR"

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu üyesi Raşit Fırat Deniz da, "Marmara Denizi'nin kirliliğinde de bizim atık suların, evsel kaynaklı dediğimiz atık suların etkisi olduğu gibi aynı zamanda, endüstrilerden sızan ve arıtılmadan deşarj edilen atık suların çok büyük etkisi var. Özellikle endüstrideki atık yağlardan bahsettiğimiz zaman zaten çok daha büyük bir problemden bahsediyoruz. Eğer ki, bu atık yağlar arıtılmadan denize deşarj edilirse, ön arıtma tesisleri dahil, orada da bu işin yapılmadığı yönünde bir bilgi var; denizdeki oksijen seviyesini azaltarak, aynı zamanda güneş ışığının aşağıya inmesini engelleyerek müsilaj için çoğalmasına uygun bir ortam yaratıyor" dedi. 

DHA

Türk girişimci Vietnam'dan getirttiği çok özel meyveyi Türkiye'de üretmeyi başardı Türk girişimci Vietnam'dan getirttiği çok özel meyveyi Türkiye'de üretmeyi başardı Kerimcan Durmaz hakkındaki 20 milyon TL'lik suçlama için sessizliğini bozdu Kerimcan Durmaz hakkındaki 20 milyon TL'lik suçlama için sessizliğini bozdu Acun Ilıcalı, Hull City'nin ardından bir kulüp daha satın aldı Acun Ilıcalı, Hull City'nin ardından bir kulüp daha satın aldı Depoları doldurmayın: Akaryakıtta tabelalar bir kez daha değişiyor Depoları doldurmayın: Akaryakıtta tabelalar bir kez daha değişiyor Jake Paul, Mike Tyson arasındaki tarihi maç 8 round sürdü Jake Paul, Mike Tyson arasındaki tarihi maç 8 round sürdü Bakan Şimşek asgari ücret zammında tüyoyu verdi Bakan Şimşek asgari ücret zammında tüyoyu verdi Kuyumcudaki indirimi duyan oraya koştu, kuyruğun ucu bucağı gözükmedi Kuyumcudaki indirimi duyan oraya koştu, kuyruğun ucu bucağı gözükmedi Çöpteki bebek yabancı uyruklu kadının 6'ncı çocuğuymuş Çöpteki bebek yabancı uyruklu kadının 6'ncı çocuğuymuş Korkunç haber Antalya'dan geldi: Eşini av tüfeğiyle katledip, intihar etti Korkunç haber Antalya'dan geldi: Eşini av tüfeğiyle katledip, intihar etti Tatil cennetimiz kabusu yaşıyor: Sağanak yağışlar ortalığı savaş alanına çevirdi Tatil cennetimiz kabusu yaşıyor: Sağanak yağışlar ortalığı savaş alanına çevirdi
Türkiye'nin gökyüzündeki gururu, milli muharip uçağımız KAAN yeniden havalanıyor Türkiye'nin gökyüzündeki gururu, milli muharip uçağımız KAAN yeniden havalanıyor Elektrikte 1,2 milyon haneyi etkileyecek sübvansiyon kararı Resmi Gazete'de Elektrikte 1,2 milyon haneyi etkileyecek sübvansiyon kararı Resmi Gazete'de Atkıları, bereleri hazırlayın... Hava buz kesecek! Önce yağmur ardından kar geliyor! Atkıları, bereleri hazırlayın... Hava buz kesecek! Önce yağmur ardından kar geliyor! AVM'de dehşet: Alacak verecek tartışması kanlı bitti AVM'de dehşet: Alacak verecek tartışması kanlı bitti Kış lastiği takmayanların cezası belli oldu Kış lastiği takmayanların cezası belli oldu Myke Tyson tarihi maç öncesi çırılçıplak görüldü, Netflix çöktü Myke Tyson tarihi maç öncesi çırılçıplak görüldü, Netflix çöktü Ekipler 2 gündür onu arıyordu; cansız bedeni gölün derinliklerinde bulundu Ekipler 2 gündür onu arıyordu; cansız bedeni gölün derinliklerinde bulundu 2025 yılı asgari ücret için pazarlıkların başlayacağı rakam belli oldu 2025 yılı asgari ücret için pazarlıkların başlayacağı rakam belli oldu Türk'e ''imkansız'' de, otur izle: 21 yaşında hobi olarak başladı, şimdi kendi işinin patronu oldu Türk'e ''imkansız'' de, otur izle: 21 yaşında hobi olarak başladı, şimdi kendi işinin patronu oldu Esra Erol'da mide bulandıran skandal: Eşinin ahlaksız teklifini ifşa etti Esra Erol'da mide bulandıran skandal: Eşinin ahlaksız teklifini ifşa etti