Kaçak ette korkutan rakam !

Kaçak ette korkutan rakam !
Güncelleme:

Türkiye'de son 3 yılda 33 milyon TL değerinde, 1 milyon 560 bin ton kaçak et yakalandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye’de son üç yılda 33 milyon lira değerinde 1 milyon 356 bin kilo kaçak et yakaladı. Mersin’de bir süre önce gündeme gelen cumhuriyet tarihinin en büyük et operasyonu kaçaktaki miktarın artmasına neden oldu.

PİYASA DEĞERİ 33 MİLYON LİRA         

Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre 2011-2014 yılları arasında yakalanan kaçak etlerin toplamı 1 milyon 356 bin 190 kiloya ulaştı. Yakalanan kaçak etin parasal değeri ise 33 milyon 670 bin lira oldu. Bakanlık tarafından ortaya çıkarılan kaçak et olayları 2011-2014 döneminde azaldı. Ancak başta Mersin olmak üzere antrepolarda yapılan denetimlerdeki iki olayda yüksek miktarda ete el konulduğu için 2014 yılında kaçak ette artış yaşandı.

Mersin’de ortaya çıkarılan kaçakçılık olayıyla ilgili adli sürecin devam ettiğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, bu olaylarda sorumululuğu bulunan şahıs, firma ve memurlarla ilgili işlemlerin devam ettiğini açıkladı. Canikli, 2011-2014 döneminde et kaçakçılığıyla mücadele faaliyetleri kapsamında yapılan operasyonlar çerçevesinde toplam 142 şahıs ve 11 firma hakkında yasal işlem başlatıldığını söyledi.

56 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ     

Kaçakçılık olaylarına karıştığı tespit edilen kişilerle ilgili dosyaların adli mercilere gönderildiğini belirten Canikli, “Mersin’deki kaçak et olayının yaşandığı dönemde sadece bir firmaya 19 milyon lira gümrük vergisi tahakkuku ve 56 milyon lira idari para cezası kesilmiştir. Et kaçakçılığıyla ilgili bakanlığa bildirilen ve yargı süreci devam eden 44 dosya bulunuyor. Ülkemize kaçak eşya girişinin önlenmesi amacıyla personel sayısını arttırdık. Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü sayısını 30’a çıkardık” dedi.

YÜZDE 225 GÜMRÜK VERGİSİ VAR   

Transit ticaret kapsamında yurt dışına çıkartılması gereken bu malların Türkiye’ye sokulduğuna dikkat çeken Canikli, “Kaçak etlere gümrük işlemi yapılmadan ülkeye getiriliyor. Kırmızı ette yüzde 225 oranında gümrük vergisi var.

Dolayısıyla bu gümrük vergileri ödenmeden Türkiye’ye sokulan yüksek miktarda kaçak et olduğunu tespit ettik. Mersin’de yakalanan kaçak et bugüne kadar tüm eşya grupları içinde geçerli ortaya çıkartılan en büyük gümrük kaçakçılığı olayıdır” dedi.