Kabinede beklenen değişiklik: Koca ve Özhaseki gitti, Kurum ve Memişoğlu geldi

Kabinede beklenen değişiklik: Koca ve Özhaseki gitti, Kurum ve Memişoğlu geldi
Güncelleme:

Kabinede 31 Mart yerel seçimlerinden bu yana beklenen değişiklik gerçekleşti. Fahrettin Koca'nın yerine Sağlık Bakanı olarak Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Mehmet Özhaseki'nin yerine de Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak Murat Kurum getirildi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre kabinede 2 bakan değişti. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki istifa etti. Özhaseki, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Üstlendiğim bu kutlu görevi sağlık sorunlarım sebebiyle kendi dileğimle bırakmak istediğimi Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. " ifadelerini kullandı.

Görevden af talebi kabul edilen Mehmet Özhaseki'den boşalan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına, 2018-2023 yılları arasında bakanlık yapan; ardından 2024 yerel seçimlerde AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı'na aday gösterilen Murat Kurum'u atandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili olarak görev yapan Kurum, ikinci kez bakanlık görevine getirilmiş oldu.

Murat Kurum'un bu göreve atanmasıyla birlikte AK Parti'nin Meclis'teki sandalye sayısı ise 264'e düştü.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın görevine son verildi. Koca'dan boşalan koltuğa İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu atandı. Erdoğan’ın kabinede geniş çaplı bir revizyon yapacağı haberleri kulisleri hareketlendirmiş; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 'affını istediği' ileri sürülmüştü.

Koca, bu gece Resmi Gazete'de yayımlanan kararla görevden alındı ve Sağlık Bakanlığı görevine de İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu atandı.

Kabinede 31 Mart yerel seçimlerinden bu yana beklenen değişiklik gerçekleşti. Fahrettin Koca'nın yerine Sağlık Bakanı olarak Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Mehmet Özhaseki'nin yerine de Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak Murat Kurum getirildi.

 

Prof. Dr. Kemal Memişoğlu kimdir ?

Yeni Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, aslen Rizeli olup, 1966'da Trabzon'da dünyaya geldi. 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini 1990 yılında bitiren, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinden 1995'te Genel Cerrahi Uzmanlığını alan Memişoğlu, 1996-1998 yılları arasında SSK Konya Ereğli Hastanesi, PTT Hastanesi ve Bursa Askeri Hastanesinde Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yaptı. 

1999-2000 yıllarında Miami Üniversitesi Karaciğer ve Gastrointestinal Transplantasyon ünitesinde bulunan Memişoğlu, 2000-2002 yıllarında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalında Başasistanlık yaptı. 

Memişoğlu, 2002 yılı sonunda PTT Hastanesine Başhekim olarak atandı, 2008'de Genel Cerrahi Doçenti oldu. 

Beykent Üniversitesinde 2007'da başladığı Sağlık Yönetimi Yüksek Lisans eğitimini 2009'da bitiren Memişoğlu, 2002-2012 yılları arasında İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi olarak görev yaptı. 

Kasım 2012'de İstanbul Anadolu Kuzey Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine Tıbbi Hizmetler Başkanı olarak atanan Prof. Dr. Memişoğlu, Mayıs 2014'te aynı Birliğin Genel Sekreteri oldu. 

Prof. Dr. Memişoğlu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet Sağlık Uygulama Araştırma Merkezine 2016'da Genel Cerrahi Öğretim Üyesi olarak Profesör kadrosuna atandı. 

Ekim 2016'dan bu yana İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü görevini yürüten Memişoğlu, evli ve 3 çocuk babası.

Özhaseki'den istifa açıklaması

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki istifa etti. Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sağlık sorunlarını gerekçe gösterdi.

Özhaseki'nin açıklaması şöyle:

 Aziz milletimiz,

Uzun zaman önce; 1994 yılında Kayserili hemşehrilerimizin yoğun talebi üzerine, belediye başkanı olarak hizmet kervanına katılmıştım.

Türkiye’nin zor yıllarıydı o dönemler. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı olarak devam eden bu yolculukta doğduğum şehre hizmet etmekten, her bir köşesine emek verip iz bırakmaktan derin bir manevi haz duydum. İlerleyen yıllarda çok farklı alanlarda memleket hizmetinde görev almak kader yazgımız oldu.

Önce Kayseri Milletvekili sonrasında AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı ardından da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak güzel Türkiye’mize hizmet ettim. Bu hizmet süresi boyunca Sayın Cumhurbaşkanımızla yol yürümek her daim bizim için bir onur vesilesi olmuştur. Ülkemizin başına gelen en büyük doğal afette yaraları sarmak ve yıkılan şehirlerimizi imar etmek için tarihi bir sorumluk üstlendim. Hamdolsun; geldiğimiz noktada işlerin çözümünde önemli bir mesafe alınmış oldu. Yol netleşti, yapılacak inşa ve ihya faaliyetleri adım adım belirlendi.

Bugün ise; üstlendiğim bu kutlu görevi sağlık sorunlarım sebebiyle kendi dileğimle bırakmak istediğimi Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Aldığım görevler boyunca gece gündüz çalışarak, hiçbir dünyevi hesabın içinde olmadan Hakk’ın rızasını temin etmeyi yegane gaye edinerek çalıştım. Vicdan terazisine uygun düşmeyen bir tutum içinde olmamaya ayrı bir özen gösterdim. Ne kendimin ne de çocuklarımın boğazından haram bir lokma geçmemesine yönelik hassasiyetimi hep diri tuttum. Bundan sonraki dönemde kuracağımız aile vakfında sağlığım elverdiğince hizmet vermeye devam edeceğim. Ülkem için hayırlı olan her işe desteğim elbette sürecektir.

Milletimizden haklarını helal etmelerini hususiyle dilerim. Sayın Cumhurbaşkanımıza, göstermiş olduğu güven ve teveccühleri münasebetiyle şükranlarımı arz ediyorum.