Karlov suikasti iddianamesi kriz doğurdu

Karlov suikasti iddianamesi kriz doğurdu
Güncelleme:

Ankara'da yaşanan Karlov suikasti sonrasında 6 TRT çalışanı hakkında hazırlanan iddianame krize neden oldu. Mahheme, 'eksik araştırma yapıldı' diyerek iddianemeyi iade etti.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a yönelik suikast görüntülerinin TRT’de yayınlanmasına ilişkin 6 TRT çalışanı hakkında hazırlanan iddianame adliyede krize neden oldu.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, mahkeme, “eksik araştırma yapıldı” diyerek iddianameyi iade etti. Karlov suikasti davasını da açan soruşturma savcısı Adem Akıncı, iddianamede ısrar edince başsavcı tarafından dosyadan ve görev yaptığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’ndan alındı.

Rusya Büyükelçisi Karlov’un 19 Aralık 2016’da öldürülmesine ilişkin 28 kişiye dava açan Ankara Cumhuriyet Savcısı Adem Akıncı, suikast anının TRT 1 Ana Haber’de yayınlanmasına ilişkin ayrı bir soruşturma yürütüyordu. Polis Mevlüt Mert Altıntaş’ın Karlov’u öldürme imkânı varken, bunu kamera önünde yaptığına dikkat çekilen Karlov iddianamesinde, “TRT’nin 3G sistemini göndermiş olması ve sonrasında yaşanan gelişmelerin gerçekleşen saldırı ile bağlantılı olduğu, bu hususun habercilik ve haber yapma kavramları ile açıklanamayacağı anlaşılmıştır” denilmişti.

 ERHAN ÇELİK’İN İFADESİ KRİZE NEDEN OLMUŞTU

Savcı Akıncı, TRT soruşturmasını yürütürken ilk engeli o dönem haber sunucusu olan Erhan Çelik’i gözaltına aldırmak isterken yaşadı. Çelik’in evine giden polisler, evde olmadığına ilişkin tutanak tuttu. Devreye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun girmesiyle polisler Ankara’ya geri çekilirken, Çelik hakkındaki gözaltı kararı da kaldırıldı. Savcı Akıncı, Çelik’i Ankara’ya davetle çağırarak ifadesini aldı.

SAVCI DAVA AÇTI

Savcı Adem Akıncı, soruşturmayı geçen kasım ayında tamamlayarak 6 TRT çalışanı hakkında iddianame düzenledi. Erhan Çelik hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

Dosyayı inceleyen Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi, “Eksik araştırma yapıldığı” gerekçesiyle iddianamenin iadesine karar verdi. İddiaya göre, bu süreçte eski bir AK Partili vekilin yaptığı kulis sonucunda Adalet Bakanlığı yöneticileri devreye girerek TRT dosyasının kapatılmasını istedi. Ancak Adem Akıncı geri adım atmak istemedi. Başsavcılık bunun üzerine TRT dosyasını savcıdan aldı. Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman, önceki gün yayımladığı yeni işbölümünde de Adem Akıncı’yı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’ndan alarak Genel Soruşturma Bürosu’na gönderdi.

Cumhuriyet