Koronavirüs ilk kez böyle görüntülendi: Sanılandan daha sinsi

Koronavirüs ilk kez böyle görüntülendi: Sanılandan daha sinsi
Güncelleme:

Dünya genelinde 500 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüsün nasıl davrandığına dair kritik bir araştırmaya imza atıldı.

California Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, tahmin edilenden daha “sinsi” olan virüsün sağlıklı hücrelere ulaşmak için nasıl ilerlediğini keşfettiklerini duyurdu.

Üniversite bünyesinde çalışan bilim insanları mikroskobik görüntüleri kamuoyu ile paylaşarak, virüsün bulaştığı sağlıklı hücreyi dönüştürdüğünü gözler önüne serdi. Fotoğraflarda virüsün bulaştığı hücrelerden dokungaçlar (filopodia) çıktığı görülüyor. Uzmanlar, enfekte hücrenin bu dokungaçlar aracılığıyla yeni ve sağlıklı hücrelere ulaşmaya çalıştığını açıkladı.

Enfekte olmuş hücrelerin dokungaçları aracılığıyla virüsü yaydığı tespit edildi.

Bu dokungaçlar aracılığıyla diğer hücrelere de virüs bulaştırıldığını açıklayan yetkililer, “Daha önce Covid-19’un sağlıklı bir hücreye tutunarak onu taklit ettiğini düşünüyorduk. Fakat bu keşif ile Covid-19’un aslında bir B Planı olduğu ortaya çıktı. Farklı şekillerde virüsü bulaştırabiliyor” dedi.

HASTALIĞIN TEDAVİSİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
Araştırmayı yürüten Profesör Nevan Krogan, “Bu virüs o kadar sinsi ki hücreyi öldürmeden önce diğer hücreleri de enfekte edecek diğer mekanizmaları kullanıyor. HIV ve çiçek hastalığına sebep olan diğer hücreler de bu yöntemi kullanarak hastalığı yayıyor” dedi.

Bilim insanları Cell isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmanın, yeni tedavi yöntemleri bulmak için çok büyük bir önemi olduğunu da dile getirdi. Uzmanlar, “Bu filopodiaların büyümesini engelleyen 7 kanser ilacı var” dedi.