Isınma Öncesi Masajın Futbolcu Performansına Etkileri
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol- ÇOMÜ BESYO'da 10 futbolcu üzerinde uygulanan araştırmaya göre, ısınma öncesi lokal sporcu masajı oyuncunun dikey sıçrama performansını olumsuz, esnekliğini ise olumlu etkiliyor- BESYO Müdür Yardımcısı Abanoz:"Egzersiz öncesi ısınma ve germe hareketleri
ÇANAKKALE (AA) - MEHMET BAYER - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda (BESYO) yapılan bir araştırma, ısınma öncesi futbolculara uygulanan lokal masajın dikey sıçrama performansını olumsuz, esnekliği ise olumlu etkilediğini ortaya koydu.
ÇOMÜ BESYO Müdür Yardımcısı ve proje sorumlusu Hasan Abanoz'un yürüttüğü araştırmaya, yüksekokulun antrenörlük eğitimi bölümü futbol uzmanlık dalında öğrenim gören ve aktif olarak amatör kulüplerde futbol oynayan gönüllü 10 öğrenci katıldı.
Katılımcılar, 10 dakika futbola özgü aynı tür hareketler kullanılarak ısıtıldı. Antrenman ve müsabaka öncesi ısınmayı desteklemek amacıyla kullanılan lokal spor masajı tekniklerinden öfloraj (sıvazlama), friksiyon (parmak uçlarıyla ya da başparmakla yapılan küçük alanlı, dairesel ve eliptik bastırma ve kaydırma hareketleri) ile vibrasyon (titreşim) manipülasyonları her bacak için 2,5 dakika olmak üzere 5 dakika aynı hız ve derinlikte masör tarafından uygulandı.
Abanoz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, masajın vücut üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkilerinin, vücuda uygulanan manipülasyonların, ellerle verilen dokunma, bastırma, germe, esnetme ve titreştirme biçimindeki mekanik uyarılardan kaynaklanan tepkiler olduğunu söyledi.
Tepkinin deride, deri altı dokusunda, kaslarda ve damarların sinir ağında yerel oluşabileceği gibi refleks yolla başka bölgelere, örneğin iç organlara da aktarılabileceğini belirten Abanoz, "Masajın etkileri, fiziksel, fizyolojik ve psikolojik etmenlerin bileşkesi olarak değerlendirilir. Masaj manipülasyonları sporcuların fizyolojik ve anatomik gelişmesini olumlu yönde etkileyen, antrenman ve müsabaka öncesinde ısınma, gevşeme ve müsabakaya hazırlık amacıyla kullanılır." dedi.
Abanoz, masajın oluşturduğu fizyolojik ve psikolojik etkiyle sporcuların kendilerine güvenini artırarak daha iyi performans ortaya koymalarını sağladığını aktardı.
Masajın, sağlıklı kas-bağ dokusu, normal hareket genişliği gibi pozitif performans etkenlerini iyileştirmeye yardım ettiğine değinen Abanoz, diğer taraftan disfonksiyonel kas ve bağ dokusu, sınırlandırılmış hareket genişliği, ağrı ve kaygı gibi negatif performans faktörlerini de asgariye indirmek için kullanıldığını dile getirdi.
- ABD'deki iki bilimsel dergiden makale teklifi
Öğretim görevlisi Hasan Abanoz, "Isınma Öncesi̇ Yapılan Lokal Spor Masajının Futbolcularda Bazı Performans Değerleri̇ne Etki̇si̇ni̇n İncelenmesi̇" adlı araştırmayı, ısınma öncesi lokal spor masajının bazı performans değerlerine etki düzeyini belirlemek amacıyla yaptıklarını ifade etti.
Çalışmanın sonuçlarına ilişkin bilgi veren Abanoz, "Futbolcularda ısınma öncesi uygulanan lokal spor masajının dikey sıçrama performansını olumsuz etkilediği, esnekliği ise olumlu etkilediğini tespit ettik." ifadesini kullandı.
Abanoz, müsabaka ve antrenman öncesi yapılan ısınma hareketlerinin, olası sakatlanma riskini azaltarak sporcuların fiziksel kapasitelerinde birtakım değişiklikler sağladığını anlattı.
Sporcunun 10-15 dakikalık ısınmasının, kas sertliğinin azalması, kas kasılma hızı, oksijen kullanımının kolaylaşması, aktif dokulara olan kan akışı, kalbin egzersize hazır hale gelmesinde hatta mental bakımdan yapılan çalışmaya veya müsabakaya hazır hale gelmesinde oldukça önemli rol oynadığına dikkati çeken Abanoz, şunları kaydetti:
"Egzersiz öncesi ısınma ve germe hareketleri kas elastikiyetinin artması ve kas kontraksiyonlarının düzenli olmasından dolayı kas yaralanmalarının önlenmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Antrenman veya müsabaka öncesi yapılan aktif ısınmayla pasif ısınma yöntemi olarak kullanılan masajın da uygulanması hem fiziksel hem de fizyolojik performansı olumlu yönde etkileyebileceği, çalışma sonuçlarına göre düşünülmektedir."
Araştırmayı Yunanistan'da bir kongrede sunduklarını ve beğenildiğini belirten Abanoz, ABD'den iki bilimsel dergiden makalenin yayımlanması için gelen taleple ilgili değerlendirmelerinin sürdüğünü sözlerine ekledi.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol