İşte Türkiye'nin ilk gergedanı ! Şimdi yeni evinde..
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlTürkiye'nin ilk Hint gergedanı Samir, İngiltere'den 7 gün süren yolculuğunun ardından Darıca'ya getirildi.
Türkiye'nin ilk Hint gergedanı Samir, İngiltere Edinburgh'tan 7 gün süren yolculuğunun ardından Kocaeli'nin Darıca İlçesi'nde bulunan Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'na getirildi. 7 yaşında, 3,5 ton ağırlığındaki Samir için önümüzdeki yıl dişi bir gergedan daha getirilecek.
Hint gergedanı Samir 7 gün süren yolculuğun ardından özel nakil aracıyla gece saatlerinde Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'na getirildi. Samir özel kafesi ile birlikte vinçle alınarak kendisi için hazırlanan yeni yerine taşındı. Kafes büyük bir dikkatle açılarak özel olarak hazırlanan barınağa yerleştirildi. Samir ile birlikte 7 adet Nilgai denilen bir antilop türü ile 3 adet deve kuşu da parka getirildi.
Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanık Parkı Genel Müdürü Yücel Yılmaz yaklaşık 2 yıllık çalışmanın sonucunda gergedanı getirdiklerini belirterek, "Türkiye'nin ilk gergedanı Samir'i getirip, parkımıza yerleştirdik. Tabi böyle söyleyince çok kolay oluyor. Yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın sonucunda ve 7 günlük nakliye süreci sonucunda parkımıza ulaştı. Bulgaristan tarafındaki ufak problemlerden dolayı bir gün orada beklemek zorunda kaldı, ama sonra bütün işlemlerini halledip buraya getirdik" dedi.
Yücel Yılmaz, nisan veya mayıs ayında dişisini de hayvanat bahçesine getireceklerini söyleyerek şöyle dedi: "Samir 7 yaşında Hint Gergedanı. Diğer bir ismi zırhlı gergedan, 40 yaşına kadar yaşayabiliyorlar. Erkek bir hayvan, nisan veya mayıs ayında da dişisini de getirmiş olacağız. En büyük özelliği çoğu hayvan gibi nesilleri tükenme tehlikesi altında. Boynuzları yüzünden avlandıkları için yaşam alanlarının yok edilmesinden dolayı çok kıymetli bir hayvan. Diğer gergedanlardan farkı da derisinin yapısı ve tek boynuzlu oluşu. Diğerleri çift boynuzlu, bu tek boynuzlu. Derisi bir zırh görümünde ve kat kat bir yapıya sahip. Otçul bir hayvan. Özel hazırladığımız yemler, meyve, yonca ve yulaf gibi otlarla beslenecek."
Yılmaz, Samir için 450 metrekarelik kapalı bir alan hazırladıklarını, ayrıca 3 dönüm açık alan bulunduğunu belirterek, "Bütün standartların üstünde bir ortam hazırladık. Yani yaklaşık 1 milyon 200 milyon liralık bir masraftan sonra bu duyguyu hissettik. Ama hayvanı gördükten sonra her şeye değer. Çünkü çok özel bir hayvan. Kuvvetli bir hayvan olduğu için 3 tonun üstünde bir ağırlığı var, kaldığı yerde ona göre yapıldı. Günde 15 kilo hazır yem, 10 kiloya yakın meyve, 10 kiloya yakın yonca ve 7-8 dal ağaç ve yaprak vereceğiz. Günde yaklaşık 50 kilo yemek yiyecek" diye konuştu.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol