İşte AYM'ye başvuran o aile

İşte AYM'ye başvuran o aile

AYM'ye başvurup, ’dini nikah öncesi resmi nikah’ zorunluğunu iptal ettiren aile, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Erzurum Pasinler Sulh Ceza Mahkemesi, resmi nikahtan önce dini tören yapan çiftin davasıyla ilgili olarak, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) ’Birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören’ başlıklı 230. maddesinin 5 ve 6. fıkralarının iptali için geçen yıl Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. AYM, resmi nikah olmadan dini nikah kıyan imam ile çifte 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası veren maddeyle ilgili başvuruyu önceki gün gündemine aldı ve esastan görüştü. AYM Genel Kurulu, hapis cezasını oy çokluğu ile iptal etti. İki fıkranın iptal kararı 4’e karşı 12 oyla verildi. İptal yönünde oy kullanan AYM üyeleri, nikahsız birlikte yaşayanlara TCK’da herhangi bir ceza öngörülmezken, resmi nikah yaptırmadan dini nikah kıyanlara hapis cezası öngörülmesinin Anayasa’nın 10. maddesi, kanun önünde dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin herkesin eşit olduğunu ilkesine aykırı olduğunu savundular. Bu üyeler, düzenlemenin din ve vicdan özgürlüğü, özel hayatın korunması ilkelerine aykırı olduğunu da ifade ettiler.

iste-aym-ye-iptal-karari-verdiren-aile--5689046.jpeg

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN İPTAL KARARI AİLEYİ MUTLU ETTİ
Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararını gazetecilerden öğrenen, Pasinler ilçesine bağlı Çakırtaş köyünde yaşayan gelin E.G.’nin annesi Nerman G., verilen karardan dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, İHA’ya yaşadıklarını anlattı.

"KIZIMIN HALA RESMİ NİKAHI YOK"
Nerman G., “Kızım ile damat 18 yaşından büyüklerdi. Düğün merasimi yapılarak imam nikahıyla evlendiler. Resmi nikahı daha sonra yapacaklarını karşı taraf söyledi. Daha sonra düğünün ardından damat E.Y. Karayazılıydı, oraya gittiler. Bir süre sonra kızımla damat arasında aile geçimsizliği başladı. Bazı olaylar nedeniyle konu jandarmaya intikal etti. Jandarma da resmi nikah olmadığı için cezai işlem uygulayarak konu adliyelik oldu. İmam nikahı kıyan imama ve çiftlere ceza verildi. Bu cezanın kaldırılması bizleri mutlu etti ama hala resmi nikahları yok. Damat İstanbul’da çalışıyor. Döndükten sonra resmi nikah kıyacaklarını söylüyorlar. Kızımın bir çocuğu var, ikinciye hamile. Şimdi aralarında sorun yok, mutlular" dedi.

RESMİ NİKAH OLMADIĞI HASTANEDE ORTAYA ÇIKTI
İmam nikahıyla evlenen E.G.’nin resmi nikahının olmadığı ise doğum için gittiği hastanede ortaya çıktı. E.G.’nin akrabaları, konunun jandarmaya aksetmesinin hastanede olduğunu belirterek şunları söylediler:
“Gelin ve damat, ikisi de akrabamız. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar bizleri sevindirdi. Gençlerin ceza almasını istemiyoruz. Buralarda, kırsalda bir çok genç genelde zaten imam nikahıyla evleniyor. Bunların resmi nikahlarının olmaması, kız hamileyken hastaneye gittiklerinde ortaya çıktı. Bunun üzerine jandarma ekipleri gelerek köyde işlem yaptılar. Resmi nikah yapacaklardı. Biraz aralarında sorun vardı. Şimdi düzeldi, iyiler.”