İşte Türkiye'deki ''Suriyeli'' gerçekleri

İşte Türkiye'deki ''Suriyeli'' gerçekleri
Güncelleme:

CHP’nin Suriyeli göçmenler konusunda hazırladığı iki ayrı politika notunda, sayıları 4 milyona yaklaşan Suriyeli göçmenlerin ekonomiye maliyeti ve yaşadıkları sıkıntılar gözler önüne serildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, iki politika notunun ortak sonucunun, “AKP’nin yanlış politikaları nedeniyle Türkiye’nin, Avrupa’nın kapısında sığınmacıların sorunlarını çözemeyen dev bir sığınmacı kampına dönüştüğü ve hem Türk vatandaşlarının hem de milyonlarca Suriyeli sığınmacının farklı biçimlerde mağdur edildiğine” dikkat çekti.

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı'nın haberine göre politika notlarında özetle şunlar yer alıyor:

Suriyeli sayısı 4 milyona yaklaştı: Sayıları 4 milyona yaklaşan Suriyeliler’in sığınmacı olarak Türkiye’de bulunmaları, başta sınır kentlerimizde yaşayanlar olmak üzere tüm yurttaşlarımız üzerinde büyük bir yük oluşturmuştur. 

Suriye kaynaklı 12 ayrı terör saldırısı: Bölgedeki istikrarsızlaşma, IŞİD terör örgütünün Reyhanlı, Suruç, Ankara Garı, Atatürk Havalimanı başta olmak üzere 12 ayrı bombalı veya silahlı saldırı düzenlemesine neden olmuştur. Bu saldırılar sonucunda, 341 kişi yaşamını yitirmiş ve bin 330 kişi de yaralanmıştır. 

Nüfusun yüzde 5’i göçmen oldu: 2018 sonu itibarıyla, ‘Geçici Koruma Statüsü’ altında ülkemizde kayıtlı bulunan Suriyeli sayısı 3 milyon 600 binden fazladır. Ülkemizde yaşayan Suriyelilerin sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte 4 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. 

Barınma merkezleri kapanıyor: Türkiye’de gelen Suriyeliler’in barınması için 10 ilimizde kurulan toplam 25 barınma merkezinin 12’si ‘tasarruf’ gerekçesi ile kapatılmıştır. Şu an 8 ilde bulunan 13 barınma merkezindeki Suriyeli sayısı 142 bindir. 560 bin Suriyelinin yaşadığı İstanbul sayıca en fazla Suriyeli’nin bulunduğu ilimizdir. İstanbul’u sırasıyla Şanlıurfa (452 bin), Hatay (440 bin) ve Gaziantep (427 bin) izlemektedir.

Göçmen politikası saydam değil: Suriyeli sığınmacılar için ülkemizin harcadığı ileri sürülen kaynaklar Ocak 2019 tarihinde 35 milyar dolara, yani yaklaşık 190 milyar TL’ye ulaşmıştır. Bu rakam, her Suriyeli için kişi başı yıllık 2 bin 500 dolar, 5 kişilik bir aile için ise yıllık 12 bin 500 dolar harcandığı anlamına gelmektedir. ABD Uluslararası Yardım Ajansı (USAID), ‘yolsuzluk’ yapıldığı iddiaları üzerine tüm yardımları askıya almıştır. Avrupa Birliği ise 2018’deki raporda, Türkiye’ye Suriyeliler için tahsis edilen 1.1 milyar Avro’nun nereye harcandığının belli olmadığını belirtmişlerdir.

Yalnızca yüzde 1.25’i kayıtlı çalışıyor: Suriyeliler’in 2 milyon 184 bini çalışma yaşı olarak kabul edilen 15-65 yaş aralığındadır. Türkiye’de çalışma izni verilen Suriyeli sayısı 27 bin 930’dur. Yani çalışma yaşındaki Suriyeliler’in sadece yüzde 1.25’i kayıtlı çalışmaktadır.

525 bin çocuk okula gitmiyor: Ülkemizde eğitim çağında yaklaşık 1 milyon 170 bin Suriyeli çocuk ve genç bulunmaktadır. Aralık 2018 itibarıyla yaklaşık 645 bin Suriyeli çocuk ülkemizde eğitim görmektedir. Bir diğer ifadeyle okul yaşındaki yaklaşık 525 bin çocuk okula gitmemektedir. 

İthal seçmen yaratılıyor: 2019 yılı Ocak ayında İçişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamaya göre 76 bin 443 Suriyeli, Türk vatandaşlığına alınmıştır. 31 Mart 2019 yerel seçiminde 53 bin Suriyeli oy kullanacaktır. Bu seçmenlerin yoğunlaştığı il ve ilçelerde Suriyeli oylarının seçim sonucuna etki etme potansiyelleri bulunmaktadır. 

Her 3 Suriyeli’den biri harabelerde yaşıyor: Ortadoğu’daki her 3 Suriyeli sığınmacıdan 2’sine Türkiye ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Yaklaşık her 3 Suriyeliden 1’i harabelerde yaşamaktadır. 5’te 3’ünün ise yaşadığı yerlerde ev eşyaları (buzdolabı, çamaşır makinesi, halı) yetersizdir. Gıda bulmakta sıkıntı yaşayan her 3 Suriyeliden 1’i o günü hiç yemek yemeden geçirmek zorunda kalmaktadır. 

Sağlık hizmetinden faydalanamıyorlar: Suriyeli kadınların yarısına yakını, sağlık hizmetlerinden hiç faydalanmadığını söylemektedir. Kamp dışındaki Suriyelilerin 5’te 2’si ilaca erişmekte güçlük çektiğini dile getirmektedir. 2017 yılında İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne doğum için gelen 115 çocuktan 39’unun Suriyeli olduğu tespit edilmiştir.