Kıyma ve kırmızı ette hileye dikkat

Kıyma ve kırmızı ette hileye dikkat
Güncelleme:
email [#52C1F5] Created with Sketch. Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!

Gıda hilecilerinin şimdi de yüzde yüz dana eti adı altında satılan kıyma ve sucuk gibi ürünlere sakatat ve kanatlı hayvan eti karıştırıldığı, kırmızı ette ise tartıda ağır basması için şırıngayla su enjekte ettiği ortaya çıktı.

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, "Yasamız gereği, kıyma, sucuk, salam ve sosis üretildiğinde önceden dana etinin içerisine yüzdelerini belirtmek kaydıyla kanatlı hayvan eti karıştırılabiliyordu. Fakat son çıkan yasayla birlikte dana sucuğu yapıyorsanız içinde sadece dana eti olmak zorundadır. Maliyeti düşürmek isteyenler içine at eti, sakatat, kanatlı hayvan eti koyabiliyorlar. Bunlar tamamen taklit tağşiş olarak geçiyor. Bunları önlemenin yolu cezaların kat kat artırılması. Tarım ve Orman Müdürü çalışma yürüttüklerini söyledi. Bu hilelere bakarak değil ancak analiz yaparak anlayabiliriz. Genellikle gözle anlaşılmaz. Bilinen, güvenilen firmalardan alışveriş yapmak gerekiyor. Etiket okumak da önemli. Bu taklit ürünleri yapanların çoğu merdiven altı işletmelerdir. Etiket üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın vermiş olduğu işletme kayıt ve onay numarasının olması gerekiyor. Numara yoksa Alo 174'ü arayıp, mutlaka bir ihbarda bulunmak gerekiyor. Taklit ve tağşiş ürünlerin içine koyulan ürün önemli. Dana eti içerisine tavuk veya hindi koyulabiliyor. Ürünlerde bir bozukluk yoksa sağlığa zarar vermez. Fakat kullanılan hayvanların eti uygun koşullarda saklanmamışsa gıda güvenliğini sıkıntıya sokar. At ve eşek gibi hayvanların ürünleri kıymaların içine koyuluyorsa mikrobiyolojik ve ekonomik açıdan sıkıntı yaratır" dedi.

'MAHALLE KASAPLARINDAN ALIŞVERİŞ YAPSINLAR'

Buca Şirinyer'de kasaplık yapan Ahmet Karakurt ise vatandaşları uyararak, "Şu an sektörde insanlar ucuz et mal etmek için hilelere başvuruyor. Genelde dana kıymaya tavuk taşlığı ve sakatat karıştırılıyor. Biz iyi sınıf danaları keserek, müşterilere iyi hizmet vermeye çalışıyoruz. Güven vermek çok önemli. Kalitesiz ürün derdinde olan kişiler de yok olmaya mahkumlar. Devamlı denetlemelere takılıyorlar. Vatandaşımız mahalle kasaplarından, güvendikleri yerlerden alışveriş yapmalı. Gel geç, ayak altı ürün satan kişilerden et almasınlar. Karışım olan kıymalar daha çabuk bozuluyor, rengi daha mat oluyor. Lezzeti olmuyor. Etleri karıştırdıklarında baharatla açığı kapatıyorlar, buradan da yüzde yüz dana olmadığı anlaşılabilir" diye konuştu.

'HİLELİ KIYMA KOYU RENK OLUR VE DAĞILIR'

Çamdibi semtinde et ürünleri satan Yasin Akbıyık, "Dana etinden yapılan kıyma daha pembe ve açık renkte gözüküyor. Sakatat ve tavuğun taşlığıyla yapılan kıyma ise daha koyu renktedir ve lezzeti çok farklıdır. Hileli kıymayı ancak evde köfte yapıldığı zaman anlayabilirsiniz. Kıyma çabuk dağılır. Bonfilede ise ete su enjekte ediyorlar. Vatandaşlar dondurulmuş olan bu ürünleri evde ancak kuşbaşı yapıp yemeğin içine koyduklarında, kandırıldıklarını etin gereğinden fazla suyunu salmasıyla anlarlar. Etin rengi kararır. Ağırlığını yüzde 30, yüzde 20 artırırlar. 1 kilogram olduğunu sandığınız et aslında 850 gramdır. Maliyet olarak 60 TL olan bir ürün size 45 TL'ye satılır, fakat ürün aslında normal bir kasaptan alacağınız 30 TL'lik bir etle eş değerdir. Vatandaşlarımız bu konularda dikkatli olmalı" şeklinde konuştu.

