Libya'da Televizyon Kanalına Baskın

Libya'da Televizyon Kanalına Baskın
Güncelleme:

Silahlı bir grup Trablus'taki Neba televizyon kanalını bastı

TRABLUS (AA) - Libya'da silahlı bir grubun En-Neba isimli bir televizyon kanalını bastığı ve kanalın ele geçirildiğini belirten bir yazının ekrana koyulması talep edilerek yayın akışının durdurulduğu belirtildi.

Trablus hükümeti yanlısı yayın yaptığı belirtilen Neba televizyon kanalı çalışanlarından alınan bilgiye göre, Er-Reda en-Nevasi isimli birliğe bağlı silahlı bir grup kanalı bastı.

Silahlı kişilerin "Trablus'un evlatları ve devrimcileri fitne ve provokasyon kanalı olan Neba'nın yayınını durdurdu. Kanalda tekrar çalışacak olanlar, devrimcilerin sorgulamasıyla karşılaşacak." ifadelerini son dakika haberi olarak ekrana koydurduğu kaydedildi.

Baskın yapan kişilerin liderinin kanal çalışanlarını haber odasında topladığı ve kanalda çalışmaya devam etmeleri halinde ölümle tehdit ettiği belirtildi.

Çalışanların can kaybı ve yaralanma olmadan kanaldan ayrıldığı öğrenildi.

Söz konusu gelişmeden kısa bir süre önce kanalda Libya Trablus Başbakanı Halife El-Guveyl Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz Sirac'ın kentten ayrılmasını istediği yazılı açıklama yayımlanmıştı.

Sirac'ın da bulunduğu Başkanlık Konseyi üyelerinin, Tunus'tan deniz yoluyla başkent Trablus'a geldiği belirtilmişti. UMH Başkanlık Konseyi yazılı açıklama yayımlayarak, Trablus merkezli hükümetin hava yoluyla ülkeye girmelerini engellediğini kaydetmişti ancak Guveyl bu iddiayı yalanlamıştı.

UMH'nin uluslararası toplum tarafından desteklenen güvenoyu almadan görevine başlaması planı, Libya'da iki rakip yönetim olan Trablus ve Tobruk merkezli yönetim tarafından olumlu karşılanmamıştı.

Siyasi rekabetin yanında silahlı çatışmaların da devam ettiği Libya'da, istikrarın temini için Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Son olarak 14 Mart'ta Ulusal Mutabakat Hükümeti için yapılan yedinci güvenoyu görüşmelerinden de sonuç çıkmamıştı.