İzmir depremi sonrası korkutan uyarı: ''Gerilim arttı!''

Güncelleme:

İzmir'in Seferihisar açıklarında 30 Ekim’de meydana gelen depremle ilgili açıklamalarda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Toker, Kuşadası Körfezi'ne dikkat çekerek "stresin boşalmadığını, orda gerilimin arttığını görüyoruz" dedi.

Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Toker, depremin büyüklüğünü Kandilli Rasathanesi'nin 6.9 olarak geçtiğini söyledi. Vatandaşların bu konuda kafasının karıştığını anlatan Doç. Dr. Toker, "Vatandaşların hangi bilginin doğru olup olmadığı konusunda kafası karıştı. Şunu söylemek istiyorum orda bulunan istasyonlar deprem çok büyük olduğu için depremi doğru ölçemedi. Kayıtçıların ölçüm aralığının üzerinde çıktı deprem. Fakat Kandillinin ölçümlerine baktığımızda depremin 6,94 ya da 7 büyüklüğünde olduğunu görüyoruz" dedi.

'ARTÇI ŞOKLAR FAY HATTININ BATI VE DOĞU UCUNA YOĞUNLAŞTI'

Depremin ardından birçok artçı sarsıntının olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Toker, "Bu artçı şoklar, Sisam Adası'nın kayalıklarının hemen kuzeyinde doğu-batı doğrultulu bir normal fay olduğunu gösteriyor. Bu artçı şoklar ilk günden şimdiye kadar Sisam kayalıklarının hemen önündeki fayın batı ve doğu ucunda yoğunlaştı. Göze çarpan yığışmalar fayın doğu ucu, yani ciddi bir artçı şok kümelenmesinin olduğu Sisam Adası'nın doğuda bittiği yer Kuşadası Körfezi'ne doğru. Bir de batı ucunda yoğunlaşmalar oldu. Batı ucu da Ege Denizi açıklarına doğru Sisam Adası'nın batıya doğru olan kısmı" diye konuştu.

'KUŞADASI KÖRFEZİ'NİN ORADA GERİLİM ARTTI'

Bu artçı şokları jeofizikte coulomb stres transferi denilen bir yöntemle analiz ettiklerini belirten Doç. Dr. Toker, şöyle konuştu:

"Sonuçta ise şunu gördük doğu-batı uzanımlı fayın batı ucunda gerilimin yükseldiğini ve fayın batıya doğru 2-3 metrelik atımla ilerlediğini gördük. Fayın doğu ucuna Kuşadası Körfezi'ne doğru olan kısma baktığımızda orada bir gerilim artışı olduğunu görüyoruz. Yani bu depremin olduktan sonra streslerini hem doğuya hem batıya transfer ettiğini gördük. Batıdaki stres transferi Ege Denizi açıklarına doğru yırtılarak ilerlemekte fakat doğuda Kuşadası Körfezi'nin orda bu stresin yırtılmadığını, gerilimin artığını görüyoruz. Fayın eğimi kuzeye doğru yani İzmir'e doğru. Kuzeyde ise stres transferi bize gerilimin azaldığını gösteriyor" dedi.

Seçiniz...

text-ad
500 bin konutluk Yüzyılın Konut Projesi'nde başvurular başladı 500 bin konutluk Yüzyılın Konut Projesi'nde başvurular başladı Arabeskin kraliçesi Güllü'nün ölümünün ardından kızı Tuğyan'dan bir hamle daha Arabeskin kraliçesi Güllü'nün ölümünün ardından kızı Tuğyan'dan bir hamle daha Türkiye'nin 83 yıllık bir devi daha konkordato ilan etti Türkiye'nin 83 yıllık bir devi daha konkordato ilan etti Kılıçdaroğlu'na yakın vekillerden dikkat çeken karar Kılıçdaroğlu'na yakın vekillerden dikkat çeken karar İslam Memiş'ten yeniden yükselişe geçen altın fiyatları için kritik uyarı İslam Memiş'ten yeniden yükselişe geçen altın fiyatları için kritik uyarı Yuva yıkacak hatalı faturayı görenler gözlerine inanamadı Yuva yıkacak hatalı faturayı görenler gözlerine inanamadı Eski eşinden ünlü komedyen hakkında skandal iddia! Eski eşinden ünlü komedyen hakkında skandal iddia! 67 yıllık ilçe 350 kişi taşınmazsa köye dönüşecek 67 yıllık ilçe 350 kişi taşınmazsa köye dönüşecek 60 kilo verip bambaşka bir görünüme kavuşan güzel oyuncu çocukluk aşkıyla sevgili oldu 60 kilo verip bambaşka bir görünüme kavuşan güzel oyuncu çocukluk aşkıyla sevgili oldu Son anket açıklandı: Erdoğan da AK Parti'de kaybediyor, kazanan olası yeni bir milliyetçi ittifak! Son anket açıklandı: Erdoğan da AK Parti'de kaybediyor, kazanan olası yeni bir milliyetçi ittifak!
Eşi benzeri görülmemiş siber saldırı deşifre oldu: Her şeyi sıfırladılar! Eşi benzeri görülmemiş siber saldırı deşifre oldu: Her şeyi sıfırladılar! Balıkesir'de peş peşe korkutan depremler; İstanbul'a kadar hissedildi! Balıkesir'de peş peşe korkutan depremler; İstanbul'a kadar hissedildi! Mevduat faizi oranları güncellendi: İşte yüzde 42'nin üzerinde faiz veren 10 banka Mevduat faizi oranları güncellendi: İşte yüzde 42'nin üzerinde faiz veren 10 banka Deprem fırtınasında 6,9 büyüklüğündeki deprem riskinin olduğu nokta açıklandı Deprem fırtınasında 6,9 büyüklüğündeki deprem riskinin olduğu nokta açıklandı Ekranların yeni dizisinde skandal sahne: Zorla birliktelik sahnesine tepki yağdı! Ekranların yeni dizisinde skandal sahne: Zorla birliktelik sahnesine tepki yağdı! Ankara'da dehşet! Evine girdikleri yaşlı adamı döverek öldürdüler Ankara'da dehşet! Evine girdikleri yaşlı adamı döverek öldürdüler Sabaha kadar süren deprem fırtınası sonrası korkutan uyarı Sabaha kadar süren deprem fırtınası sonrası korkutan uyarı Ailesinden hamileliğini gizleyip doğum yapan çocuk yaştaki genç kadın bebeğini ölüme attı Ailesinden hamileliğini gizleyip doğum yapan çocuk yaştaki genç kadın bebeğini ölüme attı Kapadokya'nın giriş kapısındaki saklı güzellik keşfedilmeyi bekliyor Kapadokya'nın giriş kapısındaki saklı güzellik keşfedilmeyi bekliyor Yandaş medyada Atatürk'ü hedef alan yazı önce yayınlandı sonra silindi! Yandaş medyada Atatürk'ü hedef alan yazı önce yayınlandı sonra silindi!