text-ad
Advertisement
İstanbul Emniyet Müdürü İstanbul'un suç ilçesi Esenyurt'taydı: ''Esenyurt, Esencılıs değildir'' İstanbul Emniyet Müdürü İstanbul'un suç ilçesi Esenyurt'taydı: ''Esenyurt, Esencılıs değildir'' Piyasalar yangın yeri: Altın fiyatları tarihi rekorunu kırmanın eşiğine geldi! Piyasalar yangın yeri: Altın fiyatları tarihi rekorunu kırmanın eşiğine geldi! Trafik magandaları otoyolu savaş yerine çevirdi! Linç girişimi kamerada Trafik magandaları otoyolu savaş yerine çevirdi! Linç girişimi kamerada Yeşilçam efsanesi usta oyuncusundan kötü haber: Son hali ortaya çıktı... Yeşilçam efsanesi usta oyuncusundan kötü haber: Son hali ortaya çıktı... Türkiye'nin ünlü AVM'sinde ''adamına göre muamele'' kavgası Türkiye'nin ünlü AVM'sinde ''adamına göre muamele'' kavgası Türkiye'nin asırlık devi iflas bayrağını çekti Türkiye'nin asırlık devi iflas bayrağını çekti Mazhar Alanson'un 62 yaşındaki eşi Biricik Suden 'Super Woman'' oldu! Mazhar Alanson'un 62 yaşındaki eşi Biricik Suden 'Super Woman'' oldu! İsrail, İran'da Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı'nı öldürdü İsrail, İran'da Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı'nı öldürdü Survivor'un en iddialı güzeli anne oldu: Bebeğiyle ilk pozu bu oldu Survivor'un en iddialı güzeli anne oldu: Bebeğiyle ilk pozu bu oldu TÜİK'in ardından SGK da mahkemelik oldu: Emeklilerin maaşlarını 35 bin TL'ye yükselebilir! TÜİK'in ardından SGK da mahkemelik oldu: Emeklilerin maaşlarını 35 bin TL'ye yükselebilir!
Silivri'deki İmamoğlu - Kılıçdaroğlu görüşmesinde neler konuşulduğu ortaya çıktı Silivri'deki İmamoğlu - Kılıçdaroğlu görüşmesinde neler konuşulduğu ortaya çıktı Netanyahu İran'a açtığı savaşın bitmesi için şartını açıkladı! Netanyahu İran'a açtığı savaşın bitmesi için şartını açıkladı! Tacizcisini öldüren 17 yaşındaki liseli kız öğrencinin cezası bozuldu Tacizcisini öldüren 17 yaşındaki liseli kız öğrencinin cezası bozuldu Eski rektör yardımcısı ve dekanın profesörlüğü iptal edildi Eski rektör yardımcısı ve dekanın profesörlüğü iptal edildi Ünlü oyuncudan olay olan itiraf: ''Eşim beni çırılçıplak görünce bu ne diye çığlık attı'' Ünlü oyuncudan olay olan itiraf: ''Eşim beni çırılçıplak görünce bu ne diye çığlık attı'' La Casa De Papel'in Tokyo'sunun dönüşü muhteşem oldu! La Casa De Papel'in Tokyo'sunun dönüşü muhteşem oldu! Türkiye bir değerini daha kaybetti: Ünlü oyuncu vefat etti Türkiye bir değerini daha kaybetti: Ünlü oyuncu vefat etti Türkiye'nin bir antik sırrı daha kapılarını ziyaretçilerine açıyor Türkiye'nin bir antik sırrı daha kapılarını ziyaretçilerine açıyor Osimhen'in Al-Hilal'i reddedip, Galatasaray'a neden hala ''evet'' demediği belli oldu Osimhen'in Al-Hilal'i reddedip, Galatasaray'a neden hala ''evet'' demediği belli oldu Karabük Üniversitesi'nin mezuniyet törenindeki siyahi öğrenciler olay oldu Karabük Üniversitesi'nin mezuniyet törenindeki siyahi öğrenciler olay oldu