Küçükçekmece Gölü'nden ''yaşayan fosil'' çıktı!
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlNesli tükenmekte olan ve 40 yıldır rastlanmayan Mersin balığının Küçükçekmece Gölü’nde görülmesine ilişkin Prof. Dr. Devrim Memiş “Bilim dünyası bu balıkları yaşayan fosil kabul eder. Küçükçekmece Gölü’nde bulunması sularımızı temiz tutmak için bize mesaj” dedi.
Milliyet Gazetesi’nden Gökhan Karakaş’ın haberine göre, İstanbul’daki Küçükçekmece Gölü, denizle bağlantısı olan bir iç su yani lagün. İstanbul’un en kalabalık dört ilçesine kıyısı olan 16 kilometrekarelik gölde son zamanlarda meydana gelen balık ölümleri bilim insanlarını ve vatandaşları tedirgin ediyor. 20 yıl öncesine kadar eşsiz doğası ve zengin canlı yapısıyla tanınan Küçükçekmece Gölü’ne kontrolsüz bırakılan sanayi ve kanalizasyon atıkları büyük tahribata yol açtı. Hemen her yaz havaların ısınmasıyla birlikte yaşanan balık ölümlerinin bu yıl ürkütücü boyutlara ulaşması, üniversiteleri ve ilgili bakanlıkları harekete geçirdi.
2.5 METRE BOYUNDA
Balık ölümleri gündemdeyken gölün yüzeyine çıkan ölü iki büyük balık sevindirici ipuçları verdi. Ölen diğer balıklara hiç benzemeyen balıkları inceleyen İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Devrim Memiş, balıkların dünyada nesli tükenme tehlikesi geçiren Mersin Balığı (Huso huso) olduğunu belirledi. 200 milyon yıldır yaşayan dünyanın en eski canlılarından olmasına rağmen aşırı avcılık ve kirlilik nedeniyle nesli tükenme tehlikesi geçiren Mersin balıklarının Küçükçekmece Gölü’nde tekrar görülmesi uzmanları sevindirdi.
Göl kenarındaki İstanbul Üniversitesi’nin kampüsü yakınında bulunan iki Mersin balığından büyük olanının 2.5 metre ve yaklaşık 150 kilo olduğu görüldü. Prof. Dr. Memiş, “Kirliliğe rağmen nesli tükenen bir türün Küçükçekmece Gölü’nde yaşadığının izini bulmak çok sevindirici. Yaklaşık dört hafta önce oksijen yetersizliğinden ölmüş. Yani son balık ölümleriyle eş zamanlı değil, daha önce gerçekleşmiş. Tamamen çürümüş ve kıyıya vurmuş. Böyle büyük ve yaşlı Mersin balıkları dipte balıklarla beslenir. Yaş tayini yapacağız ama 40-50 yaşında olduğunu tahmin ediyoruz. İki tane görüldüyse daha çok vardır. Nesli tükenme tehlikesi geçiren bir balığın İstanbul’da ölü de olsa görülmesi bizi mutlu etti. Hem gölü hem balıkları kurtarmak için çabalamalıyız” dedi.
Küçükçekmece Gölü’nün denizle bağlantısı olduğunu belirten Prof. Dr. Memiş şöyle devam etti:
“Mersin balıkları Karadeniz’de geçmiş yıllara göre az da olsa görülüyor. Yumurtlamak için nehirlere girerler. Lagünün çıkışı kapandığı ve su yükselemediği için çıkamadığını düşünüyoruz. Doğası gereği göç eden bir canlıdır. Çok görüldükleri Yeşilırmak ve Kızılırmak’taki tahribatla sayıları çok azaldı. 2000’li yıllara kadar Karadeniz deltalarında çok görülürdü ama HES’ler sonlarını hızlandırdı. Sakarya Nehri’nde tüm çabamıza rağmen olumlu sonuç alamadık. Dayanıklı ve kolay ölmeyen bir balık olmasına rağmen güç ürediği için büyük tehdit altında.”
Milliyet
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol