Malta para karşılığı vatandaşlık veriyor
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlMalta hükümeti, yeni bir hayat kurmak ve seyahat engellerini minimuma indirmek isteyenler için bir yılda vatandaşlık, 1 ayda oturum izni veriyor.
Vatandaşlık almak isteyenler Malta’ya 650 bin euro hibe ediyor ve pasaportu cebine koyuyor. Oturum kartı ise 250 bin euro’luk devlet tahvili alana bir ay içinde veriliyor. 250 bin euro 5 yıl sonra geri alınabiliyor.
Milliyet'ten Fehim Genç'in haberine göre Malta’nın başlattığı ‘Yatırım Yoluyla Oturum ve Vatandaşlık’ programının Türkiye sorumlusu Yeni Bir Hayat Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Şevki Akaydın, sistemi şöyle anlattı:
“Malta’nın uyguladığı oturum ve vatandaşlık programları, Schengen ülkelerinde serbest dolaşım ve Avrupa Birliği ülkesi olan Malta’da cazip ekonomik avantajlardan yararlanma imkanı sağlıyor. Bu programlar, global vatandaş olma imkanını en kısa sürede sağlamasıyla dikkat çekiyor. Ailelerin de yararlanabildiği program, yaklaşık 1-2 ay gibi kısa sürede sonuçlanıyor; başvuru sahipleri ömür boyu geçerli daimi oturum sertifikası ve oturum kartı elde ediyor. Oturum izni alanlar her işte çalışabiliyor veya kendi işini kurabiliyor. İsterse Malta’ya gelmeden Türkiye’deki hayatına devam ediyor.”
5 YIL SONRA PARA İADE
Daimi Oturum Programı’na katılım için 250 bin euro tutarında Malta devlet tahvili almak gerektiğini kaydeden Akaydın, şunları söyledi:
“Devlet tahvilleri, Malta Hükümeti garantisi altında. Kişinin kendi adına Malta’da veya Türkiye’de açacağı bir yatırım hesabı üzerinden tahvil alımı gerçekleşiyor. Tahviller 5 yıl süresince kişinin kendi hesabında tutuluyor. Yapılan yatırım 5 yıl sonra geri alınabiliyor. Yatırım karşılığında kendisi ve ailesine Malta’da süresiz oturum, Schengen içindeki ülkelerde ise serbest dolaşım hakkı veriliyor. Bu süre zarfında Malta’da düzenli olarak kalmak zorunda değil.”
VERGİ ORANI YÜZDE 5
Malta’da daimi oturum hakkı bulunan kişilerin Malta’da kuracakları şirket aracılığıyla Avrupa Birliği pazarına daha kolay ulaşıp, vergi açısından önemli kazançlar elde ettiklerini vurgulayan Akaydın, şu bilgileri verdi:
“Malta dışındaki ülkelerden elde edilen gelirler vergiye tabi değil. Malta’da şirket kurma işlemleri çok hızlı ve rahat yapılıyor. Stopaj, damga vergisi gibi giderler yok. Şirket kârının dağıtımında yüzde 35 vergi ödeniyor, sonrasında ise yüzde 30’luk bir vergi iadesi yapılıyor. Dolayısıyla net olarak ödenen vergi miktarı yüzde 5’e geliyor. Malta bu nedenle diğer Avrupa ülkelerinden ve dünyanın her köşesinden yatırımcıları kendisine çekiyor. Ayrıca yine Malta’da kurulan bir şirket Malta dışındaki bir şirketin hisselerini satın alırsa buradan elde edilen kâr payından da sıfır vergi ödeniyor.”
BİR YILDA VATANDAŞLIK
Malta, oturum izninden farklı olarak ‘vatandaşlık’ programı da uyguluyor. Ulusal Kalkınma ve Sosyal Fonu’na en az 650 bin euro tutarında katkı yapan yatırımcılar 1 yıl içinde Malta vatandaşlığı ve dolayısıyla AB pasaportuna sahip oluyor.
Malta Ekonomi Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, oturum izni ve vatandaşlık programlarının da etkisiyle ev fiyatları bir yılda yüzde 6.2 arttı. Hükümet ev talebini karşılamak için daha önce 2 olan kat iznini 6’ya çıkardı.
Milliyet
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol