İlker Başbuğ: ''Savaşı Esad kazandı''

İlker Başbuğ: ''Savaşı Esad kazandı''
Güncelleme:

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Suriye'deki iç savaşın bitmek üzere olduğunu söyleyerek, "Esad bu iş savaşı Rusya ve İran'ın desteğiyle kazandı" diye konuştu.

GENELKURMAY eski Başkanı İlker Başbuğ, Ortadoğu'yu konuşmak üzere Uludağ Üniversitesi'ndeki söyleşide Osmanlı döneminde Ortadoğu ve Kürt sorununun temellerini ile Suriye iç savaşınına değindi. DEAŞ gibi bir yapılanma olmazsa Suriye'deki iç savaşın bitmek üzere olduğunu belirten Başbuğ, "Esad bu iç savaşı Rusya ve İran’ın desteğiyle kazandı" dedi.

ORTADOĞU KONUSU DERİN VE KARMAŞIK

İlker Başbuğ yaklaşık 2 saat süren söyleşide öğrencilere, yakın tarihte özellikle Osmanlı dönemini ele alarak Ortadoğu'nun kritik olaylarını, tarihsel önem taşıyan noktalarını anlattı. Ortadoğu konusunun çok derin ve karmaşık bir konu olduğuna dikkat çeken Başbuğ, "Ortadoğu karmaşık bir konum ve çözülememiş bir konu, kolay anlatılıp kolay yorumlanabilecek bir konu değil. Tabi ki bu konuda ben de uzman değilim" diye konuştu.

RUSYA VE İRAN'IN DESTEĞİYLE...

Konuşmasında Suriye iç savaşına da değinen Başbuğ, "Suriye’deki iç savaşı Esad kazandı. Artık bunu böyle görmeniz lazım. Suriyedeki iç savaş bitmek üzere. DEAŞ gibi bir oyun, yapılanma olmazsa Suriye’deki iç savaş son günlerine geldi. Siyaseti, stratejiyi tayin ederken bu hususu en üst noktaya koymanız lazım. Esad bu iç savaşı Rusya ve İran’ın desteğiyle kazandı." şeklinde konuştu.

KÜRT SORUNUNUN TARİHSEL KAYNAĞI

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ konuşmasının devamında, 1. Dünya Savaşı sonucunda yaşanan coğrafi değişikliklerin, Kürt sorununun kaynağı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Aslında 1. Dünya Savaşı sonucundaki yapılanma ortaya bir Kürt sorunu çıkarttı. Çünkü Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kürtler tabii ki etnik bir gruptur, bunda hiçbir sorun yok ama o dönemde İran'ı bir tarafa bırakırsanız Kürtler artık ağırlıklı olarak Anadolu'da; Türkiye'de, Irak'ta ve Suriye'de yaşadılar. İran hariç Kürtler hep Osmanlı İmparatorluğu yönetimi altında kaldılar. O dönemde hiçbir sorun yoktu. 20'nci yüzyıldaki etnik milliyetçilik dönemine gelmeden önceki süreçte hiçbir sorun yok. Hele Osmanlı İmparatorluğu döneminde bakarsanız Kürtlerle Türkler kaynaşmış iki kardeş millettir. Fakat ne zaman ki 1. Dünya Savaşı sonrasında oluşan coğrafyada Kürt milletinin bir kısmı Türkiye hudutları içerisinde bir kısmı Suriye'de ve bir kısmı da Irak'ta kalıyor yani bir parçalanma yaşıyor sorunların bir noktada kaynağının bu yapılanma ile başladığını görüyorsunuz. Dolayısıyla bu da tarihsel olarak dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta olarak karşımıza çıkıyor."