''Kriz yok, her şey yolunda'' diyenler bakalım buna ne diyecek ? Kredi kartları patladı

''Kriz yok, her şey yolunda'' diyenler bakalım buna ne diyecek ? Kredi kartları patladı
Güncelleme:

Türkiye'de artan enflasyon, yükselen fiyatlar, zam yağmuru derken ay sonunu getiremeyen vatandaş kredi kartlarına yüklenince korkulan oldu. İcra ve iflas dairelerindeki dosya sayısı son 1 yılda 23 milyon 500 bine çıktı.

CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporuna göre, kredi kartı borçlarında 8.5 milyar lira artış yaşanırken, icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı bir yılda 23 milyon 500 bine çıktı.
 12 Nisan 2022 10:30 / Ekonomi PAYLAŞ

 
 
 

Dolar kurundaki hareketlilik ve yıllık enflasyonun yüzde 61,14 bulması sonrası Türk lirasında yaşanan değer kaybı, geçim zorluğundaki yurttaşı icralık etti.

CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporuna göre, bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu, takiptekiler de dahil olmak üzere 1 Nisan itibarıyla 1 trilyon 77 milyar lira oldu. Yurttaşların bu borcunun 837 milyar lirası konut, otomobil, ihtiyaç gibi bireysel kredilerden, 239 milyar lirası da kredi kartlarından oluşuyor.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın aktardığı rapora göre,  1 Ocak - 8 Nisan günleri arasında icra ve iflas dairelerine toplam 2 milyon 850 bin yeni dosya geldi. Yeni gelen dosya sayısı yüzde 28.8 oranında arttı. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı bir yılda 1 milyon 702 bin adet artarak 23 milyon 500 bine çıktı.

Raporda kur korumalı mevduatlardaki son duruma da yer verildi. 1 Nisan 2022 tarihli verilere göre kur korumalı mevduat kapsamında açılan hesapların bir önceki haftaya göre 85.3 milyar lira artarak 695.7 milyar liraya çıktığına işaret edilen raporda, “Tasarruf sahiplerinin çoğunun vadelerini yeniledikleri izleniyor. Bankalardaki mevduatın yüzde 11.7’si kur korumalı mevduat garantisine sığınmış bulunuyor. Şirketlerin vergi istisnası nedeniyle yoğun ilgi gösterdiği uygulamanın asıl büyük etkisinin ise ağustos ayı sonunda hissedilmesi bekleniyor.”

Cumhuriyet