İngiltere'de Vergi Tartışmaları

İngiltere'de Vergi Tartışmaları
Güncelleme:

İngiltere Başbakanı Cameron:- "(Siyasilerin vergi beyannamelerini kamuoyuyla paylaşması çağrılarına yönelik) Bunun tüm milletvekillerini kapsaması gerektiği tavsiyesinde bulunmuyorum"- "Babam hakkında çok derinden acı veren ve son derece gerçek olmayan yo

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı David Cameron, Panama belgelerinin ardından yaşanan vergi tartışmalarına ilişkin, uluslararası vergi kaçakçılığıyla mücadele edileceğini söyleyerek, "Ancak her bir İngiliz vatandaşının yasal yollardan para yapma hakkını korumalıyız" dedi.

Başbakan Cameron, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda milletvekillerinin Panama belgelerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Paskalya tatilinin ardından düzenlenen ilk oturuma yüksek katılım dikkati çekerken, yaklaşık 2 saat süren oturumda hararetli anlar yaşandı.

Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 11,5 milyon belgenin sızdırılmasının ülke gündemine oturmasıyla son 6 yılda elde ettiği gelir ile ödediği vergilerin kayıtlarını dün kamuoyuyla paylaşan Cameron, bugün, siyasilerin kişisel mali konularında daha şeffaf olması yönünde muhalefetin yaptığı çağrıları doğru bulduğunu dile getirdi.

"Bunun tüm milletvekillerini kapsaması gerektiği tavsiyesinde bulunmuyorum." diyen Cameron, ancak ülkenin mali konularından sorumlu olan yetkililer olan, Başbakan, Muhalefet Lideri, Maliye Bakanı ve Gölge Maliye Bakanı'nın vergi kayıtlarını kamuoyuyla paylaşması gerektiğine inandığını kaydetti.

- "Yasayı sıkılaştıracağız"

Panama belgelerinin sızdırılmasının ardından, babasının kurduğu off-shore fonundaki hisselerini 2010'da sattığını açıklamasıyla geçen hafta istifa çağrılarına maruz kalan Cameron, oturumda, bu hisseleri başbakan olmadan önce sattığını hatırlatarak, "Çünkü Başbakan olarak başka gündemlerim ya da menfaatlerim olduğunu kimsenin ima etmesini istemedim." dedi.

Panama belgeleriyle ortaya çıkan bilgileri iyi idare edemediğini ve hissesi olduğuna dair geç yaptığı açıklamayı daha erken açıklaması gerektiğine ilişkin eleştirileri de kabul ettiğini kaydeden Cameron, "Babam hakkında çok derinden acı veren ve son derece gerçek olmayan yorumlar yapıldı. Babama çamur atılmasından ötürü kızgındım. O çok çalışkan bir adam, harika bir babaydı. İşini kurmak için ve ailesine sağladıklarından ötürü yaptığı her şeyden dolayı onunla gurur duyuyorum. Vergiden kaçınma ve agresif kaçırmaya önlem çerçevesinde (vergi) yasayı sıkılaştıracağız ve bu kültürü değiştireceğiz ancak her bir İngiliz vatandaşının yasal yollardan para yapma hakkını korumalıyız." diye konuştu.

Uluslararası vergi kaçakçılığı ve yolsuzlukla mücadele çerçevesinde yeni yasaların da getirileceğini duyuran İngiliz lider, mükelleflerinin vergi kaçırmasına yardımcı olan şirketlere cezai yaptırımlar uygulanacağını bildirdi.

İngiliz yayın kurumu BBC, ülkenin önde gelen gazetelerinden The Guardian ve Londra'daki Islington Belediyesinin de off-shore yatırım fonları olduğunu öne süren İngiltere Başbakanı David Cameron ayırca, Büyük Britanya'ya bağlı Cayman Adaları, Britanya Virgin Adaları ve Jersey gibi bazı "vergi cennetleri" yetkililerinin, İngiliz yetkililerle bilgi paylaşımında bulunacağını belirterek, vergi cennetlerine yönelik radikal kurallar getirileceğini söyledi.

Cameron vergiden kaçınmayla mücadele çerçevesinde ayrıca bir de başlangıç bütçesi 10 milyon sterlin olan bir görev gücü kurulacağını aktardı.

- Cameron'ın "dikkat dağıtma sanatı"

Öte yandan, oturumda söz alan ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin Lideri Jeremy Corbyn, Cameron'ın yaptığı konuşmayı, "dikkat dağıtma sanatına yönelik ustalık dersi" olarak tanımladı.

Corbyn, başbakanın, Panama belgelerinin sızdırılmasıyla halkın ne kadar kızgın olduğunu kavrayamadığını belirterek, kurulacak görev gücünün ne bağımsız ne de güvenilir olmayacağını söyledi.

Panama belgelerine ilişkin bağımsız bir soruşturma başlatılması için başbakana çağrıda bulunan muhalefet lideri, ayrıca Birleşik Krallık Gümrük ve Gelir Dairesinin (HMRC) bütçesinin artırılması gerektiğini vurguladı.

- "Üç kağıtçı Dave"

Soru sormak üzere söz alan ana muhalefetteki İşçi Partisi vekillerden Dennis Skinner'ın ise Başbakan Cameron'a yönelik kullandığı "üç kağıtçı Dave (David)" hitabı hoş karşılanmadı. Avam Kamarası Sözcüsü John Bercow, Skinner'ın "üç kağıtçı" ifadesini kaba bularak, Skinner'ın oturumdan ayrılmasını istedi.

- Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi

Bu arada, İngiltere Başbakanı Cameron, 12 Mayıs'ta başkent Londra'da Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. Yolsuzlukla küresel mücadeleye yönelik çabaların ele alınacağı zirveye uluslararası üst düzey katılım bekleniyor. Dünya liderleri, iş adamları ve sivil toplum kuruluşlarının yetkililerini bir araya getirecek zirvede, yolsuzlukla mücadeleye ilişkin pratik adımların atılması hedefleniyor.

Panama belgelerinin sızdırılmasının ardından İngiltere Başbakanı David Cameron başta olmak üzere vergi beyannamesini kamuyla paylaşan ve ülke siyasetine yön veren isimler arasında İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn, İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisinin (SNP) lideri Nicola Sturgeon, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne ve Londra Belediye Başkanı Boris Johnson yer alıyor.

İngiltere Başbakanı Cameron, geçen hafta başında, babasının kurduğu off-shore fonunda hissesi olmadığını söylerken, hafta sonuna doğru ise fonda eşiyle hisse sahibi olduklarını ve paylarını 2010'da başbakan olmadan önce sattıklarını açıklayarak muhalefetle halkın bazı kesimlerinin tepkisini çekmişti.

Tutarsız açıklamaları nedeniyle kamuoyunu kandırmaya çalışmakla suçlanan ve istifaya çağrılan Cameron dün ana muhalefet lideri olarak görev yaptığı son yıl ile başbakanlık koltuğunda bulunduğu yılları kapsayan vergi beyannamesini kamuoyuyla paylaşmıştı.