İMPLANT NEDİR NASIL UYGULANIR?
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlDt. Arzu Yalnız Zogun implant hakkında bilgi verdi.
1 ) İmplant Nedir?
İmplant, bir takım sebeplerden dolayı kaybedilmiş dişlerin, tekrar yerine koyulması için çene kemiğine yerleştirilen, doğal bir diş gibi hissettiren, titanyumdan yapılmış yapay diş kökleridir.
İmplant, diş doktorları tarafından steril ortamlarda, küçük bir cerrahi operasyon sayesinde çene kemiğine yerleştirilirler. Daha sonra, yakaşık 2 veya 3 ay içerisinde implant çene kemiğine tamamı ile tutunur. Bu adımın ardından, gerçek bir diş kökünün yerini alan implant, üzerine yerleştirilecek olan protezi taşıyabilir duruma gelmektedir.
Bazı sebeplerden dolayı, hastalara genel anestezi ile uygulanabilir. İmplant uygulamasının yapılabilmesi için, öncelikle implantı kaldırabilecek bir kemik yapısının bulunması ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir. Bu şartların olmaması durumunda da, ek kemik cerrahisi uygulamaları ile de implant tedavisi gerçekleştirilir. Sağlanacak olan başarı oranı da oldukça yüksektir.
2 ) İmplant uygulamasında acı duyulur mu?
Anestezi uygulaması ile yapılan implant, hastaya hiçbir acı hissettirmeden tamamlanır. Uygulamadan sonra duyulabilecek ağrılar için, uygun bir ağrı kesici ilaç ile ağrılar giderilir. İmplant tedavisinde duyulan acı, normal bir diş çekimi sonrası ağrı kadardır. İmplantın yerleştirilmesinin ardından, 1 ile 3 ay içerisinde iyileşme gerçekleşir. Bu sürede, hastalara geçici protezler takılır.
3 ) Diş İmplantı Nasıl Yapılır?
Diş implantları, insan vücudu ile tamamen uyumlu olan küçük titanyum vida ve üzerine gelen abutment ile birleşmesinin ardından bir kron yapılarak (porselen ya da zirkonyum) tedavi gerçekleştirilmektedir. İmplant tedavisi geçirmiş olan hasta, o gün içerisinde normal hayatına dönebilmektedir.
İmplant tedavisine klinik ortamında, lokal anestezi altında yapılarak başlanmaktadır. Cerrahi müdahalelere karşı korku duyan hastalarda ise, sedasyon ve lokal anestezi kullanılarak implant işlemine başlanmaktadır.
Anestezi işleminden sonra ameliyat ile diş eti açılarak, çene kemiği meydana çıkarılır. Meydana çıkan çene kemiğine, öncelikle küçük çaplı rehber deliği açılır. Daha sonra, rehber delik yavaş bir şekilde genişletilerek, implantın yerleştirileceği forma uygun duruma getirilir. Çene kemiğinde meydana gelen deliğin aşamalı olarak genişletilmesi ile kemik üzerinde oluşabilecek travmatik etki de minimuma indirilmiş olur. Daha sonra çene kemiğinde açılan boşluğa implant vidalanarak yerleştirilir.
İmplant vidasının yerleştirilmesinin ardından, o bölgede bulunan osseointegrasyonun oluşması için (implantın kemikleşmesi) ve implant yapılan bölgenin iyileşmesini beklemek için implantın üzerine koruyucu bir kapak vida yerleştirilir. Açılan dişeti, dikme işlemi ile kapatılarak, bir iki aylık bekleme süresinden sonra, işleme devam edilir. Bknz: http://www.dentaluna.com/implant-nedir-nasil-uygulanir
Birkaç ay sonra, koruyucu vida çıkartılarak, dental implantın üzerine geçici bir kuron yerleştirilmesi sağlanır. Geçici kuron, dişetinin doğal bir şekilde kendini şekillendirebildiği ve çevresinde büyüyebildiği bir şablon olarak görev yapar. Dişetinin şekillenmesinden sonra, geçici kuron, kalıcı kuron ile (porselen yada zirkonyum diş) değiştirilerek tedavi tamamlanır. Tedavinin ardından, doktorlarınızın tavsiyeleri ve ilaç kullanımı ile beraber iyileşme hızlanır.
4 ) Operasyon ne kadar sürer?
Bugün için, implantın çene kemiğine uygulanma süresi 15 dakika civarındadır. Kemik kalınlığı ile alakalı olarak, işlem biraz daha uzayabilir.
5 ) Toplam tedavi süresi nedir?
Ortalama 15 dakika içerisinde çene kemiğine yapılan diş implantları, 3 ay içerisinde çevre dokulara uyum sağlar. Daha sonra implant, üzerine gelen protez dişi taşımaya hazır duruma gelir. Kemik yoğunluğunun az olduğu durumlarda bu süre biraz daha uzatılabilmektedir.
6 ) Kimlere Uygulanır?
İmplant tedavisi, çoğu vakalar için uygundur.
İleri derecede kontrol altına alınamayan, şeker hastası, kanama sorunu bulunan ve de kemik gelişimi tamamlanmamış olan çok genç hastalarımıza ise, implant tedavisi yapılmamktadır. İmmün sistem sorunu bulunan hastalara daha dikkatli yaklaşmaktayız.
7 ) Fobisi olanların implant tedavisi ne şekilde gerçekleştiriyor?
Doktorlar, iğne korkusu bulunan hastalara ameliyathane ortamında bilinçli sedasyon veya genel anestezi altında gerçekleştirmektedir.
8) İmplant kemik erimesine sebep olur mu?
Hayır. Dişe uygulanan implantlar, ağız içerisinde ve vücudun genelinde hiçbir sağlık problemine sebep olmaz. Aksine, eksik diş/dişler implant ile telafi edilmediği sürece, kemik erimesi gözlenir. Bulunduğu ortamda kemiği fonksiyona sokarak erimesini önler.
İmplantlar özel bakım gerektirir mi?
İmplantları doğal dişleriniz gibi düşünerek, aynı şekilde davranmanız gerekir. Fırçalamak ve diş ipi kullanmak dişeti sorunlarının meydana gelmesini önler.
Kaynak: http://www.dentaluna.com
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol