KORKU ÇANLARI ÇALMAYA BAŞLADI ! FELAKET KAPIDA !

KORKU ÇANLARI ÇALMAYA BAŞLADI ! FELAKET KAPIDA !

Tüm dünyanın iklimi bozuldu. Küresel ısınma nedeniyle buzlar eriyor kimi yerler ise sıcaktan yaşanmayacak duruma geldi. Küresel ısınma Türkiye’yi de olumsuz yönde etkiliyor…

Dünyanın iklimi bozuldu. Küresel sıcaklıkla sera etkisini artıran gazların üretimine sınırlama getirmeyen Amerika ve Rusya, dünyaya ikinci bir Nuh Tufanı yaşatacak...

Sera etkisi yaratan gazların kullanımını kontrol altına alan Kyoto protokolünü ekonomik gerekçeler gösterek imzalamayı red eden gelişmiş ülkeler, milyonlarca insanın ölümüne yol açacak çevre felaketlerini umursamıyorlar. Bilim adamları gelecekte Bangladeş’in yüzde 80’inin, Japonya, Hollanda ve Belçika’nın ise neredeyse tamamının sular altında kalabileceğinden, bitki, hayvan ve insanların ısınan atmosfer nedeniyle hayatta kalabilmek için kutuplara göç edeceğinden söz ediyorlar.

Yerküre Isınıyor
Küresel ısınmaya ilişkin felaket senaryolarının temelinde ise atmosferdeki miktarı her geçen gün artan emisyon gazlarının oluşturduğu sera etkisi yatıyor. Başını Kloroflorokarbon (CFC), karbondioksit (CO2), metan (CH4), diazot monoksit (N2O) gibi emisyon gazlarının güneş ışınlarının yerküreyi terketmesini engelleyerek battaniye görevi gördüğü ve ısının artmasına neden olduğu belirtiliyor.

Buzullar Eriyor
Sera etkisi yapan gazların üretiminin artarak sürmesi nedeniyle çevre örgütleri bir süredir dünyanın Nuh tufanından sonra yaşayacağı en büyük çevre felaketinin kapıya dayandığını belirtiyorlar. ‘Kutup Buzullarının erimesi’ ile pek çok kıta ve adanın sular altında kalması tehdidine karşı uluslararası önlemler ve yaptırımları hayata geçirebilmek için yoğun bir uğraş veriliyor. ABD tek başına atmosferdeki emisyon gazlarının yüzde 36.1’sını üretiyor. Emisyon gazı oranları Rusya’da yüzde 17.4, Japonya’da yüzde 8.5, Almanya’da yüzde 7.4, İngiltere’de 4.3, Fransa’da 2.7, İtalya’da 3.1 Kanada yüzde 3.3, ve Avustralya’da yüzde 2.1 olarak sıralanıyor. Türkiye’de üretilen aerosol miktarı ise tam olarak bilinmiyor.

Türkiye Yardım Edecek
Kyoto Protokolü’nde gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere yapacağı ‘emisyon oranı azaltma yardımı’ maddesi genişletildi. Buna göre gelişmiş ülkeler küresel ısınma önlemlerine ayırdıkları bütçelerinin yüzde 30’unu az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere yardım olarak ayıracaklar.Yardım alacak ülkeler arasında Hindistan, Çin, Doğu Avrupa ve Afrika Kıtası ülkeleri bulunuyor. Türkiye ise bu protokolde ‘mali yardım yapacak ülkeler’ bölümünde yer alıyor.

Trabzon’u Sel Vurdu
Gazların neden olduğu küresel ısınma sonucu ülkemizin iklimi de bozuldu. Yaz aylarına girilmesine karşın Marmara ve Karadeniz’de aşırı yağmur sele neden oluyor. Türkiye’nin güneyi ise cayır cayır yanıyor.Trabzon’un Arsin ve Araklı ilçelerinde 2 gündür etkili olan sağnak yağış, sel felaketine neden oldu. Selde en fazla zarar, Arsin İlçesi’ne bağlı Fındıklı Beldesi’nde oluştu. Sel sebebiyle belediye binası kullanılamaz hale gelirken, belediyeye ait 1 iş makinesi ve 1 kamyon sel sularında kayboldu. Çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvan telef oldu. Vatandaşlar sel tehlikesine karşı geceyi, komşu ve akrabalarının evlerinde geçirdi. Yaklaşık 2 bin 500 nüfuslu 3 mahalleden oluşan beldenin, 2 günden beri elektrik ve sularının kesik olduğu, telefon görüşmelerinin de yapılamadığı bildirildi. Bölgede iş makinelerı yolları açmaya çalışıyor. Selin fındık bahçelerinde de maddi zarara neden olduğu kaydedildi.

Antalya Kavruluyor
Türkiye’nin iklimi değişti. Kuzeyde yağışlar sürerken güneyde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıktı. Antalya’ya yerli ve yabancı turist akını sürüyor. Havalimanına inen uçak sayısı da arttı. Antalya ve çevresinde önümüzdeki 3 gün boyunca hava açık ve az bulutlu, haftanın geri kalan bölümlerinde ise parçalı ve az bulutlu olacak. Hava sıcaklığı, 34 derecenin üzerine çıkacak. Antalya’da turizmciler yeni sezonda hayli umutlu görünüyor. Daha şimdiden tatil köyleri ve otellerde boş yer kalmadı. Konyaaltı plajı ise tarihi günlerinden birini yaşıyor. Yerli ve yabancı turistler güneş ve denizin keyfini çıkarıyor. Kente havayoluyla gelen turist sayısı, 1 milyon 804 bin 914 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl haziran ayı sonu itibariyle bu rakam 1 milyon 521 bin 548 olmuştu. Bu sezon 6 milyon turisti misafir etmeyi bekleyen turizmciler altyapı sorunlarının çözülmesini istiyor.

Star

text-ad