İzmir'deki "Askeri Casusluk" Davası
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlAralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanığın tutuksuz yargılandığı davada mütalaanın okunmasına başlandı
İZMİR (AA) - İzmir'de aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 tutuksuz sanık hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada Cumhuriyet Savcısı Ali Ertan'ın hazırladığı mütalaanın okunmasına başlandı.
İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı sanıklar ve avukatları katıldı.
Sanık yakınlarının da yoğun ilgi gösterdiği duruşmada, Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, polis memurları Yusuf Usşen, Ali Bekar ile Ulaş Güngör'ün davaya katılma talebinde bulunduğunu söyledi.
Sanık avukatları, polis memurlarının katılma taleplerinin davanın uzatılmasına yönelik olduğunu belirterek, taleplerin reddini istedi.
Milli Savunma Bakanlığı avukatları, herhangi bir talepleri olmadığını söyledi.
Mahkeme heyeti, Güngör'ün ikinci iddianame kaynaklı katılma talebinin kabulüne, diğer polis memurlarının davada tanık olarak dinlenmeleri, müşteki sıfatlarının olmaması ve suçtan zarar görme olasılıkları bulunmadığı gerekçesiyle taleplerinin reddine ve mütalaanın esas kısmının okunup ek kısımlarının okunmamasına karar verdi.
Zabıt katibi Hatice Astepe, ekleriyle 400 sayfalık iddianamenin esas kısmını okumaya başladı.
- Davanın geçmişi
TMK 10. maddesiyle görevli Savcı Zafer Kılınç'ın "askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma" suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede, sanıklar hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istenmişti.
İddianamede adı geçen 831 mağdurdan, aralarında devlet memuru, asker ve MİT mensubunun da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından fişlendiği iddia edilmişti.
Örgüt lideri olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verileri kaydetmek, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek" suçlarından müebbet ve dokuzar yıl, sanıklar arasındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında da "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek" suçlamasıyla 2 ila 6 yıl hapis cezası talep edilmişti.
İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde 16 Nisan 2013'te görülmeye başlanan davada bugüne kadar 44'ü Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından olmak üzere tutuklu 69 sanık tahliye edilmişti.
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin ardından davanın İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesi kararlaştırılmış, 5'i asker 10 tutuklunun da bu mahkemece tahliye edilmesiyle 357 sanıklı davada tutuklu kalmamıştı.
Milli Savunma Bakanlığının 20 Ekim 2014'te görülen duruşmadaki müdahillik talebi, "suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu" gerekçesiyle kabul edilmişti.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol