Katar'ı arkasına alan Güney Kıbrıs Türkiye'ye meydan okudu

Katar'ı arkasına alan Güney Kıbrıs Türkiye'ye meydan okudu
Güncelleme:

Güney Kıbrıs, ExxonMobil-Katar Petrolleri Ortaklığına doğal gaz arama ruhsatı vermesini kınayan Türkiye'ye "Orası bizim egemenlik alanımız; hidrokarbon çalışmaları kararlılıkla sürdürülecek" yanıtını verdi.

Güney Kıbrıs, ExxonMobil-Katar Petrolleri Ortaklığına doğal gaz arama ruhsatı vermesini kınayan Türkiye'ye "Orası bizim egemenlik alanımız” yanıtını verdi.

TÜRKİYE’NİN KATI SAHANLIĞINI İHLAL ETTİ

Türk Dışişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada doğalgaz aramasının planlandığı 5'inci parselin "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından tek taraflı olarak ilan edilmiş olduğuna" vurgu yapılarak söz konusu ruhsat sahasının bir bölümünün Türkiye'nin kıta sahanlığını ihlal ettiği belirtilmişti. Açıklamada "hiçbir yabancı ülke, şirket ya da geminin Türk deniz yetki alanlarında izinsiz olarak hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunmasına fırsat verilmeyeceği" vurgulanmıştı.

GÜNEY KIBRIS'TAN DİKKAT ÇEKEN MESAJ

Bu açıklamaya yanıt veren Güney Kıbrıs yönetimi, söz konusu bölgenin kendi kıta sahanlığının bir parçası olduğunu ve kendi egemenlik alanı dahilinde bulunduğunu söyledi. Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye temelsiz iddialarla ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kendi kıta sahanlığındaki egemenlik haklarına tam destek veren uluslararası toplumun tutumunu görmezden gelerek bir kez daha kasıtlı olarak uluslararası hukuka aykırı hareket etmiştir" denildi.

Açıklamada "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin hidrokarbon alanındaki faaliyetlerine uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku çerçevesinde son derece kararlı bir şekilde devam edeceği" belirtildi. AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkileri bulunmayan Türkiye, bu devleti "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi" olarak nitelendiriyor.

EXXONMOBİL- KATAR ORTAKLIĞINA VERDİ

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, ExxonMobil-Qatar Petroleum Konsorsiyumu’na karasularında bulunan 5’inci parsel için doğal gaz arama lisansı verdi.

Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’nin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Nisan 2020'de ertelenen Doğu Akdeniz'de ilan ettiği sözde münhasır ekonomik bölgedeki (MEB) sondaj programları yeniden başladı. Bölgede yeni bir gerginliğe yol açması beklenen bu adım kapsamında Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti kabinesi, Amerikan ExxonMobil ve Katarlı Qatar Petroleum'dan oluşan konsorsiyuma karasularında bulunan 5’inci parsel için doğal gaz arama lisansı verdi.