İflas erteleme OHAL'le yasaklandı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Olİflas erteleme OHAL nedeniyle yasaklandı.
İflas erteleme OHAL’le yasaklandı, piyasadaki daralma nedeniyle kaynak sıkıntısı çeken firmalar zorlanıyor. Dosyalar gidrek kabarırken, sayı rekora koşuyor. Hukukçular ‘yakında iflaslar gelebilir’ uyarısında bulunuyor.
OHAL sonrası iflas dalgasının yaşanacağı korkusu piyasayı sardı. İcra dairelerindeki dosya sayısı giderek artıyor. Bakırköy, Çağlayan ve Küçükçekmece adliyelerindeki icra dairelerinden alınan rakamlara göre icra dosyaları geçen yıla göre yüzde 15 artmış durumda. Bir icra dairesindeki dosya sayısı geçen yılın ekim ayında 29 binlerdeyken, bu yıl aynı dönemde bu sayı 32 binin üstünde...
Üstelik geçen yılki rakamlar da rekor olarak ifade ediliyor. Hukukçular bu rakamlar ışığında ‘yakında iflaslar gelebilir’ uyarısında bulunuyor. Hukukçulara göre OHAL döneminde iflasertelemenin yasaklanması, ardından gelecek dönemde de iflas ertelemenin zorlaşacak olması firmaları zora sokabilir. Dünya'dan Sercan Akıncı'nın haberine göre iflas erteleme konusunda fırsatçıların önüne geçilebilmesi için şartların zorlaştırıldığını söyleyen hukukçular, şimdi ise işini düzgün yapan fakat zora düşen firmaların bu hakkı kullanmakta zorlanabileceğine ve iflasa sürüklenebileceklerine vurgu yapılıyor.
İş dünyasında birçok firmanın sıkıntıda olduğu konuşuluyor. İş dünyası temsilcilerine göre, gerek 15 Temmuz darbe kalkışmasından sonra nakit sıkıntısı yaşanması gerekse bankaların KOBİ’lere verdiği kredileri geri çağırması işleri zora sokuyor. Piyasada çözüm ise kamu yatırımlarının artırılarak piyasada nakit dönüşünün sağlanması, ticari kredilerde faiz düzenlemesi yapılması, bankaların özellikle KOBİ kredilerini yenilemede kolaylık sağlaması ve AVM/ cadde dükkanlarında kira/ ciro dengesinin uygun şekilde yeniden kurgulanması gibi maddeleri sıralıyorlar.
4 SEKTÖR ALARM VERİYOR
Son dönemde ekonomik durgunluğun arttığını ve nakit döngüsünde ciddi sorunlar olduğunu kaydeden MTN Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Umut Metin, bu tespite dayanak olarak icra dairelerindeki güncel icra takip dosyalarını gösterdi. Geçen yıla oranla icra takip dosyalarında yüzde 15’lik artış olduğuna dikkat çeken Metin, “Bu rakam 3 farklı adliyedeki farklı icra dairelerinden aldığımız verilerde de aynı.
Bir icra dairesinde geçen yıl 29 bin olan dosya sayısı bu yıl 32 bin civarında” dedi. Daha önce hiçbir borçluluk yaşamamış, icra takibine uğramamış şirketlerin adlarına “borçlu” olarak rastlandığını kaydeden Metin, tekstil, tekstil yan sanayi, turizm ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren şirketlerde benzer sıkıntıların arttığını dile getirdi.
Son yıllara bakıldığında karşılıksız çek, protesto edilmiş senet sayısında bir önceki yıla göre kayda değer artış olduğunun görüldüğünü belirten Metin, “Bugünkü ekonomik duruma bakıldığında aslında iflas erteleme başvuru sayısı kat ve kat artabilirdi. Ancak KHK’larla iflas erteleme kararlarının verilmesi engellendiğinden, iflas erteleme yönünde herhangi bir karara rastlanmıyor. Çünkü, şu anki yasal zemin iflas ertelemeye müsade etmiyor. Bugünkü durum; daha çok alacak, daha uzun vadeli çek kullanımı, daha çok ödenmeyen borç ve silsile olarak birbirini etkileyen sektörler gerçeğini gösteriyor” dedi.
BBA Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Birnur Bayraktar Aslan da iflas ertelemenin zorlaştırılmasının iflasları artırabileceğine vurgu yaptı. Aslan, OHAL sonrası süreçte etkilerin daha net görüleceğini ve iflasların artabileceğini söyledi.
KREDİLERİ GERİ ÇAĞIRIYORLAR
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz de “Çarklar işlemez hale getirildi. KOBİ’ler yok sayılıyor. Öte yandan bir şirketin yüzde 1 ortağı olan bir kişi FETÖ ile mücadele kapsamında gözaltına alınıp, serbest bırakılmış olsa dahi, o şirkete krediverilmiyor. Bu da firmaları zora sokuyor” dedi.
KOBİ’lerin sıkıştırıldığını ifade eden İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel de, “Birçok banka KOBİ’lere verdikleri kredileri geri çağırıyor. Aslında yapılan anlaşmalara göre bu hakları var. Fakat şimdiye kadar bir firma sadece kredinin faizini ödeyip, yıl sonlarında sözleşmelerini yenileyerek ana parayı ödemeyebiliyordu. Bu durum ortadan kalktı. Banka ‘Sen ana paranı bu yıl sonuna kadar öde, sonra tekrar başvur. Eğer başvurun kabul edilirse o zaman kredi veririz’ diyor.” dedi.
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa Koca ise 15 Temmuz’dan sonra herkesin frene bastığını aktardı. Bunun piyasada nakit sıkıntısı yarattığını anlatan Koca, kamunun yatırımyaparak bu durumu aşabileceğini söyledi.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol